Ceren Ercih

Eski Bakan Süha Türköz, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programında gündemin öne çıkan gelişmelerini değerlendirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin akabinde siyasi partilerde başlayan değişim çalışmalarını yorumlayan Türköz, tek başına tüzük değişikliğinin yeterli olmayacağını ifade etti. Türköz, ülkede yeni bir siyasi partiye ihtiyaç olduğunu belirterek bu oluşum için Kudret Özersay’ı işaret etti. 

“HALKIMIZ YİNE BİR DEĞİŞİMDEN YANA AĞIRLIK KOYDU” 

Halkın yerel seçimlerden itibaren etkili bir şekilde değişim mesajı verdiğini belirten Türköz, şunları kaydetti; “Yerel seçimlerden başlamak üzere gelişen ve değişen bir süreç. Özellikle halkın değişim istek ve arzusu siyasal partilere olan güvensizlik siyasi partilere olan itimatsızlık vb. gelişmeler bizi son cumhurbaşkanlığı seçimlerine getirdi. Orada yine aynı şekilde halkımız yine bir değişimden yana ağırlık koydu. Değişimin gerçekten bu ülkede özellikle siyaset kurumunda şart olduğunu ısrarla vurguladı. Bundan sonra görev partilere düşüyor.”

“PARTİ İÇİ İÇ HESAPLAŞMALAR BU MERKEZDE CEREYAN ETMELİ” 

Türköz, siyasi partilerin tüzük değişikliğine hazırlanmasının yeterli olmadığını belirterek kadro değişikliği gerektiğini de şu sözlerle söyledi; “Halkın verdiği mesaj kadroların değişmesi yönündedir. Değişim sadece cumhurbaşkanlığı seçimi değil. Çünkü biliyorsunuz ki bu seçimde tüm siyasal partilerimiz taraf olmuştur. Bir başarı bir başarısızlık söz konusudur. Benim kastettiğim parti içi iç hesaplaşmalar bu merkezde cereyan etmelidir. Yoksa belli konularda partilerde tüzük değişikliği yaparak günün sonunda sağlıklı bir sonuç yaratmaz.” 

“YENİ BİR SİYASİ OLUŞUM CİDDİ BİR İHTİYAÇ” 

Türköz; “sizce yeni bir siyasi oluşuma ihtiyaç var mı” sorusuna da şu yanıtı verdi; “Yeni bir siyasi oluşum ciddi bir ihtiyaç olarak duruyor. Yalnız aktörün bu konuda fazla oyalama yapmaması gerekir. Mesaj açıktır, verilen, söylenen sözler gayet güzel bir şekilde ima edilmiştir. Temiz siyaset adına yapılan bu girişim halk nazarında büyük oranda destek görmüştür. Dolayısıyla geciktirilmeden bunu bir siyaset yapısına dönüştürmek lazım. aksi taktirde siz bu yola çıkarken siyasi bir parti kuracağım demediniz ya da böyle bir söz vermediniz veyahut da böyle bir şey söylemediniz ama ne yaptığınız belli. Siyaset yapıyorsunuz. Bu kurumsalın adı da nedir? Siyasal Partilerdir.” 

Bu oluşumun mimarının seçimlerde etkili bir oy oranı alan Kudret Özersay olması gerektiğini söyleyen Türköz, Özersay’ın daha fazla zaman kaybetmemesi gerektiğini vurguladı. Türköz sözlerini şöyle sürdürdü; “Bence gecikmeden ve geciktirilmeden siyasal partiye dönüşmesi gerekir ve ben bu konuda büyük bir avantaj görüyorum. Böyle bir alternatifin ciddi bir şekilde beklendiği herkesin dilinde. Bu ülkede siyasal partiler eğer gerçekten barış, huzur, refah bir çözüm istiyorlarsa bu konuda bunun adresi sağ veya sol parti olmaması lazım. Tüm siyasal partilerin manifestosunda bunlara yer vermeleri gerekir.” 

“TALAT’IN PARTİSİNE YARARLI OLACAĞINA İNANIYORUM” 

Özersay’ın aldığı oyların tepki oyu olmadığını ifade eden Türköz, siyasetteki boşluğun giderilmesinin zamanının geldiğini belirtti. Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde Mehmet Ali Talat’ın geri dönüşüyle değişim ve gençleşmenin sağlanıp sağlanamayacağına dair öngörüde de bulunan Türköz şunları ifade etti; “Sadece gençleşme tek başına siyasette bir anlam ifade etmez. Partilerin gençliği ve tecrübeyi harmanlaması en doğal haklarıdır. Mutlaka abiler olacak. Gerektiğinde gerektiği sözleri söyleyecek ve gençler bundan rahatsız olmayacak. Aynı şekilde direksiyonda oturan kişi de gençlerden rahatsız olmayacak. Bir anda eski sayfayı kapatalım yeni bir sayfa açalım siyasette olur ama kadrolarda bunun yapılmaması lazım. Talat’ın böyle bir düşünce içerisinde karar alması ve adım atması bence çok olağandır. Birikmiş bir tecrübesi vardır. Partisine yararlı olacağına inanıyorum.” 

“MESAJ ORTADA” 

Türköz, Kıbrıs sorununun önemli bir sürece girdiği bu günlerde partilerin Kıbrıs sorununa odaklanmaları gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı; “Partilerin özellikle bu konuya ağırlık vermelerini beklerim çünkü çıkan mesaj ortada. Bu tarihi sorumluluk hepimiz için mevcut. Ama siyasal partilerde bu sorumluluğun daha da fazla olması gerekir. Bu sürece katkı konulması gerekir. Günün sonunda birbirimizi suçlamamak açısından, hepimizin bu sürece müdahil olması lazım.”