"Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi" olarak 6 Kasım Pazar günü hizmete açılan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sanayi kuruluşlarından Kocaeli'deki SEKA Kağıt Fabrikası'nda, kağıdın yapım serüveni görüntüler eşliğinde ziyaretçilere anlatılıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Büyükşehir’in endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu SEKA Kağıt Müzesinin açıldığı ilk günden bu yana yoğun ilgi gördüğü belirtildi.

Öğretmenleriyle beraber gruplar halinde okullardan gelen öğrenciler, akademisyenler, üniversite öğrencileri, çocuklarının elinden tutan anne ve babaların müzede tarihin satır aralarında yolculuğa çıktığı vurgulanan açıklamada, müzenin pazartesi günleri hariç her gün 09.00-18.00 saatlerinde ziyaret edilebildiği bildirildi.

Cumhuriyet tarihinin en önemli sembollerinden SEKA Kağıt Fabrikasınını Türkiye’nin hafızası olmaya devam ettiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kocaeli’de nesilleri büyüten fabrika şimdi geçmişin hikayesini geleceğe taşıyor. SEKA’nın ilk açıldığı yıldan tam 80 yıl sonra bu kez kapılar Türkiye'nin hafızasına açtı. SEKA Kağıt Müzesi'nin içerisinde geleneksel yöntemle kağıt yapma atölyeleri, ebru gibi kağıt sanatlarına ilişkin atölye ve sergiler yer alıyor. Müze içerisinde düzenlenecek olan atölye çalışmaları sayesinde çocuklar kağıt ile nelerin yapılabileceğini görebilecek ve kağıdın oluşum süreçlerine tanıklık etme şansı yakalayabilecekler. Ayrıca, müzede özel olarak ayrılan etkinlik bölümüyle el yapımı kağıt atölyesinde kendi kağıdını yapabilecek.12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 19 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli'den Türkiye'ye yayılan kağıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izliyor."

Açıklamada, müzede Türkiye'de "kağıt" denilince ilk akla gelen isim, Türkiye’nin ilk kağıt mühendisi ve SEKA’nın kurucusu olan Mehmet Ali Kağıtçı'ya ait çok sayıda kitap, belge ve dokümanın da sergilendiği ifade edildi.