HERKES İLE GÖRÜŞÜLECEK: CTP’de önceki gün Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu’nun hükümet kurma çalışmaları için görevlendirdiği Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, parti ayrımı yapmadan tüm partilerle görüşeceğini belirtti. Kalyoncu, “Ulusal Birlik Partisi’ne de peşinen kapıları kapatmak doğru değil” dedi

TEKNOKRAT BAKAN SAYISI ARTABİLİR: Ömer Kalyoncu, Havadis’e yaptığı açıklamada kabinede teknokrat bakan sayısının artabileceğine işaret etti. CTP Genel Başkanı Talat’ın da bu yönde bir görüşünün olduğunu kaydeden Kalyoncu, şu an iki olan teknokrat bakan sayısının yeni hükümette artabileceğini belirtti

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK: Hükümet kurma sürecinde ilk olarak CTP kendi içerisinde hükümet programını tamamlayacak. Yorgancıoğlu’nun istifasını Cumhurbaşkanı’na sunmasının ardından yeni hükümet üreci resmen başlayacak. Yeni hükümet, istifanın ardından 15 gün içinde kurulacak

Bertuğ TOPAL

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde hükümet kurma çalışmaları için Parti Meclisi tarafından önceki akşam yapılan toplantı ile yetkilendirilen Ömer Kalyoncu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın hükümet kurma görevini kendilerine vermesini ardından partilerle görüşmeler esnasında Ulusal Birlik Partisi ile de görüşeceğini açıkladı.

Kalyoncu, Havadis’e yaptığı açıklamada hiçbir şekilde partiler arasında bir ayırım yapmayacaklarını kaydederek, Ulusal Birlik Partisi dahil tüm partilerle hükümet programı üzerinden pazarlık yapacaklarını belirtti.

KKTC’de Özkan Yorgancıoğlu’nun Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanlığı’ndan ayrılması ve olağan üstü kurultay ile yeni parti meclisi ve merkez yönetim kurulu belirlenmesinden sonra hükümet kurma çalışmaları önceki gün itibarıyla Ömer Kalyoncu’ya verilmişti.

“Teknokrat hükümet olacak mı?” sorusuna ise Kalyoncu, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın da kendisinin de teknokrat ağırlıklı bir hükümetten yana olduklarını belirterek, yapılacak istişareler sonrasında hükümete 1-2 tane daha teknokrat bakanın girebileceğini belirtti.

Hükümet taslak programı tamamlanıyor
CTP-BG’de yetkili kurulların seçimi ve atanmasının tamamlanmasının ardından parti içerisinde yeni hükümetin hükümet taslak programı için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Özellikle ekonomik önceliklere göre hazırlandığını bilgisi edinilen programın en geç 29 Haziran tarihine kadar hazır olacağı ifade ediliyor. Hükümet programının hazırlık sürecinin tamamlanmasının ardından ise partilerle gayrı resmi görüşmeler başlayacak.

CTP-DP hükümeti istifasını verecek
Hükümet taslak programının hazırlanmasının ardından ise Özkan Yorgancıoğlu başbakanlığında hali hazırda görevde olan Cumhuriyetçi Türk Partisi Demokrat Parti Ulusal Güçler hükümeti istifasını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunacak. İstifanın sunulmasının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı resmi hükümet kurma prosedürünü başlatmış olacak.

Akıncı tek tek partilerle görüşecek
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın resmi hükümet kurma prosedürünü başlatmasının ardından hükümet kurma görevini vermek için tüm partilerle tek tek görüşecek. Seçimde en yüksek oyu alarak çıkan CTP-BG’ye görevi vermesi beklenen Akıncı, bu görüşmeler sırasında hükümet kurma görevini kime vereceğine karar verecek.

Talat, Kalyoncu’yu önerecek
Hükümet kurma çalışmaları sırasında Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşecek olan CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, hükümet kurma çalışmalarını yürütmesi için belirledikleri isim olan Ömer Kalyoncu’yu Akıncı’ya önerecek. Akıncı’nın Kalyoncu ismini onaylamasının ardından hükümeti kurması için Kalyoncu’yu yetkilendirecek.

Kalyoncu tüm partileri gezecek
Akıncı’nın hükümeti kurma görevini Ömer Kalyoncu’ya vermesinin ardından ise Ömer Kalyoncu hazırladıkları hükümet taslak programı çerçevesinde Meclis’te temsil edilen tüm partileri ziyaret edecek. Hükümet taslak programı üzerinden hükümet kurma pazarlıklarının yürütüleceği bu safhada CTP, kendisine en uygun parti ile hükümet kurmak için çalışmalarını sürdürecek.

“Kim uyarsa onun kurarız”
CTP’de hükümet kurma çalışmaları için yetkilendirilen Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, Havadis’e yaptığı açıklamada Meclis’te temsil edilen tüm partilerle yapacakları görüşmelerde hükümet taslak programına en fazla uyum gösteren parti ile hükümeti kuracaklarını ifade etti.

“Henüz görüşme yok”
Kalyoncu, şu ana kadar herhangi bir siyasi parti ile gayrı resmi bir görüşme gerçekleştirmediklerini ifade etti. Kalyoncu, hükümet taslak programının tamamlanmasının ardından bu görüşmelerin başlayacağını ifade ederek, yapılacak görüşmelerin çok fazla bir zaman alacağını düşünmediğini belirtti.

UBP’ye açık kapı
Kalyoncu, Havadis’e yaptığı açıklamada partilerle yapacakları görüşmeler esnasında hiçbir partiyi birbirinden ayırmayacaklarını belirterek, Ulusal Birlik Partisi ile de görüşmelerin yapılacağını kaydetti. Kalyoncu, “hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde herkes ile görüşülmelidir. UBP’ye peşinen kapıları kapatmak doğru değildir” diye konuşarak UBP’ye kapıları kapatmadı.

Teknokrat kabine
Kalyoncu, “kabine teknokrat isimlerden mi oluşacak?” sorusuna ise, hem kendisinin hem de CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın aklında böyle bir şey olduğunu ifade etti. Özkan Yorgancıoğlu kabinesinde CTP kanadında 2 tane teknokrat bakanın olduğunu kaydeden Kalyoncu, parti içerisinde bu iki isim için de bir destek olduğunu belirtti. Parti yetkili kurullarının onay vermesi ve yapılacak istişarelerin sonrasında hükümete 1-2 teknokrat bakan daha konulabileceğini belirtti. Kalyoncu tüm soruların cevaplarının parti içerisinde yapılacak detaylı görüşmelerin ardından netlik kazanacağını belirterek sözlerini tamamladı.

Erhürman: 15 Temmuz’a kadar yeni hükümet kurulur
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Sekreteri Tufan Erhürman ise hükümet kurma çalışmalarının 30 Haziran itibarıyla resmen başlayacağını ifade etti.
Erhürman, çalışmaların tamamlanması için gereken sürenin 15 günü aşmayacağını ifade ederek 15 Temmuz’a kadar yeni hükümetin görevinin başında olacağını belirtti.

Süreç nasıl işleyecek?
Hükümet kurma sürecinde ilk olarak CTP kendi içerisinde hükümet programını tamamlayacak. Hali hazırda görevde olan Yorgancıoğlu hükümeti istifasını cumhurbaşkanına verecek. İstifanın verilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Akıncı tüm partilerle görüşmeler yaparak seçimlerden ilk parti olarak çıkan CTP’ye hükümeti kurma görevini verecek. Ardından ise Kalyoncu partilerle hükümet pazarlığına başlayacak.

İşte Anayasa’nın 106. Maddesi uyarınca hükümetin nasıl kurulacağı ile ilgili hükümler:

(1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan oluşur.  Başbakan, bu madde kuralları çerçevesinde, Cumhurbaşkanınca, milletvekilleri arasından görevlendirilir.

(2) Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulunu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verir. Bakanlar Kurulunu kurma görevi alan her milletvekili, bu görevini en geç on beş gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlüdür.

(3) Cumhurbaşkanı, yukarıdaki (2). fıkra kurallarına göre Başbakanı ve Başbakanın önerisi üzerine bakanları atar;  Başbakanın istemi üzerine, bakanlardan herhangi birinin görevine son verir.

(4) Bakanlar, milletvekili olmayan kişiler arasından da atanabilir.  Ancak bu gibi kişilerin milletvekili seçilme niteliklerine sahip olması gerekir.

(5) Başbakan ve bakan olan milletvekilleri, Cumhuriyet Meclisi üyeliğini kaybetmezler.  Bakanlar Kuruluna Cumhuriyet Meclisi dışından girmiş olan bakanları yasama dokunulmazlığından aynen yararlanırlar. fakat Cumhuriyet Meclisinde oy kullanamazlar.

(6) Yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanınca atanıncaya kadar, mevcut Bakanlar Kurulu görevine devam eder.