Kartal Harman

DP’nin milletvekillerini komitelere kanalize ederek, partinin gücünü artıracağı iddiaları çoğunluk kazanırken, bu görevlendirme şeklinin daha verimli sonuçlar üretebileceği kaydediliyor.

Kudret Özersay’ın kurduğu “Halkın Partisi”ni sağ olarak niteleyen bazı siyasi bilimciler, “Milliyetçi Cephe (MC) Hükümeti” olarak da adlandırılabilecek bu koalisyonun başarılı olmamasının bu partiye yarayacağını dile getiriyorlar. Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan bir siyaset bilimci şunları söylüyor: 

“Halk siyaset ve siyasetçilerden icraat bekliyor. İcraat Hükümeti olarak lanse edilen CTP-UBP koalisyonu, aradaki fikir ayrılıkları nedeniyle hâlihazırda olmuş bitmiş olan konuları dahi hayata geçiremedi. Dolayısıyla beklentilerine karşılık bulamayan halk, ufak ayrılıklar olsa bile temelde aynı görüşü savunan iki partinin koalisyonundan umutlu.

“Talat, Halkın Partisi’ni ‘sağ’ olarak nitelendirdi”

Türkiye’yle olan ilişkiler ve Kıbrıs sorununun çözümü dâhil aynı görüşü paylaşan bu koalisyonun başarılı olması için komitelerin de arı gibi çalışması gerekiyor. Ancak DP’nin milletvekili sayısının sayıca çok az olması, üç vekilin Bakan olması halinde sıkıntı yaratabilir.

Partinin ağır topu Mustafa Arabacıoğlu’nun görev almak istemediğini biliyoruz. Bakan olacağı iddia edilen Özdemir Berova ve Fikri Ataoğlu’nun komitelerde aktif görev alması, komitelerin CTP eline terk edilmemesini sağlayacak.

Dolayısıyla hizmet bazında bakıldığında, DP, 5 olan vekil sayısına rağmen, hükümette aktif bir rol üstlenmiş olacak. Bu hükümet, Serdar Denktaş ve DP için bir sınav ve önemli bir şans. Aksi halde CTP’den umduğunu bulmayan halk, bu hükümette de hezimete uğrarsa CTP Genel Başkanının ‘sağ parti’ olarak nitelendirdiği Halkın Partisi’ne kayabilir. Ki vatandaşların bıkkınlık ifadeleri, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi bir yönelim doğurabilir.”