Raif Doğru

Mali kriz nedeniyle 13’üncü maaşların yanı sıra üreticilerin alacaklarını ödemekte zorlanan KKTC maliyesinin imdadına son anda yine Anavatan yetişti. Kıbrıs İşlerinden de sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in imzasıyla Kuzey Kıbrıs’a iki ayrı kalemden toplam 62.5 milyon TL gönderildi.

Paranın gelmesi üzerine, aylardan beri ürün bedellerini alamayan çiftçilere dün 22 milyonun üzerinde ödeme yapıldı. Hükümet, taze paranın sevinciyle, hayvan üreticilerine de 8 milyona yakın süt bedellerinin ödenmesi için Kooperatif merkez Bankasına talimat verdi.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) alımını yaptığı 2015 yılına ait zahire bedelleri ile Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) tarafından alınan 1 – 15 Kasım dönemine ait süt bedellerinin ödendiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada, TÜK’ün alımını gerçekleştirdiği 2015 ürünü zahire ödemelerinin yüzde 60’ının gerçekleştirildiği belirtilerek, bu çerçevede bin 364 hak sahibi kişi ile kurum ve kuruluşlara ödenmek üzere toplam 22 milyon 179 bin TL’nin Kooperatif Merkez Bankası’na yatırıldığı kaydedildi.

Sür üreticileri de sevindi

Yapılan açıklamada, SÜTEK’in her ay gerçekleştirdiği süt bedeli ödemeleri çerçevesinde ise toplam 782 üreticiye 7 milyon 788 bin TL’nin Ziraat Bankası ile Kooperatif Merkez Bankası’na yatırıldığı belirtildi.

Yılın son gününde ödemelerin yapılması, aileleriyle birlikte zor günler geçiren çiftçi ve köylülerrin yüzünü güldürdü.

Hükümetin, Türkiye’den gelen 62 milyonun 30 milyonluk kısmını üreticilere dağıtmasından sonra geriye kalan 32 milyonu da önümüzdeki hafta içerisinde 13’üncü maaşların ödenmesi için kullanacağı öğrenildi.