Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya'da seçimlere katılımın artması gerektiğini vurgulayarak, "Seçimlerde yüzde 39 olan katılım oranını, yüzde 50 demiyorum bakın, Türkiye ortalamasına yakın bir hale getirin" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere sabah saatlerinde Almanya'nın Duesseldorf kentine geldi. Davutoğlu, bugünkü temasları kapsamında Dusseldorf Başkonsolosluğu'nda gerçekleştirilen Almanya Başkonsoloslar Buluşmasına katıldı. Başkonsoloslara seslenen Davutoğlu, Somali'de TİKA'da çalışan vatandaşımızı yaralandığı yerden helikopterle aşıp Ankara'da en iyi şartlarda hastaneye getirecek imkanlarımız var. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu ihtiyaçları söz konusu olduğunda hepimizin onların yanında olması, nerelerdeyse orada. Köln'e gittiğimde hem camileri cemevlerini hem kiliseleri ziyaret ettim o zaman, hepsini, her vatandaşı bulunduğu yerde ziyaret ettim. Devlet, ol devlettir ki vatandaşı söz konusu olduğunda onun etnik, mezhebi, dini kimliklerine bakmaz ideolojisi nedir diye bakmaz, bu vatandaşı sadece ve sadece vatandaş olma kimliği ile değerlendirir. Sizler daha önceki dönemlerinde 12 Eylül döneminde, 28 Şubat döneminde olduğu gibi vatandaşları takip etmekle memur değilsiniz. Vatandaşların dertleriyle dertlenme memurusunuz. O anlamda da son dönemde yaşanan büyük zihniyet değişiminden büyük memnuniyet duyduğumu da ifade etmek isterim. Bu zihniyetin bütün katmanlarını sizin memurlarınıza da, daha alt kademelerine sirayet etmesi onları da bu konuda eğitmeniz bizim için büyük önem taşıyor" diye konuştu.

"GÖNÜL İLE PROFESYONELLİĞİ BİRLEŞTİRMEK LAZIM"

Hizmet anlayışı içinde en kolay, en doğrudan ulaşabilir olmanın önemini vurgulayan Davutoğlu, "Zihniyetiniz iyi olabilir, binalar iyi olabilir ama hizmet anlayışı uzun bürokratik süreçlere yayılmışsa ve vatandaş sıralar bekliyorsa, bir takım işlemlerin tamamlanması günler alıyorsa memnuniyet olmaz. Gönül ile profesyonelliği birleştirmek lazım. Şu anda teknik imkanlarımız mükemmel, e-vizeden her türlü hukuk müşavirliklerine kadar çok farklı alanlarda size destek olacak unsurlar teknolojik ve insan donanımı sağlandı. Şimdi yapılması gereken bu hizmetlerin en iyi şekilde vatandaşlarımıza ulaşmasını sağlayacak profesyonelliği sağlamak. Tabi bu çerçevede bu ziyaretimize de vesile teşkil eden hepinizin gerekli tedbirleri almasını arzu ettiğimiz bir başka hususta seçimlere katılım. Yine vatandaşlarımıza olan saygının bir gereği olarak yaptığımız yasa düzenlemeyle geçen yıl cumhurbaşkanlığı seçimleri, bu sene genel seçimlere vatandaşlarımız katılabildiler, oy kullanabildiler. Şimdi bu tür konularda bir irade önemli. İrade ortaya kondu, hep talep edilen bir şeydi bu ve gerçekleşti. İkincisi yasal düzenleme, o da yapıldı. Üçüncüsü uygulama da en pratik yöntemlerle yasanın gereğinin yapılması. gecen sene cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sadece yüzde 19 katılımın olması bizi üzmüştü. Ya vatandaşlarımızın iradesi zayıftı ya da katılmak istedikleri, katılım yapmak istedikleri halde imkan bulamadılar, veya şartlar uygun değildi. o açıdan bakıldığında genel seçimlerde yüzde 39'a çıkmış olması aslında vatandaşlarımızın bir iradesinin dolduğunu ve uygun şartlar oluştuğunda kullanabildiğini gösteriyor. Sizlerden isteğimiz talebimiz. Bu seçimlerde Türkiye ortalaması yakın bir katılımın sağlanabilmesi için her türlü imkanı seferber etmeniz" ifadelerini kullandı.

"EKSİK BİR ŞEY VARSA BİLDİRİN O EKSİKLER KARŞILANSIN"

Vatandaşların kime oy verirse versin baş tacı olduğunu kaydeden Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Hangi siyasi görüşe sahip olurlarsa olsunlar, iradelerine saygı göstermek bizim için demokrasinin esasıdır. Sizlerin görevi, bizlerin görevi vatandaşlarımızın bu iradeleri yansıtabilecekleri şartları oluşturmak. O konuda başkonsolosluklarımızda, büyükelçiliklerimiz de çalışan bütün arkadaşların geceyi gündüze katmak gerekirse bunu yapmaları ve vaktinde en fazla katılımı sağlayacak imkanların oluşmasını temin etmeleri en önemli husus. Bu çerçevede de Almanya hükümetine de teşekkürü bir borç bilirim. Gerekli kolaylıklar göstermemiz hususunda tedbirler alınıyor. Bunları da hep kendilerine ifade ediyoruz. Özellikle önümüzdeki seçimlerde de güvenlik içinde vatandaşlarımızın oy vermelerini teminen büyükelçilik olarak, başkonsolos olarak ne yapılması gerekiyorsa yapın. Eksik bir şey varsa bildirin o eksikler karşılansın. Ama kesinlikle bir mazeret olmasın hatırlayacaksınız birçoğunuzla dışişleri bakanlığı dönemlerinde beraber çalıştık. O zaman verdiğim talimat bugünde başbakan olarak geçerlidir. Bize mazeret getirmeyeceksiniz 24 saat yetmiyorsa 25'inci saati bulacaksınız. Bir haftada 7 gün yetmiyorsa 8'inci günü bulacaksınız. Bereketlendireceksiniz vakti ve vatandaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olmanın ayrıcalığını, imtiyazını, onurunu her yerde hissedecek. Sizlerin bu konuda yapacağınız vazife sadece bir memurun profesyonelce yaptığı bir vazife değil bir milletin temsilciliğini aşkla, gönülle yaptığı vazifedir. Allah bu konuda sizlere kolaylık versin. Devletimizin ve milletimizin dünyanın her yerindeki vatandaşlarımıza sahip çıkması konusunda da güç ve kudretimizi daim kılsın. İnşallah seçimlerde yüzde 39 olan katılım oranını, yüzde 50 demiyorum bakın Türkiye ortalamasına yakın bir hale getirin. Döndüğünüz zaman da bütün vatandaşlarımıza bizim selamımızı iletin" açıklamasını yaptı.

Davutoğlu Almanya'nın 25'inci birleşme yıl dönümü olduğunu kaydederek, "Böyle bir günde ziyaret etmek de Almanya'ya mesaj açısından önemli taşıdı. Bulunduğunuz yerdeki alman dostlarınıza da ulusal günleri dolayısıyla tebriklerimizi iletin" dedi.