Nadire Bahadi

Ulusal Birlik Partisi Genel Yönetim Kurulu, 31 Ekim’de gerçekleştirilecek kurultay seçiminde oy kullanacak üyelerin geçici onayı için saat 11.00’de bir toplantı gerçekleştirdi. Genel başkanlığa adaylıklarını açıklayan Lefkoşa ve İskele Milletvekilleri Ersin Tatar ile Nazım Çavuşoğlu’nun, genel başkan Hüseyin Özgürgün tarafından Genel Yönetim Kurulu üyeliği görevinden alınması ve toplantıya çağırılmamaları olay yaratı.

UBP’nin Lefkoşa Genel Merkezi’nde dün gerçekleştirilen toplantıya gelerek genel başkan Hüseyin Özgürgün ve GYK üyeleri ile görüşen Tatar ve Çavuşoğlu çıkışta yaptıkları basın toplantısında UBP’de demokrasinin çiğnendiğini iddia ederek Özgürgün’e ateş püskürdü.

3 saatlik toplantının ardından GYK’nın toplanma sebebi ile ilgili basına açıklama yapan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, kendisine yöneltilen bir soru üzerine Çavuşoğlu ve Tatar’ın neden görevden alındığını açıkladı.

Tatar ve Çavuşoğlu’nun kendi kontenjanı ile GYK üyeliğine getirildiğini söyleyen Özgürgün, her iki milletvekilinin de genel başkanlığa aday olduğu için orada kalmalarının doğru olmayacağını kaydetti. Özgürgün iki GYK üyesinin görevden alınmasının ardından Savaş Atakan ve Mehmet Özçelik’in GYK üyeliğine arandığını açıkladı.

Çavuşoğlu: Antidemokratik tutumlardan vazgeçilmeli

GYK toplantısına katılarak UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ve GYK üyeleri ile görüşen milletvekilleri Ersin Tatar ile Nazım Çavuşoğlu, toplantıyı terk etmelerinin ardından basına açıklama yaptı.
10 yılı aşkın süredir GYK üyesi olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, toplantıya gelerek GYK üyeliğinden hangi tüzük maddesine göre görevden alındıklarını sorgulamak istediklerinde anti demokratik tutumlarla karşılaştıklarını söyledi.

“Özgürgün üye olacak kişilerle görüşmek istediğimiz halde görüşme şansı tanımayarak başvuran üyelerin onaylandığı GYK’da sesimizi kesmek amacı ile bu yola başvurmuştur” diyen Çavuşoğlu, Özgürgün’ün konuşulanların ve belirlenen çerçevenin dışında birçok üye yazımı yaptığının duyulduğunu ifade etti.

Genel başkan kontenjanından GYK üyeliğine girdikleri gerekçe gösterilerek görevden alındıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “GYK’da üyelerin atanma şeklinin tüzükte yeri vardır, bizim görevden alınmamız hukukçusu tarafında da bize açıklanamadı. Başkanın iki dudağının arasında herkesin kendinin emir eri gibi tutum sergileyip hareket etmesi ile anti demokratik yaklaşımını kınıyoruz” dedi.

Zamanı geldiğinde Özgürgün’ün bu tutumunun partililer tarafından değerlendirileceğini söyleyen Çavuşoğlu, yıllardır görev yaptıkları GYK üyeliğinden alınmalarını protesto ettiklerini ve Özgürgün’ü kınadıklarını söyledi. UBP’de demokrasinin çiğnendiğini söyleyen Çavuşoğlu, genel başkan adaylığında kararlı olduklarını ve bu davranışlarla engellenemeyeceklerini ifade etti.

Adaylık gerekçelerini açıklayacak

Bu arada UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, 17 Ağustos Pazartesi günü saat 11.00’de Cumhuriyet Meclisi Mavi Salonu’nda düzenleyeceği basın toplantısında, 31 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilecek olan UBP 20’nci Olağan Kurultayı’nda genel başkanlığa aday olma kararı ile ilgili açıklamalarda bulunacak. Çavuşoğlu, “adaylık gerekçeleri” ile birlikte “UBP ve ülke vizyonunu” açıklarken gazetecilerden gelecek soruları da yanıtlayacağını duyurdu.

Tatar: UBP’lilere güveniyoruz

UBP de daha fazla demokrasinin olması için yeni tüzüğün geçtiğini ifade eden Ersin Tatar, parti içi meselelerin kamuoyu önünde bu şekilde görüşülmesinin doğru olmadığını ancak bunu yapmaya zorlandıklarını ifade etti. Listelerin antidemokratik olarak hazırlanıp onaylandığını iddia eden Tatar UBP’lilere güvendiklerini ifade ederek tüm UBP’lileri ve ilçe başkanlarını bu duruma karşı çıkmaya davet etti.

Özgürgün: Listeler geçici olarak onaylandı

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, 3 saat süren GYK toplantısının ardından basın açıklaması yapan GYK’nın 31 Ekim’de gerçekleşecek olan kurultay seçiminde oy kullanacak üyelerin geçici onayı için bir araya geldiğini kaydetti Özgürgün, listenin itiraz süresi için 7 gün askıya alındığını açıkladı. Bu süre içerisinde üyelerin değerlendirileceğini ifade edem Özgürgün, gerçek listenin 10 gün sonra onaylanacağını açıkladı. Genel başkanın resmi olmayan rakama göre yaklaşık 7 bin civarında UBP’li tarafından seçileceğini belirten Özgürgün, ilk kez uygulanacak olan bu yöntem için heyecanlandıklarını ve sağlıklı bir şekilde sonuç alma heyecanında olunduğunu söyledi.

Tatar ve Çavuşoğlu genel başkanlığa aday oldukları için görevden alındı

Özgürgün bir basın mensubunun kendisine yönelttiği bir soru üzerine Nazım Çavuşoğlu ve Ersin Tatar’ın neden GYk üyeliğinden alındığını açıkladı. Tatar ve Çavuşoğlu’nun kendi kontenjanı ile üyelik görevinde bulunduğunu söyleyen Özgürgün, iki milletvekilinin de genel başkanlığa aday olduklarını açıklamalarının ardından gittikleri her yerde partinin kötü şekilde yönetildiği konusunda propaganda yaptığını ileri sürdü. Tatar ve Çavuşoğlu’nun genel başkanlığa aday olmalarının en doğal hakları olduğunu söyleyen Özgürgün, aylar önce kurultaya kendisinin tek aday olacağı yönünde oy birliği ile karar alındığını ancak hükümet oluşumundan sonra vekillerin tutumlarının değiştiğini belirtti. Yaşananların vekillere bakanlık verilmemesi ile ilgili olduğunu düşündüğünü belirten Özgürgün, “Yapılan propagandalar nedeni ile benimle çalışmak istemediklerini düşünüyorum. Her iki milletvekili de genel başkanlığa aday olduğu için orada kalmalarının doğru olmayacağı kanaatindeyim’’ dedi. Özgürgün, Tatar ve Çavuşoğlu’nun yerinin GYK üyeliğine Savaş Atakan ve Mehmet Özçelik’in atandığını açıkladı.