Türkiye ile KKTC arasındaki mevcut ekonomik ilişkilere katma değer sağlamak ve ekonomik açıdan ikili işbirliği imkânlarını artırmak amacıyla Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya), Tüm Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) ve Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği (GİAD) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Türkiye’den KKTC’ye Ekonomi Köprüsü” isimli program yarın başlıyor.

GİAD’tan verilen bilgiye göre yarın KKTC’de başlayacak program 7 Kasım’a kadar devam edecek.

Türkiye’den gelecek işadamları heyeti, yapacakları ikili iş görüşmelerinin ardından  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Ekonomi Bakanı Sunat Atun, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ile de bir araya gelecek.

Türkiye’den gelecek sanayici ve işadamlarını KKTC’de ağırlamaktan büyük onur duyacaklarını ifade eden GİAD Başkanı Ceyhun Tunalı, “Gelişmekte olan ekonomik bir yapıya sahip olan KKTC ile bölgesinde önemli bir ekonomik güç olan Türkiye arasında olan yakın işbirliği çabalarımız her alanda kendisini göstermektedir. Bu vesile ile hazırlamış olduğumuz etkinlik de bu misyonun icra edilmesinin bir ispatıdır. Ekonomik ve sosyal alanda ortaya koymuş olduğumuz bu çalışmaların meyvelerini çok kısa sürede alacağımıza inancım sonsuzdur” dedi.

KKTC ekonomisinin önündeki en önemli engelin uluslararası platformda tanınmamasından kaynaklandığını ifade eden Eko Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren de, KKTC ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin son 5 yılda önemli gelişmeler kat ettiğini söyledi.

KKTC’ye uygulanan ambargo ve çeşitli kısıtlamalara rağmen iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 1.3 milyar Dolar seviyesine ulaştığına dikkat çeken Eren, KKTC’nin bu ambargolar sebebiyle mevcut potansiyelini değerlendiremediğini, yapacakları çalışmaların tamamen bu ambargoların ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu vurguladı.

TÜKSİAD Başkanı Nurettin Aslantürk de, Avrasya’nın sanayi üssü olan Gebze’den KKTC’ye kuracakları ekonomi köprülerinin her iki ülkeye de önemli katkılar sağlayacağını vurgulayarak, “Tarihi bağlarımızın çok güçlü olduğu Kıbrıs Türk toplumu ile ilişkilerimizi daha da güçlendirmek adına TÜKSİAD olarak üyelerimiz ile KKTC çıkarması yapacağız” dedi.

Çok güçlü ve ufku açık işadamları bulunan KKTC’de ambargolardan dolayı yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Aslantürk, karşılıklı ekonomik ve sosyal ilişkilere ivme kazandırmak üzere ikili görüşmeler gerçekleştirileceğini belirtti.

Aslantürk, “Ümidim odur ki en kısa zamanda Gebze ile KKTC arasındaki ekonomik köprüler daha sağlam zeminler üzerine oturacaktır’’ dedi.