Kültür Dairesi’nden verilen bilgiye göre, medya çalışanlarının Türk dünyasına ilişkin farkındalıklarını artırmak amacıyla her yıl Türk dünyasından seçilmiş basın mensuplarına verilen “TÜRKSOY Basın Onur Ödülleri” bu yıl KKTC’den Kıbrıs Gazetesi yazarlarından Ahmet Tolgay ile Havadis Gazetesi yazarlarından Mehmet Moreket’e verildi.

TÜRKSOY’un 24 Şubat tarihinde Türkiye’de Ankara Opera Sahnesi’nin tarihi salonunda düzenlediği “Haldun Taner Yılı” açılışı çerçevesinde gerçekleştirdiği “2015 TÜRKSOY 6. Basın Onur Ödülleri Töreni”nde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanı sıra Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Makedonya, Başkurdistan, Dağıstan, Hakasya ve Tataristan’dan seçilmiş 23 medya mensubuna ödül verildi.

Ahmet Tolgay ödülünü Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’ten, Havadis Gazetesi yazarlarından Mehmet Moreket ise KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Fadıl Can Korkut’un elinden aldı.

Bu arada TÜRKSOY ile TC Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü işbirliğinde yürütülen program çerçevesinde 22-28 Şubat tarihlerinde Türkiye’de konuk edilen gazeteci heyeti, Ankara, İstanbul ve Kapadokya’da temas ve ziyaretlerde de bulunuyor.

23-24 Şubat tarihlerindeki Ankara programı kapsamında TÜRKSOY, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nı ziyaret eden gazeteciler, yetkililerle görüşerek Türkiye’nin bölgeye yönelik politika ve projeleri hakkında bilgi aldı.

Ankara programının tamamlanmasının ardından gazeteci heyeti, 25 Şubat'ta Kapadokya ve Nevşehir ziyaretinin ardından İstanbul’a hareket ederek burada Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi), Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nde temaslarda bulunarak 28 Şubat’ta, İstanbul’un tarihî ve kültürel mekânlarına yapılacak gezinin ardından ülkelerine geri dönecek.