Pelin Yükselay     

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) genel başkanlığına belli bir aradan sonra yeniden seçilen Mehmet Ali Talat’a, Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekilleri yeni görevinde başarı diledi.

UBP’li vekiller deneyimli bir siyasetçi olarak tanımladıkları Mehmet Ali Talat’ın CTP’de değişimi sağlayacağını söyledi.

Diyalog’a konuşan UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, “Talat; Cumhurbaşkanı, Başbakan ve parti başkanı olarak daha önce görev yapmış bir isim. CTP açısından yeni bir dönem başlar diye düşünüyorum. UBP’ye bir koalisyon teklifi yapılırsa bunu yetkili kurullarımızda değerlendiririz” dedi. Talat’a yeni görevinde başarı dileyen Hamit Bakırcı ise CTP’nin değişimi eski bir yüzle yaptığını savundu. Bakırcı CTP ile UBP koalisyonu hakkında, “Ülke eğer hükümetsiz kalacaksa, kalmaması adına ve belki de bir seçim tarihi belirlenerek, gerekli yasaların da geçirilmesi sağlanarak bir hükümet kurulabilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kemal Dürüst: Talat, deneyimli bir siyasetçi

UBP Milletvekili Kemal Dürüs şunları söyledi, “Ülkede CTP açısından yeni bir dönem başlar diye düşünüyorum. Mehmet Ali Talat, tabii 2. Cumhurbaşkanımız. CTP’de de iyi sayılabilecek bir süre çeşitli kademelerde görev yapan deneyimli bir politikacı. Cumhurbaşkanlığı da, Başbakanlığı da, parti başkanlığını da yaşamış bir siyasetçi. Ben öncelikle hayırlı olmasını temenni etmek istiyorum. CTP’de nihayetinde bu ülkenin en köklü partilerinden bir tanesidir. Diliyorum ki, onlar da kendi içlerinde ülkemize en iyi hizmeti verebilecek, siyasi anlamda katkıyı koyabilecek donanımı Mehmet Ali Talat beyle daha iyi bulurlar diye düşünüyorum. Sayın Talat, sadece partisiyle değil şu anda iktidarda olduklarından dolayı halkın bütün katmanlarıyla ve bütün ülkenin sorunlarıyla, yalnız siyasi değil, ekonomik, sosyal, bütün problemleri ve projeleri ile de, ilgilenmek durumunda kalacak. Çünkü CTP-BG, DP-UG hükümeti diye adlandırılan hükümetin 2 yılda ülkeyi getirmiş oldukları durum ortadadır. Tabii bu sadece Özkan Yorgancıoğlu’nun üzerine yıkılarak giderilecek bir sorun değildir. 

“Teklif gelirse, değerlendiririz”

“Özkan Yorgancıoğlu, istifa edeceğini söylediği için görevi bırakacaktır diye düşünüyorum. Görev bıraktıktan sonra da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Mehmet Ali Talat’ın ya da onun uygun gördüğü ekibinin bir milletvekiline hükümeti kurma görevi verecektir. Eğer, bu hükümeti sürdürmeyeceklerse ki sürdürülemeyeceğini farz ederek söylüyorum, o zaman da hükümeti kurmakla görevlendirilen arkadaş o çabayı ortaya koyacaktır. Eğer bu süreçte Ulusal Birlik Partisi’ne teklif gelirse, bunu mutlaka yetkili kurullarında değerlendirir.”

Hamit Bakırcı: “Eski bir yüzü tercih ettiler”

“Talat’ın başkanlığı Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne, arkasından da ülkemize hayırlı olsun” diyen Hamit Bakırcı ise “CTP bir kan değişimine gitmeye çalıştı ama tabii bunu eski bir yüzle yaptı. Sonucunu göreceğiz. Bu konuda bizim pek bir şey söylememiz doğru olmaz, kendi iç problemleri zaten. Önümüzdeki günler artık ne getirecek, ne götürecek, birlikte izleyeceğiz. Tüm bunların yanında Başbakan Yorgancıoğlu, kurultayın ardından istifa edeceğini belirtmişti. Ben bugün ya da yarın Yorgancıoğlu’nun istifasını sunacağını düşünüyorum. Bu noktadan sonra Genel Başkan Mehmet Ali Talat’ın yeni bir Başbakan ataması ve kabineyi oluşturması gerekecek. Koalisyon görüşmesi yapacak ki, kimle yapacak onu da bilmiyoruz. Tabii yeni bir hükümet kuruluncaya kadar da ülke hükümetsiz kalmayacak. Şu ana kadar ki kabine görevine devam edecek. Yeni hükümet kurulduğunda da güvenoyu alıp, görevine başlayacak” ifadelerini kullandı.

“Siyasette hiçbir zaman iddialı konuşmamak lazım”

Toplumda şu sıralar çok konuşulan CTP ile UBP koalisyonu hakkında Bakırcı şunları söyledi, “Siyasette hiçbir zaman iddialı konuşmamak lazım. Biliyorsunuz Türkiye’de bir seçim yaşandı. Türkiye’deki partilerin ilk açıklamaları, kimsenin AKP ile koalisyon kurmayacağı yönündeydi. Arkasından yumuşamaya başladılar ve biriyle de mutlaka bir koalisyon kurulacak. Şimdi biz baktığımızda, CTP ile dünya görüşü olarak çok paralel bir görüşümüz yok. Özellikle de Kıbrıs konusunda. Ancak yine de ülke eğer hükümetsiz kalacaksa, kalmaması adına ve belki de bir seçim tarihi belirlenerek, gerekli yasaların da geçirilmesi sağlanarak bir hükümet kurulabilir diye düşünüyorum.”