Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Basın Müşavirliği’nden verilen bilgiye göre, sempozyum, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Konseyi Pompidou Grubu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı’yla birlikte İstanbul’da, 29 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin ev sahipliğinde yapılacak sempozyum, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Avrupa Birliği Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), Avrupa Konseyi Pompidou Grubu gibi uluslararası seviyede uyuşturucu sorunu etrafında 20’den fazla teşkilatı bir araya getirerek önemli bir koordinasyon işlevi üstlenecek.

Avrupa başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden yaklaşık 50 ülkeden 200 kişinin katılacağı sempozyumda, ulusal ve uluslararası alanda politika değişikliğine dönük önemli çıktılara ulaşılması hedefleniyor.

ULUSAL KOORDİNASYONU GÜÇLENDİRECEK

Sempozyumun ulusal seviyede uyuşturucu politikalarının muhatapları olan Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ilgili kurumlara bağlı diğer kuruluşları bir araya getirerek ulusal koordinasyonu güçlendirmesi bekleniyor.

Uyuşturucu politikalarında etkin olan bu teşkilatların dışında uluslararası boyutta faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum kuruluşu da sempozyuma dahil edilerek, etkin bir sivil toplum katılımıyla uluslararası uyuşturucu politikaları çerçevesinin yeniden tartışılması sağlanacak.

Sempozyumun, talep azaltımı, arz azaltımı, zarar azaltımı, tedavi ve rehabilitasyon gibi başlıklarda bütünsel bir mücadele stratejisi oluşturulmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Uyuşturucu politikalarıyla ilgili olan kurumlar başta olmak üzere uyuşturucu sorunu etrafında çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarını ve ülke Yeşilaylarını da sürece dahil ederek, bu alanda mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin güçlendirilmesi planlanıyor.

Ayrıca uyuşturucu madde kullanım sorununun kriminal bir olgu olarak değil, bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınması, bu alanda bilimsel temelli ve kanıta dayalı halk sağlığı politikalarının geliştirilmesi sağlanacak.

SONUÇLARI TÜM DÜNYAYLA PAYLAŞILACAK

Sempozyum sonuç kitabı, yaklaşık 5 bin adet bastırılarak, Türkiye’deki üniversitelere, araştırma merkezlerine, kütüphanelere ve uzmanlara dağıtılacak.

Uyuşturucuyla mücadelede mevcut ulusal ve uluslararası politikaları değerlendiren, uyuşturucu politikalarındaki tüm süreçleri kapsayan bir politika metninin oluşturulması ve bu metnin “İstanbul Deklarasyonu” olarak söz konusu sempozyum sonuç bildirgesi olarak da tüm dünya ile paylaşılması hedefleniyor.