Remzi SAMAR

Umudunu turizme bağlayan KKTC ile Türkiye arasındaki ulaşım sorunu bir türlü giderilemiyor. Türk Hava Yolları ve diğer özel havayolu şirketleri, Ercan ile İstanbul-Ankara-Adana-Antalya ve İzmir arasındaki sefer sayısını artırmış olsa da bilet fiyatları bir türlü aşağılara çekilmiyor.

Özellikle de bayram, yılbaşı, ara tatil dönemlerinde tırmanan bilet fiyatları, Sevgililer Günü nedeniyle de uçtu.

Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre, 13 Şubat Cuma günü İstanbul’dan, THY ile Ercan’a gelmek isteyen ‘sevgililer’ kişi başı en az 378 TL ödemek zorunda. Dünkü fiyatlandırmaya göre; 15 Şubat Pazar günü dönüş için de en düşük ücret 358 lira. İkisinin toplamı 736 lira olurken, otel konaklama ve diğer harcamalarla bu rakamın bin 200 TL’ye çıktığı belirtiliyor.

Turizmciler “Fiyatların yüksek olmasına karşın, kısa tatil dönemlerinde Kıbrıs’taki 5 yıldızlı, sanatçılı ve Casino’lu oteller tercih ediliyor. Ama, bu rakamların aşağılara çekilmesi şart” diyor.

Turizmciler, Larnaka ile Londra arasında, gidiş-dönüş 8 saati aşkın uçuş için 110 Euro’ya bilet bulunabileceğini de belirtiyor.

Uçak ve oteller dolu

Sevgililer Günü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs’a gelmek isteyen turistlerin günler öncesinden yaptıkları rezervasyonlar,  uçak ve otel fiyatlarını da uçurdu.  İzmir’den KKTC’ye tek yön bilet fiyatı 800 lirayı buldu. 5 yıldızlı otellerde şimdiden doluluk oranına ulaştı. 

Kösezadeler Turizm İç Turizm Müdürü Çoşkun Odalı Diyalog gazetesine yaptığı açıklamada, biletlerin büyük çoğunluğunu otellerin almasına rağmen biz de iyi satışlar yaptık” dedi.  Uçak fiyatlarında İzmir’den tek yöne bile 800 TL’ye biletlerin alındığı bilgisini veren Odalı, “Bu istisnai fiyat dışında oteller için yaptığımız paketler çerçevesinde 1200 TL’lik paketler yaptık” diye konuştu. 

Polatkan Turizm yetkilisi Sibel Polatkan da Diyalog’a yaptığı açıklamada, uçak bilet fiyatlarının Sevgililer Günü’nün yanı sıra daha çok okulların yarıyıl tatiline girmesinden kaynaklandığını ifade etti. 

Yaşanan bu gelişmeler işletme sahiplerini sevindirirken, yine aynı tarihler arasında zaruri seyahat etmek zorunda kalanlar da fahiş fiyatlardan dolayı dert yandı. 

Odalı: İyi satışlar yaptık

Konu ile ilgili olarak Diyalog’a görüş belirten Kösezadeler Turizm İç Turizm Müdürü Coşkun Odalı,   
“Bu tarihlerde Kıbrıs’a gelmek isteyenlerin çoğu sanatçılı otel talebinde bulunduğu için büyük otellere rağbet oldu. Biletlerin büyük çoğunluğunu otellerin almasına rağmen biz de iyi satışlar yaptık. Ortalama olarak 3 gecelik paketler yaptık. 950 TL ile 1200 lira arasında fiyat belirledik” şeklinde konuştu. 

“Bilet fiyatlarını sabit tutmaya çalıştık”

Uçak bilet fiyatları ilgili konuşan Odalı, ortalama olarak İzmir’den tek yöne 800 TL’ye bilet bile olduğunu kaydederek şöyle dedi: “Türk Havayolları ile protokol çerçevesinde fiyatları sabit tutmaya çalıştık. Bu sayede normal fiyatların altında turist getirmeye çalıştık. Diğer otellerde yer var ama dediğim gibi büyük otellerde yer kalmadı.”

“Kıbrıs’tan Türkiye’ye gidişler düşük kaldı”

Kıbrıs’tan Türkiye’ye gitmek isteyen vatandaşlar için de İstanbul ve İzmir’deki sanatçılı otellere programlar yaptıklarını aktaran Odalı, “2 günlük olarak 750 liralık bir fiyat çıkarmamıza rağmen çok fazla rağbet olamadı. Dövizin yüksek olması da büyük etken oldu. Okullarda yarıyıl tatili olması nedeniyle de herkes hemen hemen yurt dışında… Bu sebepten dolayı beklediğimiz tabloyu göremedik” ifadelerini kullandı.  

Polatkan: Yarıyıl tatili de etkili oldu 

Polatkan Turizm yetkilisi Sibel Polatkan da Diyalog’a yaptığı açıklamada, uçak bilet fiyatlarının daha çok okulların yarıyıl tatiline girmesi nedeniyle olduğunu ifade etti. Sevgililer günü dolayısıyla özel bir program uygulamadıklarını ancak bu tarihlerde okulların tatilde olması nedeniyle ailelerin genellikle tatile çıktığını kaydeden Polatkan şunları aktardı: “Şu anda uçaklar tıklım tıklım. Koltuk sayısının da az olması sebebiyle fiyatlar tavan yapmış durumda. Türkiye’den gelenler için geliş dönüş olarak 200-250 lira olan bilet fiyatları şu anda 600 TL dolaylarında… En çok İstanbul’a tercih yapılıyor. Türkiye’den gelenler ise genellikle İstanbul ve İzmir bölgelerinden…” 

Zorunlu seyahat edenler isyan etti

Öte yandan, tatil amaçlı Kıbrıs’a gelen ya da Türkiye’ye gidenlerin yanı sıra bu tarihler arasında zaruri yolculuk yapması gereken vatandaşlar da bilet fiyatların yüksekliğinden dert yandı. Vatandaşlar görüşlerini şu şekilde dile getirdi:

Yasemin Ozanoğlu

“Kuzey Kıbrıs’taki kardeşimi ziyaret etmek zorundayım Bilet fiyatları çok yüksek. Ama almak mecburiyetindeyim.  Sadece gelişi 400 liraya aldım. Havayolu firmaları böyle zamanlarda en azından bilet fiyatlarını sabitleyebilirler. Biz de bu kadar para vermekten kurtuluruz.”

Sezai Atmaca

“Burada bir üniversitede öğretim görevlisiyim. Yarıyıl tatili bu zamanda olduğu için mecburen gidiyoruz. Ankara’ya gidiş-geliş 650 TL’ye bilet aldım. Yazık günah bu paraya… Bir çözüm üretilmesi gerekiyor.”

Mustafa Karalı

“Öğrenciyim. Diplomamı almak için geldim. Ancak bilete ödediğim para neredeyse bir aylık kirama denk geldi. Yapacak bir şey yok. Mecburen ödedik.”