Yurdagül Atun

Ukrayna Devlet Başkanı’nın Türkiye’ye ziyaretinin en önemli kazanımı “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni gizli tanıma” anlaşması oldu. 

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın kaynaklara göre, Poroşenko, Türkiye’nin Ukrayna Kırım’ı geri alma planları desteğine bedel Kıbrıs’ın Türk kısmını resmi düzeyde tanımayı vaat etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun 9 Mart Çarşamba günü gerçekleştirdiği Ankara’ya iki günlük resmi ziyaret çerçevesinde Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeylik Stratejik Konsey 5. Toplantısı düzenlendi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşme sırasında Ukrayna’yı ve Donbass’taki Rusya’nın saldırısı karşı savaşan Ukraynalı halkı destek ettiğini dile getirdi. Erdoğan, Türkiye’nin Rusya tarafından Kırım’ın ilhak etmesi tanımadığı ve Ukrayna’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne destek verdiğini vurguladı.

Birçok anlaşma imzalandı

Amerikan basınından alınan habere göre Ukrayna Devlet Başkanı’nın Türkiye’ye ziyaretinin sonucu olarak güvenlik ve savunma alanları da başta olmak üzere bir dizi iki taraflı anlaşmalar imzalandı. Bununla birlikte müzakerelerinin en önemli noktası Ukrayna’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gizli tanıma anlaşması oldu. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın kaynaklara göre, Poroşenko, Türkiye’nin Ukrayna Kırım’ı geri alma planları desteğine bedel Kıbrıs’ın Türk kısmını resmi düzeyde tanımayı vaat etti. 

Çözüm sürecine politik ivme kazandırabilir

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Açık ki Ukrayna hükümetinin böyle adımları Kuzey Kıbrıs durumunu en ciddi bir şekilde etkileyebilir. Gerçekten Ukrayna, KKTC’yi tanıyan ülkelerden Türkiye’den sonra ikincisi olabilir. Böyle bir adım Kıbrıs’ta politik çözüm süresine yeni bir ivme kazandıracak ve adadaki Türk halkının kendi haklarını savunduğuna yardım edecek. Ayrıca, Ukrayna ve gelecekte başka devletler tarafından Kuzey Kıbrıs’ın mümkün tanıması adanın kuzey kısmında yatırım iklimi ve ekonominin gelişmesini hızlandıracak” denildi.

Türkiye’nin çözüm çabaları takdir ediliyor

Gazetenin haberinde ayrıca Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözümünde ve göçmen krizinde üstlendiği olumlu role atıfta bulunularak, “Türkiye hükümetinin Kıbrıs yönüne gösterdiği çabalar ve Avrupa’da göçmen krizi düzenlenmesinde aktif rolü sayesinde Türkiye en yakın zamanda AB’ye entegre edip tam üyesi olabilir” ifadeleri kullanıldı.