Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bölgede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin büyümesini sürdürdüğünü belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Şimşek, 2016-2018 dönemine ilişkin yayımlanan Orta Vadeli Program'da (OVP) temel ekonomik göstergelerde değişikliğe gidilmesi ile ilgili olarak, açıklanan rakamların aşağı doğru revize edilmesi sadece Türkiye'ye özgü olmadığını söyledi ve "Yakın dönemde IMF küresel ekonomiye ilişkin tahminlerini yayımladı ve gelişmekte olan bütün ülkelere ilişkin tahminlerini aşağı doğru revize etti" ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın bütün şokların merkezinde yer aldığını söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti:

"Avrupa'daki kriz, Ortadoğu'daki kaos, Rusya'nın komşusu Kırım'ı işgal etmesi Brezilya'yı, Meksika'yı bu kadar etkilemez. Buradaki olumsuzluklar Türkiye'ye yansıyor. Bazen Suriye ile ilgili dış politikamızda bizi eleştiriyorlar, "Türkiye bu kadar aktivist bir politika gütmeseydi, bu kadar Suriyeli gelmezdi, çatışmalar Türkiye'ye taşınmazdı." Yani bugün Yemen'de çatışmaları biz mi körüklüyoruz? Libya'da şu anda 2 hükümet var. Biz mi yapıyoruz? Bölge maalesef istikrarsız bir bölge, büyük fay hatlarının olduğu bir bölge. 100 yıl önce oynanan büyük oyunun 100 yıl sonra yeni sahnelerinin sergilendiği veya artçı şoklarının devam ettiği bir bölge. Buna rağmen Türkiye kendi fay hatlarını yani etnik ve mezhep ayrılıklarını daha çok demokrasi, daha çok hak ve özgürlük ekseninde çözme çabasına girerek başarılı olsa, bütün bölge için ilham kaynağı olacak. Çünkü bizim geniş coğrafyamızda sorunlar şiddete başvurarak çözülmeye çalışılıyor. Halbuki şiddete başvurduğu zaman herkes kaybediyor. Bugün işte bölücü terör örgütü kendisini Kürt kardeşlerimin temsilcisi olarak addediyor. Onlar adına savaştığını söylüyor ama en büyük zulmü Kürt kardeşlerimize yapıyor. O nedenle şiddet, etnik milliyetçilik, mikro milliyetçilik bir felakettir. Bütün bölgemiz için kan ve göz yaşı getirmiştir. Bizim bir an önce oturup daha toleranslı, daha demokratik, daha özgürlükçü daha çoğulcu bir demokratik ülke düzenine geçişi desteklememiz lazım. AK Parti'nin de yaptığı bu"

"BU KADAR ŞOKA RAĞMEN BÜYÜYORUZ"

Coğrafyada yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin büyümesinin yüzde 3 beklendiğine dile getiren Bakan Şimşek, bu kadar şoka rağmen Türkiye'nin büyümesinin büyük bir başarı olduğunu söyledi. Türkiye nüfusunun çok genç olduğunun belirten Maliye Bakanı, "2007'den bu yana yaklaşık 7 milyon kişiye iş bulundu. İşsizliğin hala Avrupa Birliği ortalamasının altında. İşsizliğin sadece Türkiye'ye özgü değil" dedi.

Uzun bir siyasi istikrar döneminin ardından yapılan seçimde hükümetin kurulamadığını, geçici hükümete üye verilmediğinin altını çizen Bakan Şimşek, "1 Kasım'da seçimin sonuçlarının farklı olup olmayacağına dair ciddi soru işaretleri var. Türkiye'nin bu zor küresel ekonomik konjonktürde, bölgesel jeopolitik gerginlikler, savaşlar ve çatışmaların hat safhaya vardığı ve fay hatlarının çok aktif olduğu bir dönemde en son isteyeceği risk ve tehdit iç siyasi belirsizliktir, hükümetin zayıf olmasıdır, koalisyon hükümetlerinin olmasıdır. Bu dönemde en çok bizim güçlü bir hükümete siyasi istikrara ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

TAŞERON İŞÇİLER

Şimşek, taşeron işçilere ile ilgili bir soruya, "Asıl işi yapanların kadroya alınacak ve esas faaliyet konusu olmayan alanlarda hizmet alımının da devam edebileceği yönünde kanuni düzenleme yapılıyor. İşçilere kamunun ihtiyaç duyduğu alanlarda kadro verilecek. Prensip olarak doğru bir düzenleme yaptık. O düzenlemeye göre asli işte çalışanlar kamunun ihtiyaç duyduğu alanlarda elemanlar kadroya alınacak, hizmet alımı noktasında da bazı konularda devam edilecek ama rakam belli değil, olsa zaten biz gereken adımı atmıştık" dedi.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücrette çok ciddi bir iyileştirme yaptıklarını vurgulayan Bakan Şimşek, "Başbakanımız, 2016'da asgari ücret bin 300 lira olacağını söyledi. Eşi çalışmayan 3 çocuklu çalışanlarda bu rakamın yaklaşık bin 380 lirayı bulacak. Bu kişilerden vergi alınmadığı için ücretleri daha yüksek olacak" değerlendirmesi yaptı.

Bağ-Kur, tarım ve esnaf emeklilerine 7 Haziran öncesi gelir dağılımını düzeltmek için bin 200 lira verdiklerini söyleyen Bakan Şimşek, tekrar bin 200 lira vereceklerini açıkladı. Bütçe disiplinin devam ettiğini bildiren Maliye Bakanı Şimşek, verdikleri vaatlerin hesabının kılı kırk yaracak şekilde çok iyi yapıldığını, bütçeyi bozmayacaklarını söyledi. AK Parti'nin 1 Kasım'a yönelik ilave taahhütlerinin net bütçeye etkisinin 19,3 milyar lira olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Bu 19,3 milyarın önemli kısmı istihdamı ve yatırımı artırmaya, esnafı desteklemeye, çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltmaya, dolayısıyla enflasyonu düşürmeye ve üretimi artırmaya yönelik. Yarısı da emekli kardeşlerimizin durumunu iyileştirmeye yönelik. Bunu bütçeye birebir yansıtmayacağız. Personel ve yatırım harcamaları dışındaki bütün harcamaları, biz milli gelir oranında artırmayacağız, sadece enflasyon kadar arttıracağız ve orada bir harcama disiplini sağlayacağız. Yeni vergi getirmeyeceğiz, vergi oranlarını artırmayacağız ama bugün bazı istisna ve imtiyazlar var" dedi.

Gelir vergisi reformu yapacaklarını bildiren Bakan Şimşek, reformun şu anda mecliste olduğunu vergiyi tabana yaydıklarını ve bu, imtiyazlara son verdiklerini belirterek, dolayısıyla oradan gelecek gelirler olduğunu vurguladı.