Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından tank çıkarma gemisi içinde oluşturulan balık replika müzesi ziyarete açıldı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanılan ve Merkez Park'ta sergilenen TCG 314-302 Tank Çıkarma Gemisi'nde, 44 balık türünün replikalarının yer aldığı sergi vatandaşlar için hazırlandı.

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Halil Demir ve arkadaşlarının bir yıllık çalışmasıyla oluşturulan Anadolu Deniz ve Tatlısu Balıkları Replika Koleksiyonu'nda, dülger, levrek, mercan, falyo, güneşlenen köpekbalığı, lahoz, orkinos, çipura, akya, kırlangıç, orfoz, lüfer başta olmak üzere 44 balık türünün replikaları yer aldı.

"44 BALIK TÜRÜNÜ 200-300'E ÇIKARACAĞIZ"

ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Halil Demir, açılışta yaptığı konuşmada, replika yapımı ve balıklar hakkında bilgi verdi.

Sergilemesinde sakınca ve veya zorluk olan canlı türlerini insanların görebilmesi için replikalarının yapıldığını belirten Demir, "Herhangi bir modifikasyon ve deformasyona uğramadan balığın fiziksel kopyasını elde ettikten sonra özel boyalar ve tekniklerle boyamasını yapıyoruz. Eserler uzun uğraşlar sonunda ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Adana'ya kazandırılan balık müzesinin Türkiye'de bir ilk olduğun vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

"Dünyada nadide sayıda olan balık replika müzelerinden birini memleketim olan Adana'ya kazandırmamda bana büyük destek veren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'ye çok teşekkür ediyorum. Koleksiyonda şuan 44 tür balık var. Bu sayıyı 200'e, 300'e çıkarmayı arzuluyorum."