Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki orman yangınının söndürülmesi için 2 yangın söndürme helikopteriyle bir uçağı hazır bekletiyor.

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Trodos Dağı eteklerinde bulunan Evrihu Köyü yakınında hafta sonu çıkan ve üç gündür söndürülemeyen orman yangını rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla yangına müdahale için iki yangın söndürme helikopteri ile bir uçak hazır bekletiliyor.

Yangın helikopterleri Anamur ve Silifke'de, uçak ise Antalya'da Güney Kıbrıs'tan talep gelmesini bekliyor. Hava araçları talep halinde hemen havalanarak yangına müdahale edecek.

ORMANLAR DÜNYANIN ORTAK MALIDIR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'nin dünyanın en güçlü ve en ileri teknolojiye sahip ülkelerden olduğunu belirtti.

Komşu ülkelerin zaman zaman Türkiye'den orman yangınlarının söndürülmesi hususunda yardım talep ettiklerini vurgulayan Eroğlu, gereken desteği verdiklerini, çünkü ormanların dünyanın ortak malı olduğunu ifade etti.

Eroğlu, orman yangınlarını önleme hususunda Afrika'ya, Balkanlara, Orta Asya'ya hizmet verebilecek durumda olduklarına işaret ederek, "Biz her zaman komşu ülkelerde çıkan orman yangınlarına müdahaleye hazırız. Daha önce Bosna Hersek, Azerbaycan, İsrail, Rusya, Libya ve Bulgaristan'a yardımda bulunmuştuk. Güney Kıbrıs'tan da talep gelirse yardım elimizi uzatmaktan imtina etmeyiz." ifadesini kullandı.