Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) Çalışma Grubu 21. Oturumu çerçevesinde, Türkiye'nin ikinci tur incelemesine ilişkin raporun, herhangi bir tartışma ve müdahale olmaksızın olumlu bir atmosferde kabul edildiği bildirildi.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, BM üyelerinin insan hakları durumunun 4,5 yılda bir İnsan Hakları Konseyi bünyesinde gözden geçirildiği Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) kapsamında, Türkiye incelemesinin 27-29 Ocak 2015 tarihlerinde Cenevre'de yapıldığı hatırlatıldı.

Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Arınç başkanlığında bir heyetin temsil ettiği belirtilen açıklamada, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın, yaptığı 4 ayrı konuşmada, 2010'daki birinci tur incelemesinden bu yana Türkiye'de insan hakları alanındaki gelişmeleri anlattığı, yürütülen reform süreçleri, yasal ve uygulamaya yönelik çalışmalara ilişkin bilgi verdiği bildirildi.

İlgili kurum temsilcilerinin de gayrimüslim cemaat vakıflarına iade edilen mülkler, cezaevi şartlarının iyileştirilmesine yönelik adımlar, çocuk adaleti, işkenceyle mücadele, kadın ve çocuk hakları, geçici koruma altındaki Suriyeliler gibi konularda açıklamalarda bulundukları kaydedildi.

Türkiye'nin incelenmesi sırasında 116 ülkenin söz aldığı, muhtelif konularda takdir veya eleştiri şeklinde ülkelerin kendi görüş ve tavsiyelerinin dile getirildiği belirtilen açıklamada, Türkiye'ye bu kapsamda 278 tavsiye yöneltildiği, 199 tavsiyenin Türkiye tarafından kabul edildiği aktarıldı.

Açıklamada, Türkiye'ye yöneltilen 27 tavsiyenin ise kabul edilmediği belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Bunların yarısından fazlası, insan hakları hukukunun çerçevesiyle ilgisi bulunmayan siyasi nitelikli iddialardan oluşmaktadır. Bunlar hariç tutulduğunda, ülkemiz tarafından kabul edilmeyen tavsiye oranı yüzde 5'in bile altındadır. 52 tavsiyeye ilişkin Türkiye'nin görüşleri ise ilgili kurumlarla ve gereken hallerde diğer paydaşlarla da bilistişare değerlendirilerek, en geç 2015 Haziran ayına kadar BM'ye iletilecek.

Karşılaştırma yapılabilmesi için Türkiye ile aynı dönemde incelenen İsveç'e 208 tavsiye yöneltilmiştir. İsveç bunlardan 138'ini kabul etmiş, 44'üyle ilgili görüşlerini ilgili kurumlarla istişare ettikten sonra bildireceğini kaydetmiş, 26'sını ise reddetmiştir.

Türkiye, EPİM'e ve BM İnsan Hakları Konseyi'nin diğer çalışmalarına aktif katılım sağlamış ve yapıcı katkılarda bulunmuştur. EPİM incelemesi sırasında Türkiye'nin sergilediği samimi yaklaşım ve yapıcı işbirliği BM tarafından da bu vesileyle bir kez daha takdir edilmiştir. Nitekim, Türkiye'nin EPİM incelemesine ilişkin rapor, 29 Ocak Perşembe günü düzenlenen oturumda herhangi bir tartışma ve müdahale olmaksızın gayet olumlu bir atmosferde kabul edilmiştir.

İnsan hakları konularının dışına çıkarak tümüyle siyasi argümanlarla Türkiye'yi eleştiren Mısır, Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi gibi bazı heyetlere de gerekli yanıtlar Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç tarafından verilmiştir."