Türkiye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır HaberTürk gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin AB üyelik süreci ve Kıbrıs sorununa değindi.

Bozkır, “Kıbrıs sorunu çözülürse, ki çok büyük ümitler var bu yıl çözüleceği hususunda… O zaman konsey kararıyla bloke edilen 8 fasıl, Güney Kıbrıs’ın bloke ettiği 5 fasıl bir anda açılacak. Bu 13 faslı iki ay içinde açabilecek durumdayız” dedi.

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması konusunda son derece ümitli olduğuna vurgu yapan Bozkır, iki liderin mutabık kalacağı bir metin üzerinde gidilmekte olduğunu, bir sürü tabunun da yıkıldığını kaydetti.

Bozkır, adaya boruyla su taşındığını, petrol ile doğalgaz bulunduğunu ve bunların da önemli olduğunu ifade ederek, “Paradigma değişti. Ama çözümü mümkün kılan Türkiye’dir onu da unutmamak lazım” dedi.

AB ile müzakerelerde Kıbrıs sorunu yüzünden 8 faslın askıya alındığını ve “Hiçbir fasıl kapanamaz’’ denildiğini anımsatan Bozkır, “Biz hiçbir faslı kapatamadık ama AB açmasa da teknik olarak fasılları açtık. 15 fasıl açtık, 1 faslı kapattık ama aslında 10 yıl boyunca 28 fasıl açtık, 15 faslı kapatacak duruma geldik, komisyonlarda da teyit aldık” dedi.