Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye-İsrail normalleşmesinin her iki ülke açısından da büyük kazançlar anlamına geldiğini belirterek, "Türkiye, İsrail için hem iyi bir müşteri hem de çok iyi bir köprü." dedi.

Kumbaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ve İsrail'in Mavi Marmara olayından bu yana sıkıntılı devam eden ilişkilerinde uzlaşıya varılmasının, çok sayıda ülkeyi yakından ilgilendiren yeni bir dönemin kapısını araladığına dikkati çekti.

İsrail ile son gelişmeler üzerine, Türkiye'nin özellikle KKTC'nin tanınması konusunda elinin oldukça güçleneceği bir dönemi bekleyebileceğini belirten Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

"Uzlaşının temelinde Kıbrıs ve İsrail'in karasularında keşfedilen gaz rezervleri yatıyor. İsrail'in bu denli büyük bir rezervi iç tüketimle bitirmesi imkansız. İsrail Ürdün'e gaz satıyor, ancak rezervin büyüklüğü ihracatta istikrarlı bir profile işaret etmiyor. İsrail'in diğer komşuları Lübnan ve Suriye ile ne kadar sıkıntılı ilişkileri olduğu herkesin malumu. O nedenle İsrail için nüfusu yüksek, sanayisi her geçen gün gelişen, dolayısıyla tüketimi çok fazla olan iki hedef ülke var, Türkiye ve Mısır. Mısır açıklarında bulunan rezervler de biliniyor. Bu nedenle Türkiye, İsrail için hem en iyi müşteri hem de en ekonomik transit ülke, kısaca çok iyi bir köprü konumunda."

İsrail'in doğrudan Türkiye üzerinden gazı Avrupa’ya taşımak istememesi durumunda alternatifinin Kıbrıs üzerinden Yunanistan, oradan da Avrupa’ya uzanacak bir hat olabileceğini vurgulayan Kumbaroğlu, "Bu noktada da Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin jeostratejik önemi bir kez daha öne çıkıyor. İsrail, doğalgaz satarak milyarlarca dolar kazanmak istiyorsa, Türkiye ile enerji ortaklığını sağlam tutmalı." değerlendirmesinde bulundu.