Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye'den silah gönderilmesine ilişkin, "İlk günler geçen Ağustos'ta IŞİD'in saldırısı tabii Türkiye'nin silah ve mühimmat desteği oldu. Ağır silah değil. Mühimmat ve hafif silah" dedi.

CHP'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ile CHP Genel Merkezi'nde yarım saat görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, "Benim ziyaretim bugün şahsi bir ziyarettir. Sayın Murat Özçelik eski bir dostumuz ve seçimi kazandı milletvekili oldu. Tabii Irak'ın genel durumu konuşuldu" diye konuştu.

Koalisyon seçenekleriyle ilgili soru üzerine Dizayi, bunun Türkiye'nin iç meselesi olduğunu belirterek, yakında Türkiye'nin hem iç hem dış politikasına hizmet edecek bir hükümetin kurulacağını ifade etti.

"IŞİD'İN SALDIRISI NEREDE OLURSA DEVAM EDİYOR, HERKES İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE"

IŞİD'in Kobani'ye saldırdığı bir günde ziyarette bulunmasının sorulması üzerine Dizayi, "O konuyla hiç alakası yok. IŞİD'in saldırısı nerede olursa devam ediyor. Herkes için büyük bir tehlike. Geçen Kobane, sonra Tel Abyad, sonra tekrar Kobane. Hepimiz için büyük bir tehlike. Zaten biz son bir yıldır IŞİD'e karşı uzun bir cevherden savaşımız var. Büyük bir çatışmamız vardı. O yüzden herkesin bu konuya, savaşa sahip çıkması lazım. Bugüne kadar Türkiye ile iyi bir işbirliğimiz oldu" ifadelerini kullandı.

"PYD'YE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"

Peşmergenin Türkiye üzerinden geçişinin söz konusu olup olmadığının ve kendisinin Ankara'da başka görüşmeler yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Sefin Dizayi, "Şuanda gündemde değil. Ben bugün geldim ve bu gece döneceğim. Dışişleri Bakanlığı'ndan arkadaşımız Feridun Bey ile bir görüşmem oldu" dedi.

Kürt koridoru iddialarıyla ilgili PYD'nin ne yapmaya çalıştığı ve Türkmenlere, Araplara etnik temizlik yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin ise Dizayi, şunları kaydetti:

"Böyle iddialar var. PYD bunu inkar ediyor. Bölgedeki bütün halk, asli unsurlar, Türkmen olursa, Kürt olursa, Arap olursa, Hıristiyan olursa orada yaşamaya hakkı vardır. Oradaki herhangi bir güç hükümdar olursa bu insanların hayatlarını, mallarını, mülklerini savunması lazım. PYD'ye büyük bir görev düşüyor."

"Kürtler bir koridor mu oluşturmaya çalışıyor Akdeniz'e çıkmak için Kuzey Irak petrolünü oraya taşımak için?" sorusuna ise Dizayi, "Şuanda PYD'nin kontrol ettiği bölgeler siyasi olarak Suriye toprağının bir parçasıdır. Biz Irak Kürtleri, Irak Kürdistan Bölge'den sorumluyuz. Tabii Suriye'deki Kürtler'in ele geçirilen hak ve hukukları bunları her zaman biz sahip çıktık ve destek veriyoruz. Ama tabii barış yollarında. Kendileri nasıl bir geleceği tayin ediyorlar o tamamıyla kendilerine bağlı" yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile yaptığı görüşmede kendisine PYD'ye iletmesi için Ankara'nın endişeleri konusunda bir mesaj verilip verilmediğinin sorulması üzerine Dizayi, "Görüşmemiz daha fazla Erbil-Ankara ve son Irak'ın gelişmeleri, Erbil-Bağdat ilişkileri bunları gündeme getirdik. Irak'ta durum pek parlak değil maalesef. Çatışmalar devam ediyor. Pek iyi görünmüyor ama hepimiz mücadele vermemiz lazım. Bu IŞİD belasından kurtarmamız lazım" şeklinde konuştu.

"HER ÜLKE KENDİ ALANINDA KENDİ DEĞİŞİK SİLAHLARI ÜZERİNDE EĞİTİYORLAR"

Türkiye'nin bugüne kadar kaç peşmergeyi eğittiğinin sorulması üzerine Dizayi, "Eğitimler değişik ülkelerden, Avrupa ülkelerinden, Kanada, Amerika, Avrupa'daki ülkeler, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya. Her ülke kendi alanında kendi değişik silahları üzerinde eğitiyorlar. Türkiye'deki sayısı farklı olabilir ama iki eğitim merkezleri vardır. Başarılı bir eğitim merkezleridir. Şuanda sayı elimde sayı değil ama tabii farklı alanlarda eğitim veriyorlar" ifadelerini kullandı.

Türkiye'den silah gönderilmesine ilişkin Dizayi, "İlk günler geçen Ağustos'ta IŞİD'in saldırısı tabii Türkiye'nin silah ve mühimmat desteği oldu. Ağır silah değil. Mühimmat ve hafif silah" dedi.