Ceren Özbil

EROĞLU ÇEKİLİNCE: KKTC’de şu ana kadar gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sadece bir kez 1995 yılında Cumhurbaşkanı’nı belirlemek için ikinci tura kaldı. 2000 yılında yapılan seçimde ise yine hiçbir adayın oyu yüzde 50’yi geçmedi ancak ikinci en yüksek oyu alan aday Derviş Eroğlu’nun ikinci turda adaylıktan çekilmesi nedeniyle ikinci tur seçimi yapılamadı

7’NCİ SEÇİM, 7 ADAY: KKTC halkı Cumhurbaşkanı’nı belirlemek için sadece bir kez yapılan ikinci tur dışında 6 kez sandık başına giderken 6 seçimde toplam 21 farklı isim yarıştı. 19 Nisan’da yedinci kez yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise toplam 7 aday yarışacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı 19 Nisan Pazar günü yedinci kez Cumhurbaşkanı’nı belirlemek üzere sandığa gidecek.

Ülkede daha önce gerçekleştirilen 6 seçimin 4’ünü Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş kazanırken, 2005 yılında yapılan seçimin galibi Mehmet Ali Talat, 2010’da yapılan seçimin galibi ise Derviş Eroğlu oldu.

KKTC’de yedinci kez yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise 5’i bağımsız olmak üzere 7 aday yarışacak.

6 seçimde 21 farklı isim yarıştı…

KKTC’de 6 kez gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimine 21 farklı aday katıldı. Bu adaylar, Rauf Raif Denktaş, Ayhan Kaymak, Arif Hasan Tahsin Desem, Özker Özgür, Alpay Durduran, İsmail Bozkurt, Servet Dedeçay, Sami Güdenoğlu, Mustafa Akıncı, Derviş Eroğlu, Şener Levent, Turgut Avşaroğlu, Mehmet Ali Talat, Zehra Cengiz, Mustafa Arabacıoğlu, Hüseyin Angolemli, Nuri Çevikel, Arif Salih Kırdağ, Zeki Beşiktepeli, Tahsin Ertuğruloğlu ve Mustafa Kemal Tümkan’dan oluşuyor.

2005’te 9 aday…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en çok adayın katıldığı seçim 2005 yılında oldu. KSP’den Zehra Cengiz, DP’den Mustafa Arabacıoğlu, CTP’den Mehmet Ali Talat, TKP’den Hüseyin Angolemli, UBP’den Derviş Eroğlu ve YP’de Nuri Çevikel Cumhurbaşkanı olmak için aday olmuştu. Ayrıca Ayhan Kaymak, Arif Salih Kırdağ ve Zeki Beşiktepeli yarışa bağımsız aday olarak katılmıştı.

En az katılım 1990’da…

Adayların en az ilgi gösterdiği Cumhurbaşkanlığı seçimi ise 1990 yılında yaşandı. 1990 yılında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde bağımsız aday Rauf Raif Denktaş ile İsmail Bozkurt ve YKP adayı Alpay Durduran yarışmıştı.

Rekor Ayhan Kaymak’ta

Ayhan Kaymak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olmak için 5 kez adaylığını koydu, ancak hiç birinde de seçimin galibi olmadı. Kaymak, 1985, 1995, 2000, 2005 ve 2010 yıllarında Cumhurbaşkanı olmak için aday oldu.

4 dönem üst üste Denktaş seçildi…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının ardından gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 4 dönem arka arkaya Rauf Raif Denktaş kazandı. Denktaş’ın seçime katılmadığı 2005 yılındaki seçimin galibi Mehmet Ali Talat, 2010’daki seçimin galibi ise Derviş Eroğlu oldu.

Seçim ikinci tura kaldı ama ikinci tur yapılmadı…

1995 ve 2000 yıllarında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hiçbir adayın oy oranının yüzde 50’yi bulmaması nedeniyle ikinci tura kalındı. 1995 yılında ikinci tur seçimi yapılırken 2000 yılında ikinci tura kalan derviş Eroğlu’nun adaylıktan çekilmesi üzerine ikinci tur seçimi yapılamadı.

2010’a kadar sadece 2 kadın aday…

KKTC’de 6 kez gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bugüne kadar 2 aday kadın aday katıldı.  Kıbrıs Sosyalist Partisi adayı Zehra Cengiz 2005 yılında Cumhurbaşkanı olmak için yarışa katıldı ancak seçimin galibi CTP adayı Mehmet Ali Talat oldu.

Daha önce de Servet Sami Dedeçay Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyarken, bu alkandaki ilk kadın olarak tarihteki yerini aldı. 19 Nisan’da gerçekleştirecek yerel seçimlerde ise ikinci kez bir kadın aday yarışa katıldı.

4 yeni, 3 eski aday…

KKTC halkı 19 Nisan Pazar günü yedinci kez Cumhurbaşkanı’nı belirmek üzere sandığa gitmeye hazırlanırken adayların 4’ü ilk kez Cumhurbaşkanı olmak için yarışa katılan isimlerden oluyor.
Sibel Siber, Kudret Özersay, Mustafa Ulaş ve Mustafa Onurer ilk kez Cumhurbaşkanı olmak için aday olurken Derviş Eroğlu 5, Mustafa Akıncı ile Arif Salih Kırdağ’da  3’üncü kez Cumhurbaşkanı olmak için aday oldu.

89ds9ds9.jpg