Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ankara ziyareti çerçevesinde TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, heyetler arası yapılan görüşmede, KKTC’deki Bayındırlık ve Ulaştırma alanlarındaki projeler ele alınarak, özellikle karayolları anlamında yarım kalan veya yapımı devam eden projelerin tamamlanma ve yeni projelerin detaylandırılması konusunda görüş alış verişinde bulunuldu.

ARSLAN: "HEM TÜRKİYE CUMHURİYETİ HEM KKTC'NİN VARLIĞI, GÜVENLİĞİ VE REFAHI İÇİN GEREĞİNİ YAPIYORUZ"

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, KKTC ile birçok işbirliği yapıldığını ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC'nin varlığı, güvenliği ve refahı için dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de tam destek içerisinde birlikte birçok alanda proje yapmakta olduklarını kaydetti.

Yapılmakta olan işbirliğine değinen Arslan, şöyle dedi: “Bu çerçevede bakanlığımızla KKTC için ulaştırma ve haberleşme sektöründe 2004-2015 yılları arasında cari fiyatlarla yaklaşık 500 milyon TL'lik kaynak aktarılmış ki cari fiyat ifadesi kullandım, bu 300 milyon dolar ediyor. Yine KKTC'nin karayolu ağının tamamlanması, hava ve deniz yolu taşımacılığının iyileştirilmesi, haberleşme alt yapısının geliştirilmesi amacıyla da birçok yatırım desteklenmiş, 2016 yılında da ulaştırma ve haberleşme sektörü için 123 milyon TL'lik kaynak ayrılmıştır.

Karayolu alanında özellikle KKTC'nin Karayolu Master Planı kapsamında 2012-2020 yıllarını içeren 255 km'lik bölünmüş yol, 145 km'lik tek yol olmak üzere 400 km yeni yol yapımı hedeflenmiş. Bunun için de bu yıl 44 milyon TL'lik bir kaynak aktarıldı" dedi.

KKTC'nin deniz alanındaki çevre emniyeti ile deniz güvenliğinin arttırılmasının öneminin altını çizen Bakan Arslan, "Özellikle Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler ile bölgedeki siyasi istikrarsızlıklar da dikkate alındığında yaşanan yasa dışı göç, kaçakçılığın takibi ve önlenmesine yönelik de tedbirlerin alınması amacıyla ‘Gemi Trafik Yönetim Sistemi Projesi'ni yine birlikte hayata geçiriyoruz.

Haberleşme alanında KKTC ile birçok projede birlikte imzalar attık. E-Devlet projesi kapsamında şu an fiziki gerçekleşmesi yüzde 35 olan bir proje geliştiriyoruz, bu kapsamda yüzde 70'i tamamlanan Elektronik Belge Yönetimi Sistemi ile yüzde 80'i tamamlanan e-nüfus projesini de bu sene sonuna kadar birlikte tamamlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

1475060020.jpg

DÜRÜST: “VAROLUŞUMUZUN EN BÜYÜK DAYANAĞI ANAVATANIMIZ TÜRKİYE’DİR”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ise 15 Temmuz darbe girişimini kınayarak, "Var oluşumuzun en büyük dayanağı Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti dolayısıyla her başımız sıkıştığında veya bir yola adım atmak istediğimizde Anavatanımız Türkiye'nin her zaman katkılarını görmekteyiz. Bugünkü ziyaretimiz bütün projelerimizin bir kez daha ele alınıp değerlendirilmesidir" dedi.

Dürüst, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti devleti ile her alanda olduğu gibi, Bayındırlık ve Ulaştırma alanlarında da hem mali hem de teknik anlamda aldıkları desteklerle, KKTC’nin güçlenerek ileriye emin adımlarla yol almasını sağlama kararlılığında olduklarının altını çizdi.

Dürüst, KKTC'ye davet ettiği Bakan Arslan ve heyetini Ekim ayı içerisinde KKTC’de ağırlayacak olmaktan büyük onur ve mutluluk duyacaklarını da belirtti.

1475060019.jpg