Hanife Lefkaralı

Türkiye’de her yıl yayınlanan İnsan Hakları İhlalleri raporu 2014 yılında gerçekleşen olaylar ışığında yeniden derlendi ve kamuoyunun dikkatine sunuldu. Bu raporun sonunda Kıbrıs’ta kendine yer buldu.

Türkiye’de yoğun şekilde çalışmalarda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD), derneğin şubelerine yapılan bireysel başvurular, İHD şubelerinin oluşturduğu İnsan Hakları İnceleme ve Araştırma Komisyonlarının raporları, yerel ve ulusal basın ve yayın organlarında yer alan haberler, diğer sivil toplum örgütlerinin raporları ve resmi kurumların verilerini derleyerek Türkiye’nin İnsan Hakları Karnesi’ni yayınladı.

477 sayfadan oluşan raporda Kıbrıs maddesine de yer verildi.

RAPORDA NELER VAR?

2014 Türkiye İnsan Hakları İhlalleri Bilânçosu çok geniş bir araştırma ile değerlendirildi. Raporda, yaşam hakkı ihlalleri, yargısız infaz, cezaevlerinde ölenler, gözaltında ölümler faili meçhul saldırılar,  resmi hata ve ihmal, saldırıya uğrayanlar, silahlı çatışmalar, mayın ve sahipsiz bomba patlaması sonucu ölen ve yaralanan siviller, kuşkulu ölüm ve yaralanmalar, namus cinayetleri, nefret cinayetleri/yaralanmalar, kadınların yaşam haklarına yönelik ihlaller ve çocukların yaşam haklarına yönelik ihlaller gibi konular detayları ile analiz edildi.

KIBRIS BÖLÜMÜ

Raporun Kıbrıs bölümünde Kıbrıs’ta vatani görevini yapan ve askerken işkence gördüğü ve yaşamını kaybettiği için Uğur Kantar da bulunuyor

Raporun ilgili maddesi şu şekilde kayıt altına alındı;

Kıbrıs’ta zorunlu askerlik hizmetini yaparken disiplin koğuşunda gördüğü işkence nedeniyle 12 Ekim 2011’de tedavi gördüğü GATA’da (Ankara) yaşamını yitiren Uğur Kantar’ın işkence sonucu ölümü ile ilgili açılan davaya 12 Eylül 2014’te devam edildi. Davanın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen duruşmasında mütalaasını açıklayan savcı, sanıklar Ayhan Arslan ve Fırat Keser hakkında, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası talep etti. Savcı, diğer 4 sanık için “görevi kötüye kullanma” suçundan, dönemin cezaevi müdürü Ayhan Şentürk için de “görevi ihmal” suçundan hapis cezası talep etti. Kantar’ın ailesinin avukatlarının diğer sanıklar için talep edilen cezaya itiraz etmeleri üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 24 Aralık 2014’e erteledi.