İskele Belediyesi açıklamasına göre, Atatürk Anıtı’nda yer alan ve protokol sırasına göre Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması ile başlayan tören saygı duruşu ve istiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile devam etti. Açıklamada şöyle denildi:

“Kortejin İskele Belediyesi önünden GKK’lığı Bandosu eşliğinde Ecevit Meydanı’na gelmesi  ile ikinci bölümü başlayan törende, İskele Kaymakamlığı adına Kaymakamlık Muavini Mustafa Ürüncüoğlu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, KTBK adına Hava Savunma Yarbay Saim Tabak, GKK adına Piyade Yarbay Cumhur Yazgan, siyasi parti temsilcileri ile askeri erkânın yanı sıra İskele Polis Müdür Yardımcısı Hüseyin Sağıroğlu ve kurum kuruluş temsilcileri de hazır bulundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma Bekirpaşa Lisesi Öğretmeni Ayşe Çatalkaya tarafından yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 93. kuruluş yıldönümü hepimize kutlu olsun diyerek sözlerine başlayan Çatalkaya, konuşmasının devamında bugünlere nasıl ulaştığımıza bakmamız gerektiğine vurgu yaptı. Çatalkaya konuşmasının devamında şunları söyledi: ‘’XIX. yüzyılda her alanda gerileyen Osmanlı İmparatorluğu çok büyük toprak parçaları kaybetmiş ve parçalanma noktasına gelmişti. Mondros Mütarekesinin uygulanmaya başlaması ile düşmanlar ülkemizi işgal etmeye başladılar. İşte o sırada Türk Milleti’nin bağrından kopan Çanakkale Zaferi’nin mimarı Mustafa Kemal, büyük bir inanç ve imanla harekete geçti ve Samsun’a çıkarak bağımsızlık mücadelesini ateşledi. Kuva-yi Milliye ruhu ile tek vücut olan Türk Milleti Anadolu’yu yunandan temizlemiştir.  Türk Milleti’ni çağdaş ülkelerin seviyesine çıkarabilmek için olanca gücüyle çalışan Mustafa Kemal yepyeni bir devletin doğduğunu 29 Ekim 1923’te Türk Milleti ile birlikte ilan etmiştir. Emperyalist güçlerin yüz yıl önceki hedefleri ne ise bugünde odur. Türkiye Cumhuriyetini yıkmak, parçalamak için iç ve dış düşmanlarımız artan bir gayretle faaliyetlerine devam etmektedir. Biz öyle bir milletiz ki asırlarca dünyaya medeniyet yaymış, en güçlü devletleri kurmuşuz. Yüce Türk Milleti geçmişinde hiçbir zaman esaret altında yaşamamış ‘’Ya istiklal ya ölüm’’ demiştir. Bugünde parolamız aynıdır. Bu düşüncelerden hareketle KKTC halkı olarak anavatanla el ele vererek daha refah günlere birlikte kavuşacağız ve Cumhuriyetimizin yıldönümlerini sonsuza dek birlikte kutlayacağız.’’ Çatalkaya, konuşmasını Yüce Türk milletinin bekası için canını kanını esirgemeyen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor hepinizi saygıyla selamlıyorum diyerek noktaladı.

Bekirpaşa Lisesi Öğretmeni Ayşe Çatalkaya’nın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından, tören G.K.K.’lığı Bandosu konseri ile devam etti.

GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNİ BELİRTEN ŞİİRLER OKUNDU

İskele Ecevit Meydanı’ndaki törende; Şht. İlker Karter İlkokulu öğrencisi Osman Cevizli, İskele Ticaret Lisesi öğrencisi Edanur Karakaş, Bekirpaşa Lisesi öğrencisi Nilgün Esin Çıtak isimli öğrenciler, günün anlam ve önemini belirten şiirler okudular.

FOLKLOR VE HORON GÖSTERİLERİ İLE SON BULDU

Tören İskele Belediyesi Yıldızlar Halk Dansları Topluluğu’nun folklor gösterisi ve KKTC Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları Horon Ekibi’nin horon gösterisi ile son buldu.

İSKELE BELEDİYE BAŞKANI’NDAN KUTLAMA MESAJI

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da yayınladığı kutlama mesajında, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını rahmet ve şükran ile andı. Sadıkoğlu mesajının devamında ise şunlara yer verdi: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. yıldönümünü, KKTC’de de coşku içinde kutlamanın mutluluğu içindeyiz. Türk milleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütünlük içinde çağdaş dünyayla bütünleşmek için kararlılığını ve mücadelesini kesintisiz sürdürmektedir ve sürdürmeye devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı, KKTC halkının güvencesi, umudu ve gururu olarak bizlere güç vermeye devam etmektedir.”

1477735052.jpg

1477735063.jpg

1477735050.jpg