Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Kıbrıs sorunun çözüme kavuşturulmasının her iki tarafın yararına olduğu gibi bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Çankaya Köşkü’nde dün yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Tusk, Türkiye ziyaretinin; atacakları adımları planlamak açısından önemli olduğunu söyledi.

Görüşmede sığınmacı krizi ve AB’ye yasa dışı göç yanında Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını kaydeden Tusk, sorunun çözüme kavuşturulmasının her iki tarafın yararına olduğu gibi bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından da önemli olduğunu kaydetti.

Sığınmacı krizine karşı işbirliğinin önemine dikkati çeken Tusk, Davutoğlu’nu 7 Mart’ta AB liderleriyle yapacakları görüşmeye davet etti. Tusk, burada taraflar arasındaki işbirliğini gözden geçireceklerini, gelecek hafta ve ayların önceliklerini belirleyeceklerini kaydetti.

Görüşmede, düzensiz göçle mücadele konusundaki ortak eylem planında hangi aşamaya gelindiğini de ele aldıklarını belirten Tusk, Türkiye'nin sığınmacılara çalışma izni vermesinden takdirle bahsetti.

Tusk, Avrupa'ya yönelen göçmen akınını azaltmak için Türkiye'nin aldığı önlemler ve düzenlemelerle ilgili soru üzerine, bu konuda herhangi bir görüşme yapmadıklarını dile getirdi.

Tusk, “Bizim için önemli olan mümkün olduğunca AB'ye yönelen bu yasa dışı göç akınını, kaçak yollardan gelen göçmen sayısını azaltabilmek. Biz herhangi bir spesifik bir sayı üzerinde anlaşmadık çünkü bu rakamlarla ilgili bir şey değil. Önemli olan, giderek devam eden ve daimi bir süreç haline gelen bu durumla mücadele edebilmek” diye konuştu.

“SCHENGEN SINIRLARI KORUNMALI”

Konuşmasında Atina'ya yaptığı ziyarete de değinen Tusk, düzensiz sığınmacı akınına maruz kalan Yunanistan'ın yalnız olmadığını, Yunanistan ve benzeri ülkelere yardım sağlayacaklarını ifade etti.

AB'nin Schengen kurallarını uygulama konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Tusk, "Bu, göç krizi ile ilgili çözüm değil ama AB ile ilgili ilk koşul" diye konuştu.

Tusk, AB'nin, düzensiz göçün önlenmesi konusunda Türkiye ile iyi ve giderek de büyüyen işbirliğini takdirle karşıladıklarını belirterek, sınır güvenliği denetimlerinin artırılması ve vize gereksinimleriyle ilgili kontrollerin sıkılaştırılması gibi Türkiye'nin attığı adımlardan övgüyle söz etti.

Tusk, NATO'nun kaçak göçe karşı Ege Denizi'de yürütülen faaliyetlere destek verecek olmasından da memnuniyet duyduklarını aktardı.