Çiğdem Aydın

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Sunat Atun ile Demokrat Parti (DP) milletvekili Ahmet Kaşif, doğalgaz gerginliği nedeniyle Kıbrıs’ta sıcak bir çatışma olasılığının bulunmadığını söylüyor.

Diyalog’un sorularını yanıtlayan Atun, Rum tarafının Mısır ve Yunanistan ile stratejik işbirliğine giriştiğini anımsatarak, Türkiye’nin de bölgede sondaj yapma hakkının olduğunu söyledi. Atun’un bu görüşüne DP milletvekili Ahmet Kaşif de destek verdi.

Atun “Rusya ile Güney Kıbrıs’ın yakınlaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yakınlaşma Doğalgaz konusunda yeni bir flört mü sizce?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Güney Kıbrıs ve Rusya’nın ilişkileri hep iyi olmuştur bu yeni bir şey değil. Ortodosk kilisesinden gelen bir bağları zaten bulunmaktadır. Bununla beraber güneydeki bankalarda ciddi miktarlarlda Rus sermayesi bulunmaktadır. Yani organik bağları da vardır. Rumlar bu ilişkiyi enerji alanına da taşımıştır. Bunu yaparak bu boyuta aynı zamanda bir de siyasi ilişki kazandırmıştır. Mısır’ı da bu alana çekerek stratejisini geliştirdiğini görüyoruz. Sisi ise Türkiye ile ilişki kurmuyor. Bunun devamında bölgedeki hidrokarbon rezervleri enerji ile ilgilenen ülkelerin iştahını kabartıyor. Rusya da bu pazarda yerini alarak kontrolü kendinde tutmaya çalışıyor. Bu bir flört değil.”  

Soru: Peki Türkiye’nin bölgede araştırma yapma hakkı var mıdır?

Atun: En az Yunanistan kadar hakkı vardır. Ve hatta Türkiye’nin Yunanistan’dan da önce hakkı vardır. Türkiye bir Akdeniz ülkesidir Doğu Akdeniz’de kıyıları olan bir ülkedir fakat Yunanistan bir Ege ülkesidir ve kıyıları da Ege’dedir. Buna ek olarak KKTC ve TC arasından münhasır alan antlaşması da bulunmaktadır.”

Soru: ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’nın Anasdasiadis’i telefonla arayarak Türkiye’nin ciddi duruşunu ve bu konudaki endişelerini aktardığı bildiriliyor. Size göre bu bir sıcak çatışma uyarısı mı? 

Atun: Ben sıcak bir çatışmanın olacağını sanmıyorum. Diplomatik çatışmalar olabilir. Günümüz dünyasında artık sıcak çatışmalar giderek azaldı özellikle bu tür olaylarda. Burada sıcak bir çatışma olması her iki tarafın da işine gelen bir durum değildir. Diplomasi ve hukuk yoluyla çözümlenebilecek bir durum bulunmaktadır.” 

Kaşif:Türkiye haklıdır

DP milletvekili Ahmet Kaşif ise, Türkiye’nin, araştırma konusunda en az Rumlar kadar hakkı olduğunu söyledi. Kaşif, Diyalog muhabirinin sorularını şöyle yanıtladı:    

Soru: Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ilişkiler dikkat çekiyor. Bunun arkasında doğal gaz mı var?.

Kaşif: Bu yakınlaşma yeni gelişen bir durum değildir. Ruslar her zaman Güney Kıbrıs’la ilişkilerini iyi tutmuşlardır. Yıllar önce Rusya’nın içinde bazı karşıtlar vardı ve bunlar göç ederek Güney Kıbrıs’a yerleşmişlerdir. Yani ilişkileri her dönem iyiydi. Artık herkes Kıbrıs’ta yeraltı zenginlikleri olduğunu biliyor ve  Doğalgaz konusunda bir flört olarak da algılanabilir.” 

Soru: Rum tarafı Mısır ve Yunanistan’la doğalgaz konusunda stratejik bir işbirliği yaparken, Türkiye’nin bölgede araştırma yapmasına karşı çıkıyor. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?.

Kaşif:  Türkiye’nin en az onlar kadar hakkı vardır. Doğu Akdeniz çanağında kıyıları bulunan bir ülkedir. Nüfusu yine en kalabalık olan ülkelerden biridir bölgede. KKTC ve TC arasında da imzalanmış anlaşmalar vardır.”

Soru: ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Anasdasiadis arasındaki telefon görüşmesinden sıcak bir çatışma uyarısı sonucu çıkar mı?

Kaşif: Sıcak bir çatışma artık Ada’da mümkün değildir. Dışarıdan kaynaklanan bir hadise olabilir elbette. Dış kaynakların bölgedeki hakimiyet kurmak için diplomatik bir çatışma olabilir. Ama sıcak çatışma bu aşamada kimsenin işine gelmez diye düşünüyorum.”