Ceren ERCİH 

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Birikim Özgür ADA TV’nin sorularını yanıtladı. Müzakerelerde yeni bir sürece girildiğine dikkat çeken Özgür, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin Rum Lider Nikos Anastasiadis’in de yapıcı bir tutum sergilemesini sağladığını aktardı. 

“ANASTASİADİS, AKINCI SEÇİLDİKTEN SONRA DAHA YAPICI BİR TAVIR SERGİLİYOR” 

Müzakerelerde yeni bir sürece girildiğini söyleyen Özgür, Mustafa Akıncı’nın cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de yapıcı tutum sergilediğini şu sözlerle kaydetti; “Gerek Sayın Eroğlu’nun gerekse Sayın Anastasiadis’in tavırları da göz önünde bulundurularak mı bu süreç yaşanacak, yürütülecek henüz net değil. En azından olumlu bir durum söz konusu. Anastasiadis, Sayın Akıncı seçildikten sonra daha yapıcı bir tavır sergileyeceğine dair bir takım işaretler veriyor.” 

“KIBRIS İMAJI DÜNYA GÖZÜNDE DAHA DA İYİ BİR DENGEYE HRİSTOFYAS’IN SEÇİLMESİYLE OTURDU” 

Annan Planı sonrasında yaşananlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özgür, Dimitris Hristofyas’ın seçilmesinden sonra hayırcı zihniyetin değiştiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Annan Planı sonrasında hatırlayanız Papadupolos ‘retçi’ bir zihniyeti temsil ediyordu ve Hristofas’ın seçilmesi ile birlikte Güney o retçi imajını bir anlamda düzeltmiş oldu. Türk tarafı ‘evet’ dedi, Rum tarafı ‘hayır’ dedi. Dolayısıyla Türk tarafı haklıdır şeklinde algılanan Kıbrıs imajı dünya gözünde daha da iyi bir dengeye Hristofyas’ın seçilmesiyle oturdu.” 

“TÜRKİYE’NİN GARANTÖRLÜĞÜ OLMAZSA OLMAZIMIZDIR” 

Kıbrıs Türk halkı olarak Türkiye’nin garantörlüğünün olmazsa olmaz olduğunu söyleyen Özgür, iyi niyet varsa sağlıklı süreç yaşanacağını ise şu sözlerle ifade etti; “Biz Kıbrıs Türk halkı olarak diyoruz ki; ‘Türkiye’nin garantörlüğü olmazsa olmazımızdır’ burada iyi niyet yok ise iki taraf kendi pozisyonları üzerinden çatışır eğer iyi niyet varsa da sağlıklı süreç yaşanır ve bu konuda bir orta nokta bulunur.”

“BİZİM POZİSYONUMUZ NET OLSUN” 

Özgür, ülke iç siyasetinin çok pozitif olmadığını açıkladı ve sözlerini şöyle tamamladı; “İç işlerle ilgili dürüst olmak gerekirse ben çok pozitif değilim. Biz hep şunu savunduk, Kıbrıs sorununu ilerletelim, bir çözüm olabilmesi için aktif çaba içerisinde olalım, Kıbrıslı Türkler olarak Türkiye ile birlikte bu süreci götürelim, hep bir adım önde olalım. Hiçbir şekilde Türk tarafının çözüm isteyip istemediği dünyada sorgulanmasın bizim pozisyonumuz net olsun dedik.”