Ceren Özbil

GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR: UBP’nin tüzük kurultayının yapılmasının ardından, UBP’nin CTP ile koalisyon kurulmayacağı tartışmalarına başlandı. Bazı UBP’li milletvekilleri CTP’den teklif gelmesi durumunda hükümet kurulmasına olumlu bakarken bazıları ise bu koalisyonun Ulusal Birlik Partisi’ni yıpratabileceğinden endişe ediyor

Ulusal Birlik Partisi tüzük değişikliğini önceki gün yapılan kurultayda oy birliği ile onayladı. UBP’nin tüzük kurultayının sona ermesinin ardından CTP ile UBP’nin koalisyon kurup kuramayacağı konuşulmaya başlandı.
Havadis’e konuşan Ulusal Birlik Partisi Milletvekilleri tüzük değişikliğini ve CTP-BG ile hükümet kurulup kurulmaması konusunu değerlendirdi. Vekilleri tümü tüzük değişikliğinin demokrasi örneği olarak değerlendirdi. CTP ile hükümet kurulması konusunda ise UBP’li vekiller arasında görüş ayrılığı yaşanıyor.

Çoğunluk CTP ile koalisyona karşı değil

Ulusal Birlik Partisi milletvekillerinin büyük bir çoğunluğu prensipler de anlaşılıp, hedefler ile projelerin belirlenmesi ve anlaşmaya saygılı kalınması durumunda CTP ile hükümet kurmaya sıcak bakıyor. Havadis’e konuşan UBP milletvekillerinden sadece Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre ve Ersin Tatar CTP ile hükümet kurulmasının UBP’yi yıpratabileceği görüşünde.

Serdaroğlu: UBP, CTP-BG koalisyonu ilaç gibi gelir

UBP Girne Milletvekilli Ergün Serdaroğlu, UBP ile CTP-BG’nin kuracağı koalisyon hükümetinin halka ilaç gibi geleceğini belirtti. Ancak bu koalisyon kurulurken bir protokol ve anlaşmasının olması gerektiğini savunan Serdaroğlu, şu şekilde konuştu:

“Şu anda Meclis’te birçok yasa var. Halkın yararın olan bu yasaların meclisten geçmesi için de bu koalisyon önemlidir. Ancak koalisyon kurulurken, iki tarafından birbirine saygılı olması ve protokol hazırlanması gerekmektedir.”

“Çok çağdaş bir tüzük”

UBP’nin önceki gün onaylanan yeni tüzüğünün çok çağdaş olduğunu ifade eden Serdaoğlu, elbette ki tüzükte bazı eksiklikler olacağını ancak bunlarında zaman içerisinde giderileceğini söyledi. Serdaroğlu, bu değişime diğer partilerin de ihtiyacı olduğunu belirterek, “Biz bu açılımı yaptık. İnşallah başaracağız” dedi.

Çavuşoğlu: Tabandan tavana herkes destek verdi

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, UBP’nin yeni tüzüğünün oy birliği ile geçen bir tüzük olduğunu belirtti ve tabandan tavana herkesin desteğini aldığını söyledi. Engel olarak görülen ve bazı tartışmaların doğmasına neden olan sıkıntıların ortadan kalktığına işaret eden Çavuşoğlu “Partimiz doğrudan demokrasiyi tercih ederek ideolojimize inanan herkes iradesini yönetime aktarma şansı bulmuştur” dedi. Çavuşoğlu, “İnancımız odur ki katılımcı anlayış partinin sürekli kendisini güncelleyerek halkın ihtiyacını sürekli karşılama noktasında bir zafiyetleri ortadan kaldıracaktır. Buradan hareket ettiğimizde partinin tek başına iktidar hedefinin ilk seçimde gerçekleşeceği ümidindeyim” şeklinde konuştu.

“Halkımız için üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız”

Çavuşoğlu, halk için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
“CTP ile hükümet konusuna gelince eşitlik temelinde, ilkelerimize uygun bir anlayışla anayasa siyasi partiler yasası, seçim halk oylaması yasası, kamu reformu yasası ve toplumun önünde engel görülen her türlü sıkıntıyı aşmak adına bu değişiklikler de takvimlendirilerek bu konuyu görüşülebilir. Toplumun tüm birikmiş sorunlarını çözebilmek adına UBP üzerine düşenleri her zaman yapmıştır, bundan sonra da yapmaya hazırdır. Bunun dışında sırf hükümete girmek için alışkanlıkları devam ettirecek bir hükümet düşünülüyorsa bu ortaklık doğru değildir. Ama yukarıda sıraladığım sorunları çözmek halkın önünü açmak adına bir çözüm düşünülüyorsa ilkeli ve eşitlik temelinde mümkündür.”

Sucuoğlu: Ciddi çalışmalar yapıldı

UBP Lefkoşa İlçe Başkanı ve milletvekili Faiz Sucuoğlu, UBP tüzüğü hazırlanırken 20 aya yakın çalışma ve araştırmalar yapıladığını anlattı. En sonunda oy birliği ile bu tüzüğün geçtiğini ifade eden Sucuoğlu, bu tüzüğün için yeni bir başlangıç olduğunu belirtti. Sucuoğlu tam anlamı ile demokrasinin UBP’ye yansıdığını söyledi ve “Bu sistem halkın nabzının her seçime yansıyacağı bir sistemdir” dedi.

“Delegelik sistemi kalktı”

Yeni tüzükle UBP’de delegelik sisteminin kalktığından söz eden Sucuoğlu şu şekilde konuştu:
“Artık örgüt başkanlığı, parti meclisi gibi seçimlerce on binlerce üye oy verecek. Delegelik  sistemi kalktı. Son dönemlerde yaşanan bazı sıkıntılar var. Ancak bunlar sadece UBP’de değildir. Belli partilerden görevden alınan arkadaşların bir şekilde süreç içerisinde zarar gördüğünü gördük. D3elege kelimesi farklı yorumlanmaya başlandı. Bu nedenle ortadan kaldırılma amacı güdüldü ve üyelik sistemine geçildi.”

“Bizim için önemli olan ülke sorunlarını çözmektir”

Sucuoğlu, UBP için önemli olanın ülke sorunlarını aşmak olduğunu belirtti ve parti çıkarlarının ancak bunun ardından gelebileceğine vurgu yaptı. Bu nedenle eğer CTP-BG ile hükümet kurulması gerekiyorsa parti kadrolarının oturup karar vereceğini söyleyen Sucuoğlu ancak şu anda ne resmi ne de gayri resmi bir görüşme yapılmadığını anlattı.

“CTP’nin yapacağı kurultay önemlidir”

CTP-BG’nin yapacağı kurultayın önemine işaret eden Sucuoğlu şu şekilde konuştu:
“Öyle görünüyor ki CTP-BG yeni bir başkanla devam edecek. DP-UG ile koalisyona devam edip etmeyeceklerine kendileri kara verecek. Biz konu da herhangi bir konuşma yapmadık. Parti Yönetim Kurulumuz da böyle bir konu geçmedi. Eğer ize böyle bir teklif gelirse kararı parti yönetim kurulumuz verecektir. Bizim için önemli olan halkın çıkarlarıdır.”

Töre: Temsili demokrasiden direkt demokrasiye geçiştir

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre UBP’nin yeni tüzüğünü temsili demokrasinden direk demokrasiye geçiş niteliğindeki bir devrim olarak yorumladı. Bu tüzükle delege sisteminin kaldırılarak bütün üyelerin katılacağı seçimler yapılmasının demokrasiye ve KKTC’deki siyasi hayattaki demokrasiye öncülük getireceğini ifade etti. Töre, “UBP demokrasi de öncülük ve liderlik yapmaya devam edecektir” dedi.

“UBP-DP hükümeti daha gerçekçidir”

CTP-BG ile koalisyon kurmanın gündem de olmayan bir konu olduğunu kaydeden Töre ancak böyle bir istek gelmesi durumunda yetkili organlar tarafından değerlendirileceğini kaydetti. Töre şu şekilde konuştu:
CTP hükümette ciddi bir şekilde yıpranmıştır. Bu nedenle UBP’nin 2016 ya da 2017 yılında yapılacak erken genel seçime hazırlanması daha doğru olacaktır. CTP hem yıpranmıştır hem de belli temel konularda UBP ile orta yolu bulması mümkün görülmemektedir. UBP ile DP-UG hükümeti daha gerçekçi bir hükümet modelidir. Ancak burada da sayısal bir sıkıntı söz konusudur. Bu da hükümet kurulamaz anlamına gelmiyor. Eğer CTP büyük ortak UBP küçük ortak şeklinde bir hükümet kurulur bu UBP’yi de yıpratabilir.

Dürüst: Demokrasi ve hoş görü içeriyor

UBP Güzelyurt milletvekili Kemal Dürüst UBP’nin yeni tüzüğünün demokrasi ve hoş görü içerdiğine dikkati çekti ve bu tüzüğün sadece UBP açısından değil Kıbrıs Türk siyasi yaşamı bakımından da büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.  Dürüst, bu tüzük ile partinin çok geniş bir tabanı ile kucaklaşma şansı bulduğunu ifade etti ve “Halka UBP’yi açtık” dedi. Tüzük uygulanmaya başlandığında birtakım değişiklikler arzulanabileceğini kaydeden Dürüst zaman içerisinde de belli düzenlemeler yapılabileceğini belirtti.

“Halk yararına her türlü iş birliğine hazırız”

Şu anda gündemde UBP-CTP hükümeti gibi bir konu olmadığını kaydeden Dürüst, UBP’nin şu anda ana muhalefet görevini yürüttüğünü ve görevde başka bir hükümet varken bunu değerlendirmenin doğru olmayacağını ifade etti. Dürüst, “UBP halk yararına olacak her türlü iş birliğini yapabilir. Dönem halkın menfaatlerinin gözetilmesi dönemidir” dedi.

Oğuz: Bu değişiklik gerekliydi
UBP Gazimağusa Milletvekili Durdun Oğuz, UBP’de yapılan tüzük değişikliğinin çok gerekli olduğuna dikkati çekti ve halkta artık yenir bir arayış olduğunu belirtti. Oğuz şu şekilde konuştu:

“Halkta artık yeni bir arayış var. Bu konuda tüm siyasi partilere ve siyasetçilere büyük görev düşüyor. Son seçimlere de karma oyun çok çıkması bireyselliğe dönüşü göstermiştir. Partilerden çok kişiler öne çıkmıştır. Siyasete olan güven azalmıştır. Yeni oluşumlar gündeme geliyor. Bu ülkede ideoloji olayı kalmadı. Halkın refahı için çalışacak doğru işler yapacak kişiler aranıyor.  Biz UBP olarak yeni tüzükle demokratikleşmenin önünü açtık. Bugün UBP’yi yönetecek kişiler tabanın oyu ile belirlenecek. Bunun öncülüğünü UBP yaptı ve bu nedenle gurur duyuyorum. Bunun siyasete olan güven kaybedilmesinde herkesin payı var. O nedenle herke elini taşın altına koymalıdır.”

“Yeni bir vizyon olabilir”

Dursun Oğuz, yeni bir hedef, yeni bir vizyon ve yeni bir planla olacak UBP-CTP hükümeti karşı olmadığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

UBP-CTP ile girdiği hükümette normal bir şekilde devam ederse başarısızlık olur. Bu nedenle yeni bir proje, yeni bir hedef ve yeni bir planla yola çıkmalıdır. Bunun için ya bir hükümet programı ya da bir anlaşma olur. Artık siyasetin kredisi kalmadı. DP ile CTP çıkmaz sokağa girmiştir. CTP içi Mehmet Ali Talat’ın gelmesi dar boğazdan çıkmak için bir umuttur. Eğer UBP-CTP hükümeti kurulacaksa halkın yararına olacak yasalar için çalışmak hedef konulmalıdır.

Tatar: Yoğun bir süreç bizi bekliyor

UBP Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar tüzük değişikliğinin onaylanmasının ardından yoğun bir sürecin UBP’yi beklediğini anlattı. Delege sisteminden üyelik sistemine geçildiğini hatırlatan Tatar şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi bütün üyeleri kaydetmek lazım… Bu da zaman alacak bir konudur. Bütün teşkilatlara görev düşüyor. Zor bir görevdir. Bu UBP’yi halka daha da yaklaştırmıştır. Üyelerin tek görevi kurultaylarda oy kullanmak olmalıdır. Üyelerin faaliyetlerde etkinliklerde daha aktif olmalıdır. Esas canlılık oradan gelecektir. Aksi takdir de lafta kalır. İnşallah binlerce insanımızı kazandırmış oluruz. Hanımlar ve gençlere parti meclisi ve merkez yönetim kurulunda görev verilmesi de önemli bir adımdır.  Ancak zaten UBP hanım ve gençlere kapalı bir parti hiçbir zaman olmadı.”

“Ufukta erken seçim görüyorum”

Tatar, CTP ile koalisyon konusunda temkinli davranmak istediğini ifade etti ve şartlara bakmak gerektiğini belirtti. ,CTP hükümeti döneminde büyük sıkıntılar yaşandığına işaret eden Tatar, UBP’nin de tüm bunlara muhalefetlik yaptığını söyledi ve şu şekilde konuştu:

“Böyle bir yapı ile koalisyona girmemiz bize ne kazandırır ne kaybettirir iyi değerlendirmemiz gerekir. Ben ufukta erken seçim görüyorum. Büyük bir ihtimalle CTP kurultayında genel başkanlığa Mehmet Ali Talat gelecektir. Talat’a meclis dışından partiyi yönetmek istemeyecektir. Bu nedenle erken seçim olacağını düşünüyorum. Seçimden sonra durum değerlendirilmesi yapılmalıdır.”

Talat ne demişti?

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’de önümüzdeki hafta yapılacak olağanüstü kurultayda başkanlığa gelmesine kesin gözüyle bakılan Mehmet Ali Talat Havadis’e yaptığı açıklamada “UBP ile hükümet kurar mısınız?” sorusuna şu yanıtı vermişti: “Bütün partiler benim için muhtemel ortaktır. Ben bir partiyi dışlayıp ötekine yönelme yanlısı değilim. Hangi partiyle en iyi hükümeti kurabilirsem, adım atacağım. Aslolan, iş yapan hükümet olması”