Züleyha Karaman

UBP kurultayında ilk turda 2 bin 772 oy alan Hüseyin Özgürgün ile bin 437 oy alan Ersin Tatar, ikinci turda genel başkan olmak için yarışacak. Yarışın favorilerinden  Ünal Üstel ise 708 oyda kalarak şok yarattı

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanlığı yarışında Hüseyin Özgürgün ve Ersin Tatar ikinci tura kaldı. 

UBP 20. Olağan Kurultayı'nda oy sayımı dün sabah saat 06.00 sıralarında tamamlandı. UBP Genel Başkanı haftaya yapılacak ikinci tur oylamada belli olacak. 

Genel kurula katılan 6 bin 135 üyenin oy kullandığı kurultayda, Özgürgün 2 bin 722, Ersin Tatar bin 437 oy aldı. 

Sabahın erken saatlerine kadar devam eden ve saat 06.00 sıralarında tamamlanan oy sayımında diğer adaylardan Nazım Çavuşoğlu 382, Zorlu Töre 324, Ünal Üstel 708, Ersan Saner 497, Oğuz Ceyda 42 oy aldı. 23 oy ise geçersiz sayıldı. 

Oyların sayılmasının ardından Özgürgün ile Tatar birlikte el ele UBP’lileri selamladı, tüm üyelere teşekkür etti. İlk turda başkan seçilebilmek için oyların salt çoğunluğunu almak gerekiyordu. Haftaya yapılacak ikinci turda en çok oyu alan genel başkan seçilecek. 

Oyların sayılmasının ardından Özgürgün ile Tatar birlikte el ele UBP’lileri selamladı

UBP’de Parti Meclisi sayımı ertelendi

UBP’de parti meclisi seçimi için yapılacak oy sayımı, hafta sonu gidilecek ikinci tur başkanlık seçimiyle birlikte yapılmak üzere ertelendi

Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) dünkü 20. Olağan Kurultayı’nda parti meclisi seçimi için oy sayımı, hafta sonu gidilecek ikinci tur başkanlık seçimiyle birlikte yapılmak üzere ertelendi.

Edinilen bilgiye göre, genel başkanlık seçimi için oy sayımının sabah 06.00 sıralarında tamamlanması ve adaylardan Hüseyin Özgürgün ve Ersin Tatar’ın ikinci tura kaldığının açıklanmasının ardından, parti meclisi seçimi oy pusulalarının sayımı da hafta sonuna bırakıldı.

Kurultayda, parti meclisine 10’u Kadın Kolları, 10’u da Gençlik Kolları olmak üzere toplam 70 üyelik için 140 aday yarışmıştı. 

Kayıtlı 9 bin 224 üyesi bulunan UBP’de genel kurula katılan 6 bin 135 üye oy kullanmış; Özgürgün’ün 2 bin 722, Ersin Tatar’ın bin 437 oy aldığı açıklanmıştı. Hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadığı için genel başkanlık seçimi en çok oy alan iki aday arasında tekrarlanacak.

Genel Başkan adaylarından Nazım Çavuşoğlu 382, Zorlu Töre 324, Ünal Üstel 708, Ersan Saner 497, Oğuz Ceyda da 42 oy almış; 23 oy ise geçersiz sayılmıştı.

Tüzüğünde yaptığı değişiklikle delege yerine üyelik sistemine geçen UBP’nin Lefkoşa Atatürk SporSalonu’nda yer alan 20. Olağan Kurultayı’nda cumartesi günü faaliyet ve mali rapor görüşülüp onaylanmış ve 7 aday konuşma yapmış; önceki gün ise oy kullanılmıştı. 

“Demokrasi skandalı”

Ersin Tatar, Özgürgün’ün anti demokratik uygulamalarını yaptığını sürdürerek parti meclisi sonuçlarını açıklamamasının tüzük, yasa, siyasi ahlak tanımazlığının devam ettiğini gösteren bir demokrasi skandalı olduğunu söyledi

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan adayı, Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar,  Ulusal Birlik Partisi’nde yaşananları, UBP tabanı ve Hüseyin Özgürgün dışındaki adaylarla görüşmek istediğini, ardından değerlendirmelerini ve izlenecek yolu kamuoyuna açıklayacağını belirtti.

Tatar, kurultay süreci ile ilgili tüm endişe ve uyarılarında haklı olduklarının yaşananlarla ortaya çıktığını kaydetti.

Ersin Tatar, “anti demokratik” uygulamaları ile partiye büyük zarar verdiğinin farkında bile olmayan Özgürgün’ün “hala yanlışlarını” sürdürerek parti meclisi sonuçlarını açıklamamasının “tüzük, yasa, siyasi ahlak tanımazlığının devam ettiğini gösteren bir demokrasi skandalı olduğunu” ileri sürdü.

Tatar, açıklamasında şunları kaydetti:

“ Daima ifade ettiğim üzere Ulusal Birlik Partisi Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlük, egemenlik ve refah mücadelesi için en önemli siyasi kurumumuzdur. UBP’ye sahip çıkmak, halkımızın hak ve hukukuna sahip çıkmak, halka hizmettir. Ben bu düşüncelerle UBP Genel Başkanlığı’na aday oldum ve tüm haksızlıklara, hukuksuzluklara karşın partimle ilgili samimi düşüncelerimi koruyorum.

Pazar günü yapılan kurultayda oy kullananların %56’sı Özgürgün’e hayır demiştir.

Genel Başkan Hüseyin Özgürgün ve etrafındakilerin kendi canlarının çektiği gibi üye yazdıkları, bizlere karşı her türlü baskı ve dışlayıcılığı uyguladıkları düşünüldüğünde bu oran Özgürgün için çok ciddi bir tepkidir.”

Ancak, Özgürgün ve etrafındakilerin bu tepkiyi hiç umursamadan ikinci tura yönelik “basit ayak oyunlarını” devam ettirdiklerini savunan Tatar, “Bu sakat zihniyet, kaybedenlerin ikinci turda kendileri aleyhime çalışacakları korkusu ile Parti Meclisi sonuçlarını açıklamıyor; Açıklamadıkları gibi oy pusulalarını Genel Merkez’e taşıyarak şaibeli bir durum yaratmaktan da geri kalmıyor” dedi.

Böylesi bir ortamda ikinci tura giderken ne yapılacağına arkadaşlarıyla yapacakları  toplantılar sonrasında birlikte karar vereceklerini ifade eden Tatar, “Ben, bu aşamada UBP kurultayına katılarak demokrasi,siyasi ve ekonomik çağdaşlaşma ve gelişim mücadelemize destek veren herkese bir kez daha kalbi duygularla teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı sunarım. Biz doğru bildiğimiz hak ve halk yolunda yılmadan yarınlarda da yürümeye devam edeceğiz. Kimsenin bundan en küçük bir şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

Gözler kaybedenlerde

Kurultay öncesinde Özgürgün dışındaki başkan adayları, Özgürgün ile ikinci tura kim kalırsa, diğer adayların Özgürgün’ün karşısındaki adayı desteklemesi yönünde görüş birliğine varmıştı. Ancak şimdi ikinci tura kalamayan adayların, bu görüş birliğine pek yanaşmadıkları ve Ersin Tatar’a destek konusunda net olmadıkları iddia edildi.

Ulusal Birlik Partisi’nde hafta sonu 7 adayın katılımı ile yapılan Genel Kurul’da hiçbir adayın genel başkanlığı kazanacak oyu alamaması üzerine, en çok oyu alan, Genel Başkan Hüseyin Özgürgün ile Ersin Tatar’ın ikinci tura kalmasıyla, gözler, genel başkan adayı olan diğer adayların ikinci turada kimi destekleyeceğine çevrildi.

Genel Başkan Hüseyin Özgürgün ile ikinci tura kalan Ersin Tatar’a, adaylıktan çekilmesi yönünde baskı yapıldığı ve Tatar’ın adaylıktan çekilebileceği öne sürülüyor.

Genel Kurul öncesinde, Özgürgün dışındaki başkan adayları, Özgürgün ile ikinci tura kim kalırsa, diğer adayların Özgürgün’ün karşısındaki adayı desteklemesi yönünde görüş birliğine varmıştı. Ancak şimdi işler değişti.

İkinci tura kalamayan genel başkan adaylarının, bu görüş birliğine pek yanaşmadıkları ve Ersin Tatar’a destek konusunda net olmadıkları öğrenildi

Ersin Tatar’ın, kendilerini arayıp, genel başkanlık için yarışan kişilerle henüz toplantı yapmadığını ve kendilerini sürekli olarak “Ben sizi arayacağım” diye oyaladığını söyleyen adaylardan biri, Ersin Tatar’a, adaylıktan çekilmesi yönünde baskı yapıldığını öne sürdü.

Halkın Sesi'ne konuşan isminin açıklanmasını istemeyen adaylardan birisi, “Partide tekrar gerilim yaşamasın diye, adaylıktan çekilmesi için Tatar’a baskı var. Tatar ikinci tura devam edecek mi etmeyecek mi, önce buna karar versin. Hala bizleri toplantıya çağırmaması, adaylıktan çekileceği yönünde tereddüt oluşturuyor. Yarın (bugün ) öğleye kadar görüşmeye çağırmazsa benden günah gider. Tatar ya pazarlık yapıyor ya da kafası karışık, hala toplantıya çağırmadı” diye konuştu.

TATAR

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Tatar ise bu iddiaları kesin bir dille reddetti ve adaylarla bugün durum değerlendirmesi yapacağını söyledi.

Tatar, adaylıktan çekilmesinin de söz konusu olmadığını belirtti.

ERSAN SANER: “BİRLİKTE KARAR VERECEĞİZ”

Halkın Sesi’ne konuşan Hamza Ersan Saner de, üyelerin iradesini sandığa yansıttığını, 6 bin civarında üyenin oy kullandığını ifade ederek, “Genel başkan yüzde 45 oy aldı, diğer adayların aldığı oyların toplamı yüzde 55’e tekabül ediyor. Bu iradeye saygı duymak gerekiyor” dedi.

Kurultay öncesi 5 aday arasında bir görüş birliği olduğunun hatırlatılması üzerine Saner, “Gün içinde hiçbir değerlendirme yapılmadı. Herkes oturup kararını verecek. Doğru yola birlikte karar verilecek. 5 arkadaş yola birlikte çıkmıştık, bundan sonrasına da 5 arkadaş oturup birlikte karar vereceğiz” diye konuştu.

ZORLU TÖRE: “BEN ÜZERİME DÜŞENİ YAPTIM”  

Adaylardan Zorlu Töre, birinci tur sonucu ve ikinci tura ilişkin HALKIN SESİ’ne yaptığı açıklamada, hiç kimseye kırgın olmadığını belirterek, “Ben üzerime düşeni yaptım” dedi.

“Neticede demokrasimiz, partimiz ve devletimiz kazansın” diyen Töre, “Yorum yapmama gerek yok, ben üzerime düşeni yaptım. Kimseye kırgınlığım, dargınlım yok. Tüm seçmenlere teşekkür ederim” ifadesini kullandı.

ÜSTEL, BUGÜN KONUŞACAK

Genel Başkan adaylarından Ünal Üstel ise, ilk tur sonuçları ve ikinci tura ilişkin değerlendirmesini bugün yapacağını söyledi.