Türkiye'de bir ilk olan ve engelli sporcular ile engelli bireylerin konforlu bir seyahati için özel olarak tasarlanan, "Engelsiz Otobüs" hizmet vermeye başladı.

Engelli sporcular ve engelli bireyler için özel olarak dizayn edilen ve engelli sporcu sayısının yoğun olduğu iller hesaplanarak 30 İl'e gönderilen "Engelsiz Otobüs" hizmet vermeye başladı. Ulusal ve uluslararası arena da engelli sporunu desteklemek amacıyla Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından finansmanı sağlanan "Engelsiz Otobüslerin" maliyeti ise 20 milyon TL.

Tekerlekli sandalye takımları dahil olmak üzere bedensel, görme, işitme engelli ve özel sporculara hizmet verecek olan "Engelli Otobüs" Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirilmekte olan gençlik faaliyetlerine katılan engelli gençlerin de hizmetinde olacak.

Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak engelli sporcuları desteklemek ve katkı sağlamak amacıyla engelli otobüs projesini hayata geçirdiklerini belirterek, "Bu otobüs öncelikle engelli bireylerin kullanımına yönelik dizayn edilen bir otobüstür. Pek çok özelliği açısından Türkiye'de bir ilktir. Sporcularımız ile engelli bireylerimizin seyahatini kolaylaştırmaya yönelik ilk olarak gerçekleştiren ve hem konfor hem de taşıma maliyeti açısından katkılar sağlayan bir projedir."

Yerli malzemenin kullanıldığı kalite ve donanıma sahip otobüslerin maliyetinin yaklaşık 20 milyon lira olduğunu kaydeden Kasapoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bu otobüsler engelli sporcu sayısının yoğun olduğu iller hesaplanarak 30 ilimize gönderildi. 32 sporcumuzu konforlu bir şekilde seyahat ettirmeye uygun bir dizayn mevcut. Sporcularımızın bir kısmı istedikleri takdirde sandalyeleri ile birlikte seyahat edebiliyor. Gerek işitme gerekse de görme engelliler için de özel olarak dizayn edilmiş sistemlerimiz de mevcuttur."

Engelli sporculara ve bireylere yönelik özel olarak tasarlanan "Engelsiz Otobüsün" teknik özellikleri ise şöyle:

1- Ön aks arkasında yer alan lift, sayesinde sporcular hızla araç gövdesine çıkarılabilmektedir. İlk devreye almanın ardından lift, 50 saniyeden kısa bir sürede sporcuyu araç gövde zeminine taşımakta ve yeni yolcuyu almak için aşağı inmektedir.

2- Lift, 300 kg ağırlığı rahatlıkla taşımaktadır.

3- Lift, farklı kaldırım yüksekliklerine yanaşabilmektedir.

4- Koridora yerleştirilen ve bağımsız tekerlekli sandalye hareketi için zemini sıfırlayan sökülebilir podyumlar sayesinde, araç zeminine çıkan tekerlekli sandalye kullanıcıları bağımsız olarak koltuklara transfer olabilmektedir.

5- Ön tarafta aracın sağ ve salonda birer adet bulunan 10 adet körüklü (yumuşak kumaşlı konfor sağlayıcı) koltuk, sporcuların rahatı düşünülerek en rahat seyahat deneyimini sağlamaktadır.

6- Bu 10 adet koltuktan ikisi daha yüksek yatış açıyla, gereksinim duyan gençlerin ve sporcuların, yol güvenliği limitleri içinde daha yatar konumda seyahat olanağı vermektedir.

7- Sporcuların kullandığı tekerlekli sandalyeler ve sportif ekipmanın hasarsız nakli için geniş bagaj kapasitesi mevcuttur.

8- Görme engelli sporcular da düşünülerek koltuk numaralarında Braille alfabesi ile yazılmış kabartmalı koltuk numaraları da bulunmaktadır.

9- Engelli koltuklarının duvar tarafında yer alan kulaklık ünitesi ile araç içinde yapılan yayınlar ve bilgilendirmeler kulaklıklar yardımıyla yükseltilmiş sesle dinlenebilmektedir.

10- Tekerlekli sandalyelerin sabitlenebilmesi için lift tarafında ve orta kapı arkasında sabitleme rayları bulunmaktadır. Orta kapı arkasında bulunan 4 adet hızlı sökülebilir koltuk çıkarılarak bu bölüm tekerlekli sandalye sabitlemek için de kullanılabilir. Bu sayede toplam 2 yolcu tekerlekli sandalyesinden ayrılmadan da güvenle seyahat edebilmektedir.

11- 12 metre uzunluğunda olan otobüs, maksimum 32 yolcu kapasitelidir. İki yolcu tekerlekli sandalyeden ayrılmadan (koltuklara transfer olmadan) seyahat edebilmektedir. Bu durumda aracın yolcu kapasitesi 28 ile sınırlıdır.

12- Araçta bulunan durak freni sayesinde lift kapısı veya herhangi bir kapı açıkken araç hareket edememekte ve yüksek güvenlik sağlanmaktadır.

13- Orta ve uzun mesafe, uluslararası yolculuklarda sporcuların konforunu arttırmak için araçta 3G modem altyapısı, 2 buzdolabı, sıcak ikram tertibatı, LCD ekran, ve güçlendirilmiş klima bulunmaktadır.

Türkiye’de bir ilk

Türkiye’de bir ilk