Cumhurbaşkanı Eroğlu, “‘Türkler bizim sularımızda araştırma yapıyor. Tehdit unsuru devam ediyor’ gibi bana göre gerçek olmayan yalanlarla müzakere masasından kalkmışlardır. Akıllarınca dünyayı ayaklandırarak Türkiye’nin ve bizim aleyhimizde yönlendireceklerini düşündüler. Gördüğüm kadarıyla düşündükleri olmamıştır. Amaçlarına ulaşmamışlardır” dedi.

Müzakerelere devam edeceklerse Rumların kalktıkları gibi masaya tekrar döneceklerini ifade eden Eroğlu, “Masadan kalkan dönecekse kendisi gelir. Kimseyi elinden zorla tutup da masaya oturtamayız. Ama neticede bir anlaşma olacaksa müzakere masasında olur. Masadan kalktığınız zaman anlaşma imkanlarını ortadan kaldırmış olursunuz” şeklinde konuştu.

Eroğlu, 1974 Barış Harekatı’nda savaşmış 28. Piyade Karargah Bölüğü Komutan ve askerlerini kabul etti.

YARDIMCI

Cumhurbaşkanlığında saat 14.30’da gerçekleştirilen kabulde heyet adına konuşan Emekli Yarbay Mahmut Sabir Yardımcı 1974’te savaştıkları yerleri aileleriyle birlikte tekrar görmek için Kıbrıs’a bir ziyaret gerçekleştirdiklerini, aradan 40 yıl geçtiğini ve bu süre içerisinde çok şeyin değiştiğini söyledi.

Yardımcı kendi bölükleri tarafından dağda bırakılan anıt tankı da 40 yıl sonra ziyaret ettiklerini kaydetti.

Yardımcı bir aile topluluğu kurduklarını ve her yıl değişik yerlere ziyaretler gerçekleştirdiklerini de anlattı.

EROĞLU: “AKDENİZ’DE TÜRK GEMİLERİ İLK DEFA DOLAŞIYORMUŞ, SİSMİK ARAŞTIRMA YAPIYORMUŞ GİBİ…”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Barış Harekatı’nın üzerinden 40 yıl geçtiğini, çok şeyin değiştiğini, gelmiş geçmiş hükümetlerin KKTC’yi mamur bir ülke haline getirmek için uğraştığını ifade etti ve “Çok şükür bir yerlerden bir yerlere geldik” diye konuştu.

Anavatan Türkiye’nin adaya müdahale kararının Rumlar tarafından yaratılan oldu bittiye karşın zamanında alınan bir karar olduğunu dile getiren Eroğlu, “Sizin yarattığınız coğrafyada bir devlet olduk ama hala daha müzakere masasında bir anlaşma arayışı içerisindeyiz. Rum komşularımız da uzlaşmazlıklarını sürdürmek için her zaman bir bahane bulup masadan kaçabiliyorlar.  Şimdi de sanki Akdeniz’de Türk gemileri ilk defa dolaşıyormuş gibi ya da sismik araştırma gemileri Kıbrıs sularında ilk defa sismik araştırma yapıyormuş gibi masadan kalkmak için bir vesile bulmuşlardır. Neyse masadan kalkan dönecekse kendisi gelir. Kimseyi elinden zorla tutup da masaya oturtamayız. Ama neticede bir anlaşma olacaksa müzakere masasında olur. Masadan kalktığınız zaman anlaşma imkanlarını ortadan kaldırmış olursunuz” dedi.

Rumlar’ın anlaşma niyeti varsa gelip müzakere masasına oturacağını, niyetleri yoksa da müzakere masasına dönmeyeceklerini kaydeden Eroğlu, Rumlar’ın fırsat buldukça müzakere masasından kaçtığını, bazen 1 ay sonra bazen 4 yıl sonra masaya döndüklerini kaydetti ve “Herhalde 4 sene müzakere masasına oturup da bekleyecek değiliz “ dedi.

Kıbrıs’ta yaşayabilir, halkı 40 yıl öncesine götürmeyecek bir anlaşma yapmak için yıllardan beridir uğraştıklarını dile getiren Eroğlu, Kıbrıs Türkü’nün 1963’te Cumhuriyetten dışlandığını, 1968’de görüşmelerin başladığını ve hala görüşme masasında olduğunu anlattı.

Savaşın kötü yüzünü gördüklerini, Kıbrıs’ta savaş değil bir anlaşma peşinde olduklarını vurgulayan Eroğlu, “Güney komşularımız anlaşmamak, bizi bir elli yıl daha müzakere masasında tutmak için çeşitli ayak oyunlarına girişmektedirler” diye konuştu.

Rum tarafının şimdi de gerekçe yokken, hiç yoktan müzakere masasını terk ederek, “Türkler bizim sularımızda araştırma yapıyor. Tehdit unsuru devam ediyor gibi” gerçek olmayan yalanlarla müzakere masasından kalktığına dikkat çeken Eroğlu,” Akıllarınca dünyayı ayaklandırarak Türkiye’nin ve bizim aleyhimizde yönlendireceklerini düşündüler. Gördüğüm kadarıyla düşündükleri olmamıştır. Amaçlarına ulaşmamışlardır. Müzakerelere devam edeceklerse kalktıkları gibi masaya tekrar dönerler” diye konuştu.

Türkiye’nin güçlü bir ülke olarak ayakta durmasının kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Eroğlu, Türkiye ne kadar güçlü olursa Kıbrıslı Türklerin de o kadar rahat ettiğini belirtti.

“TÜRKİYE’NİN AKDENİZ’DE KKTC DEVLETİ ADINA ARAŞTIRMA YAPMASI DOĞAL”

Türkiye’nin Akdeniz’de KKTC devleti adına sismik araştırma yapmasının gayet doğal olduğunu dile getiren Eroğlu, bunun KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla verilmiş bir yetki olduğunu belirtti.

Eroğlu Kıbrıslı Türklerin de Akdeniz’de ve ada üzerinde hakları bulunduğunu dile getirerek  “Bizim de onlar kadar bu topraklarda yaşama, geleceğimizi sağlama alma hakkımız var,  dolayısıyla bunu dünyanın gözü önünde bir anlaşmayla sonuçlandırabilir miyiz diye bir düşüncemiz var. Bu nedenle müzakere masasında oturuyoruz” diye konuştu.