Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yüzlerce insanı dolandıran Bulut İnşaat direktörü Temel Bulut, Türkiye’de dolandırıcılık suçundan 2 yıl 1 ay hapis ve 5 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. Temel Bulut’un adı hem Türkiye’de hem de KKTC’de “nitelikli dolandırıcılık” ile anılıyor.

KKTC’de Bulut İnşaat tarafından yapılacak olan “Evviva Lavinium” isimli projeden ev alan yaklaşık 200 kişi hala ne evini alabildi ne de parasını geri alabildi.  Ayrıca Temel Bulut’un KKTC’de ardında bıraktığı mağdurlar sadece Bulut İnşaat’tan konut alanlarla da sınırlı kalmadı. Temel Bulut, ihalenin müteahhitlerinden Aktunç İnşaat Direktörü Kemal Aktunç ve birçok kendisi ile çalışan şirketi de dolandırdı.

Sadece konut alanlardan 4 buçuk milyon sterlin

Bulut İnşaat direktörü Temel Bulut’un sadece “Evviva Lavinium” isimli projeden ev alanlardan 4 milyon 500 bin sterlin toplandığı biliniyor. Bu paranın sadece 3 milyon sterlinin inşaat için kullanıldığı bilinirken geri kalan bir milyon 500 bin sterlin ise ne olduğu bilinmiyor.

Müteahhit şirketin 950 bin sterlin alacağı var…

İhalenin müteahhitlerinden Aktunç İnşaat Direktörü Kemal Aktunç’un Bulut İnşaat’tan alacağı 950 bin sterlin var. Bir süre önce Kemal Aktunç konuyu mahkemeye taşımıştı ve mahkemede Temel Bulut’un bu borcunu taksitli bir şekilde Aktunç’a ödemesine karar vermişti. Ancak Temel Bulut, Aktunç İnşaat Şirketi’ne tek kuruşluk ödeme yapmadı.

Birçok şirketi etkiledi…

Müteahhit firma ve Bulut İnşaat’tan konut alanlar dışında daha birçok kişinin Temel Bulut ve Bulut İnşaat Şirketi’nden alacağı var. Ayrıca Aktunç İnşaat Şirketi direktörü Temel Bulut’un kendisine ödeme yapmaması nedeniyle “Evviva Lavinium” projesi için esnaftan aldığı malzeme ve ürünlerin parasını ödeyemiyor.

Müteahhitler Birliği devrede…

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Bulut İnşaat’tan ev alan yüzlerce kişinin hala evini alamadığını hatırlattı ve bu konuda hükümet yetkililerini göreve davet etti. Temel Bulut’un KKTC’deki mal varlığına el konulup satışa çıkarılmasıyla Bulut İnşaat’tan konut alıp, evi yapılmayan mağdurların zararlarının tazmin edilebileceğini kaydeden Gürcafer, Temel Bulut’un KKTC’deki mal varlığının bu kişilerin zararını tazmin etmek için yeterli olduğunu anlattı. Gürcafer, ancak Temel Bulut’un piyasadaki diğer borçlarını net olarak bilmediğini ve mal varlığının hepsini ödemeye yetip yetmeyeceğini bilemediğini kaydetti. 

Temel Bulut’un buradaki mal varlığına el konulup satılması konusunu görüşmek üzere Başbakan’dan randevu talep edeceğini söyleyen Gürcafer, “Konunun takipçisiz” dedi.

Müteahhit isyan etti

İhalenin müteahhitlerinden Aktunç İnşaat Şirketi direktörü Kemal Aktunç faizleri dışında Bulut İnşaat’tan alacağı 950 bin sterlin olduğunu hatırlattı. Konuyu mahkemeye taşıdığını ifade eden Aktunç, mahkemenin Temel Bulut’u taksitlendirmesine rağmen Bulut’un tek kuruş ödeme yapmadığının altını çizdi. Aktunç Bulut İnşaat’tan alacaklarını alamadığı için kendisinin de şu anda ne borç ne vergi ödeyebildiğini anlattı.

“Sadece Özyalçın İnşaat Şirketi’nden alınanlar yapıldı”

Aktunç, Bulut inşaat’ın burada sadece Özyalçın İnşaat Şirketi’nden neredeyse bitmiş olarak aldığı evleri teslim ettiğini geri kalan 320 konutu ise bir türlü yapmadığını söyledi. “Evviva Lavinium” projesinin 704 konutluk bir proje olduğuna dikkati çeken Aktunç, bunun sadece 320 tanesini Bulut İnşaat’ın yağacağını gerisinin neredeyse bitmiş olarak satın aldığını hatırlattı. Aktunç, 320 hanenin yaklaşık 200 hanesinin sayıldığını ancak bir çoğunun inşaatına bile başlandığını vurguladı.


***

Türkiye’de hapis cezasına çarptırıldı

Esenyurt'ta yüzlerce kişiyi mağdur eden Bulut İnşaat firmasının sahibi Temel Bulut dolandırıcılık suçundan 2 yıl 1 ay hapis ve 5 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.

Esenyurt’ta 2012’de Bulut İnşaat tarafından yapılacak olan “Evviva” isimli projeden 115 bin TL’ye satın aldığı ev teslim edilmeyen devlet memuru İlhan Çakıroğlu inşaat şirketinin sahibi Temel Bulut hakkında suç duyurusunda bulundu. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Temel Bulut hakkında 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dolandırıcılık suçundan dava açtı. İddianamede Esenyurt Belediye Başkanlığı’nca Bulut İnşaat adına düzenlenen ruhsatın 7. kat 117 numaralı daireyi içermediği, Temel Bulut’un ruhsatta olmayan bağımsız bölümün satışını yaptığı, ruhsatta bulunmayan taşınmazın satışını vaat ederek bedelini aldığı ve dolandırıcılık suçunu işlediği belirtildi.

Belediye imarı durdurdu

Bakırköy 8’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama esnasında ifade veren sanık Temel Bulut, belediyeden daha önce yaptırdıkları projenin 10 kat üzerine olduğunu, daha sonra ise imarların durdurulduğunu belirtti. Bulut ifadesinde şunları söyledi: “23 ay sonra tekrar imara açtılar. Biz de yaptırdığımız projeyi belediyeye vermiştik, onun üzerine bina inşa edilmişti. O şekilde kaldı. 2014 yılının mart ayında yeniden bize ruhsat verildi. Şu anda 11 kat kaba inşaatı yapılmış durumdadır. Haziran sonunda bitecektir. Bu bölgede bizim 4 projemiz vardı, 4’ü de durdu. Yaklaşık 2 bin kişiye daire satılmıştır. Bin tanesi vazgeçti. Böyle olunca da bir ödeme sıkıntısı içine girdik. Bir yandan inşaatları yapmak, bir yandan da ödeme yapmak zorunda kaldık. Müştekiye de kısmi ödeme yapıldı. Suçlamayı kabul etmiyorum.”

Ekstra ücret istediler

Olayın mağduru İlhan Çakıroğlu ise ifadesinde 115 bin TL ödeme yaptıklarını, 2013 Eylül ayında teslim edileceğini ancak bunun gerçekleşmediğini belirtti. Çakıroğlu “7’nci kattan sonraki katların ruhsatları iptal olmuş. Eksta ücret verirseniz size alt kattan daire veririz dediler. Ödeyemeyeceğimizi söyleyince bize mahkemeye gidin halledin dediler. Ben hala alamadığım evin kredisini ödüyorum. Avukatlarımızı aracılığıyla bir görüşme oldu ve protokol imzalandı. 4 taksit şeklinde para bize ödenecekti. Ancak sadece 20 bin TL ödendi.”

Suçlu bulundu

Karar duruşmasında mütalaasını veren savcı, inşaat şirketinin ilk ruhsat tarihi olan 7 Ağustos 2012 tarihi itibariyle binanın 76 daireden ibaret olduğunu ve 7’nci katın bulunmadığını, buna rağmen sanığın mağdura 7. Katta daire satışı vaadi ile 115 bin TL ile menfaat temin ettiğini, olmayan bir katı ve daireyi satmak suretiyle mağduru dolandırdığını belirtti.

Mahkeme Heyeti, sanık Temel Bulut’un ticari faaliyeti sırasında nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği sabit görüldüğünden 2 yıl 6 ay hapis cezası ve 300 gün adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, iyi hal indirimi yaptığı sanığın cezasını 2 yıl 1 ay ve 250 gün adli para cezası olan 5 bin TL’ye çevirdi.