Duygu Alan

Vadili’de tarlalar susuzluktan kururken banyo ihtiyacını bile şebeke suyu ile karşılayamayan vatandaşlar, isyan noktasına geldi.

Kuraklığa bağlı olarak bu yıl yaşanan su sorunu, yıllardır bol suya hasret olan Vadili halkının belini iyice büktü.

Yer altı su kaynakları tükenme noktasına geldi, köyün şebekesine haftada bir gün su veriliyor. Vadilili günlük su ihtiyacını karşılamak için tankerlerle su satın alıyor.

Vadili’de halk, Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun köy şebekesine ulaşmasını dört gözle bekliyor.

Fiyattan da geçtiler

Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun halka satış fiyatı konusunda ülke genelinde vatandaşlar arasında fiyat tartışması devam ederken Vadili’de halk, fiyattan da geçti.

Vadililinin tek istediği bir an önce bol suya kavuşmak.

Vadili’de her yıl yaşanan su sorunu, vatandaşı çileden çıkardı. Havadis’e konuşan bazı vatandaşlar, “Fiyatının ne kadar olacağından da geçtik artık. Yeter ki daha fazla susuzluk çekmeyelim. Türkiye’den gelen su bir an önce köyümüze ulaştırılsın” diye konuştu.

Üreticilerin isyanı büyük

Susuzluk Vadili’de üretici kesimi de vurdu. Havadis’e konuşan çiftçiler ve hayvancılar, zaten yetersiz olan su kaynaklarının bu yıl kuraklık nedeni ile iyice azaldığını kuyu sularının ise tuzlandığını ve artık kullanılmayacak nitelikte olduğunu öne sürdü.

Üreticiler, “Kış aylarında ihtiyaç duyulan yağmur yağmadı, tarlalardan verim alınamadı. Susuzluk nedeni ile hayvanlar da mağdur oldu. Kuyulardaki su hem yetersiz hem de fazlası ile tuzlu. Zaten zor şartlarda, borç harç üretim yapan hayvan üreticisi bu yıl tankerle su satın aldığı için cebinden ödediği ekstra su paraları nedeni ile ekonomik çıkmaza girdi” diye konuştu.

Üreticiler, devletin bu yıl kuraklık sebebi ile yaşanan mağduriyeti göz önünde bulundurarak üreticiyi kabul edilebilir bir şekilde ve bir an önce tazmin etmesi gerektiğini savundu.

Köy halkı ne dedi?

Ayhan Güngör Grivas: Gözüm bozuldu saçım döküldü

“Vadili’deki su krizinin sona erdirilmesinin tek yolu, Türkiye’den ülkemize getirilen suyun şebekeye verilmesidir. Zaten yıllardır su sorunu yaşayan Vadili halkı bu yıl kuraklığa bağlı olarak iyice susuz kaldı. Kuyularda yeterli miktarda su yok, olan su da acı, tuzlu yani kullanılabilecek nitelikte değil. İhtiyacımızı karşılamak için tankerlerle su satın alıyoruz. Kaç para olacaksa olsun ama Türkiye’den gelen su artık köyümüze bu su bir an önce verilsin.”

Derviş Menteş: Hafta bir gün su geliyor, yetmiyor

“Vadili’de uzun yıllardır su sorunu yaşanmakta ancak kuraklığa bağlı olarak bu sorun bu yıl ülke geneline yayıldı. Kuraklıktan en büyük payı da zaten su sorunu yaşayan Vadili aldı. Musluklarımızdan 6-7 günde bir su akıyor o da özellikle bu yaz günlerinde ihtiyacımızı karşılamaya yetmiyor. Mecburen tankerlerle su satın almak zorunda kalıyoruz. İnşallah Türkiye’den ülkemize gelen su bir an önce şebekeye verilir. Biz de artık susuzluk sorununu tarihe gömeriz.”

Osman Osmanzadeler: Vadili susuzluktan bezdi

“Vadili’de halk gerçekten susuzluk sebebi ile ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Yıllardır süre gelen su sorunundan artık bezdik. Bu yıl kuraklık sebebi ile su sıkıntımız katlandı. Kuyularda sular azaldı, mevcut kaynaklar tuzlu, kullanılır gibi değil. Musluklarımızdan haftada bir su akıyor. Hem içme suyuna hem de kullanma suyuna para vermekten usandık. Temennimiz bir an önce yaşam kaynağı olan suya kavuşmaktır.”

Mustafa Altındiş: Su 6 günde bir çamur gibi akıyor

“Musluklarımızdan 5-6 günde bir su akıyor o da hem az hem de birkaç saat sonra kesiliyor. Zaten o gelen su da borulardaki çamuru, pisliği de beraberinde getirdiğinden kullanılır nitelikte değil. Duyumlarımıza göre susuzluk bu yıl ülke genelinde yaşanan bir sorun ancak zaten yıllardır bu sorunu yaşayan Vadili’de halk çok mağdur. Temennimiz ve beklentimiz, Türkiye’den ülkemize gelen suyun bir an önce şebekeye verilmesidir.”

Münür Gürpınar: Tankerlerle depolara su taşınıyor

“Kuraklığa da bağlı olarak ülke genelinde tüm bölgelerde su sorunu yaşandığını biliyoruz. Vadili’de de bir su sorunu var. Bazı evlere tankerlerle su taşınıyor. Çok sayıda vatandaş, sorunun giderilmesi için gözünü kulağını Türkiye’den gelen suya dikmiş durumda ve bu suyun bir an önce şebekelere verilmesini temenni ediyor.”

Niyazi Özer: Türkiye’den gelen su hemen şebekeye verilmeli

“Vadili’de musluklar hafta bir akıyor. Hafta bir verilen su halkın ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Tonu 15 TL’den tankerlerle su satın alıyoruz. Belediye,  Paşaköy’de Devlet Üretme Çiftliği’nin arıtmasından tonu 5 TL’ye su satın alıyor. Taşıma su ile değirmen döndürmeye çabalıyoruz. Halkın bir kesimi farklı düşünebilir ama benim temennim Türkiye’den gelen suyun daha fazla zaman kaybedilmeden şebekelere verilmesidir. Mağusa’ya su verildi ve çok sevindik. Bir an önce aynı sevincin Mesarya’da da yaşanmasını arzu ediyoruz.”

Mahmut Özer: Türkiye’den gelen su KKTC için bir nimet

“Yıllardır susuzluk yaşıyoruz. Kuyuların yüzde 99’u tuzlandı, kullanılmıyor. Ülke genelinde su sorunu yaşanıyor. Dolayısıyla Türkiye’den gelen su  KKTC için bir nimettir ve bu nimetten bir an önce faydalanılması gerektiğini üşünüyorum.”