Türkiye-Irak İş Konseyi toplantısı ve kuruluş anlaşması tamamlandı.

Türkiye-Irak İş Konseyi Toplantısı ve Kuruluş Anlaşması ve DEİK'in yeni ofisinin açılmasına ilişkin basın toplantısı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mehmet Büyükekşi, Nail Olpak, Halim Mete ve Mithat Yenigün'ün katılımları gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye olarak birlik ve beraberlik içerisindeki Irak hükümetiyle ilişkilerimizi olabildiğince artırmak istiyoruz" dedi.

Irak ile Türkiye'nin birbirini tamamlayıcı iki ekonomi olduğunu belirten Zeybekci, "Irak'ta her ne yoksa Türkiye'de vardır, Türkiye'de ne yoksa birçoğu Irak'ta vardır. Irak'ın istikrarını kendi istikrarımız, birlik ve beraberliğini kendi birlik ve beraberliğimiz, Irak'ın refahının ve ekonomisinin artmasını da kendi refah ve ekonomimizin artması olarak görüyoruz" dedi. Türkiye için Anadolu ne kadar önemliyse Irak'ın da buradaki iş imkanı, ekonomik ortam, huzur ve istikrar için aynı öneme sahip olduğunu belirten Zeybekci, "Türk firmalar Iraklı, Iraklı firmalar Türk şirketlerle ortaklık kursun. Siz de Türkiye'ye gelin, Türkiye'de ortaklıklar kurun, Türkiye sizin de vatanınızdır, İstanbul sizin de şehrinizdir, bu kadar derin ortak tarihe sahip ülkeler olarak ilişkilerimizi ecdatlarımızın ilişkileri gibi geliştirip derinleştirirsek iki ülke de karlı çıkar" ifadelerini kullandı.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Önümüzde yeni bir dünya, yeni bir Orta Doğu, yeni bir Irak varken ortak bir vizyon ile Irak'ın yeniden imarı, küresel bağlantılarının gelişmesi için yeni projelere imza atabileceğimize inanıyorum" dedi.

Ticari ilişkilerin kalıcı ve sürdürülebilir yatırım ilişkileri ile derinleştirmesinin planlandığını belirten Vardan, Türkiye ve Irak iş çevrelerini bir araya getiren "Irak'ta Yatırım Olanakları" konferansının İstanbul'da gerçekleştirildiğini söyledi. Irak'ın son dört yılda en çok ihracat yapılan ikinci ülke haline geldiğini belirten Vardan, Türk şirketlerinin Irak'taki en etkin şirketler olduğu bilgisini verdi. Ortak vizyon ile iki ülke işadamlarını bir araya getirerek hayata geçirecek olan Türkiye-Irak İş Konseyi Kuruluş Anlaşması'nın imzalanacağını belirten Vardan, "Konsey karşılıklı olarak iş ve yatırım yapan, Irak ile ticaret yapan değişik sektörlerden işadamlarının ortak sesi olacak. Konseyimiz iki ülke arasındaki potansiyel işbirliğininin karşılıklı olarak verimli yatırımlara dönüşmesine öncülük edecek" diye konuştu.

Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Cafer Resul el-Hamadani, "Irak'taki reformlar Türkiye ile ekonomik ilişkilerimize de yansıyacak" dedi. Irak'ta yeni bir sayfa açılmakta olduğunu belirten Hamadani, "Irak'ta yeni reformlar, yapılanma ve Irak'ın istikrarı için çaba harcanmaktadır. Kanaatimize göre bugün Irak'taki bu başarılar Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerimize de yansıyacaktır" dedi. Türk şirketlerinin Irak'taki yatırımlara destek vermesini beklediklerini belirten Hamadani sözlerine şöyle devam etti: "Türk şirketlerinden Irak'taki özel sektörde stratejik bir ortağa dönüşebilmeleri için ödemelerin ertelenmesini talep ediyoruz. Bu şartlarda Irak'ta faaliyetlerini rica ediyoruz. Böylece önümüzdeki yıllar için bir alan açılmış olacaktır." Irak'ta halihazırda reformlar gerçekleştirildiğini belirten Hamadani, bu reformlar sonucu doğru kişilerin doğru makam ve mevkilere getirildiğini ve böylece mali ve idari yolsuzlukların ortadan kaldırılmış olacağını ve yeni bir şeffaf dönem başlayacağını söyledi.

Türkiye-Irak İş Konseyi Kuruluş Anlaşması İmza Töreni'nden sonra DEİK'in yeni ofisinin açılışına ilişkin basın toplantısında DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Vardan, yeniden yapılandırılan DEİK'in, Anayasa mahkemesinin de tanımında "Kamu gücüyle donatılmış, kendine özgü, atipik, özel hukuk tüzel kişiliğinie haizdir" ibaresinin yer aldığını söyledi.

DEİK'in bir kamu kuruluşu olmadığını belirten Vardan, "Türk özel sektörünün hemen tamamının temsil edildiği farklı ve özel bir statüsü vardır. Bizler bu yapıda, faaliyetlerimizi Ekonomi Bakanlığı ile son derece uyumlu ve koordineli olarak, işbirliği içinde ve hedef odaklı bir şekilde yürütmekteyiz. Ekonomi Bakanlığı bu alandaki hedeflerin kamu tarafındaki, DEİK'te ise özel sektör tarafındaki işleri yapmakta ve koordinasyonu sağlamaktayız" dedi. Vardan, DEİK'in Cumhurbaşkanı, Başbakan, Ekonomi ve Dışişleri Bakanlarının dış gezilerindeki ve aynı şekilde yurt içi kabullerindeki iş dünyasıyla ilgili tüm organizasyonları yapacak tek resmi kurum olarak yetkilendirildiğini söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin daha önce iş dünyasının "Yol Arkadaşları" olarak tanımladığını hatırlatan Vardan sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkenin geleceğinin şekillenmesinde çok önemli olduğunu düşündüğüm bu ifade, bizlere her daim güç verdi, şevk verdi. Yaptığımız tüm çalışmalarda sizlerin desteklerinizin bizimle olduğunu bilmek, eğer dünden bugüne DEİK bünyesinde bir başarı varsa, bu başarının temel anahtarıdır".