Melin Dobran

Kıbrıs Türk Berberler Birliği eski asbaşkanı Salih Ulaş, 24 yıldan beridir bu sektörde esnaf olduğunu ve sektörle ilgili bir takım sıkıntılar bulunduğunu söyledi. Berberler Birliği Yönetim Kurulu’ndan 5 kişinin istifa ettiğini ifade eden Ulaş, otomatik olarak birliğin düştüğünü belirtti. Mesleği bilmeyen kişilerin dükkan açtığını savunan Ulaş, bu kişilerin ustalık belgesinin bile olmadığını iddia etti. Ulaş, “Bizim tek istediğimiz ustalık belgeli kişilerin bu işi yapmasıdır” dedi.

“Mesleği bilmeyen dükkân açıyor”

Denetimsizlikten ve yasa olmamasından dolayı hemen hemen her köşe başına dükkân açıldığını ifade eden Ulaş, birlik tüzüğüne göre dükkânlar arası 500 metre mesafe olması gerektiğini vurguladı. 

Ulaş, bunun yasallaşmadığından dolayı, bir berber dükkânının karşısına, başka bir berber dükkânın çok rahat açıldığını söyledi. Eski Asbaşkan Ulaş, “Mesleği bilmeyenler dükkân açıyor. Yurt dışından eleman getirip çalıştırıyor. Bu durum sektördeki en büyük sıkıntıdır. Çalışma Bakanlığı’nın denetim yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Ulaş, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’na ada genelinde kayıtlı olan berberlerden fazla kayıtsız berber olduğunu ileri sürdü.

“Uymayan kitle var”

Ulaş, Bakanlar Kurulu’ndan son geçen karara göre berberlerin Perşembe günleri yarım gün, Pazar günleri ise 13.00’ten sonra açık olması gerektiğini, kış döneminde dükkânların 20.30’a, yaz döneminde ise 21.30’a kadar açık olması gerektiği dile getirdi. Ulaş konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu saatlere uymayan bayağı kitle var. Buna rağmen denetim yok. Bir süre önce eylem yaptık. Ardından bir anket yapıldı. ‘Pazar günleri berberler açık mı, kapalı mı olsun?’ diye. 228 kişiye bu soru soruldu. Yarısından fazlası açık olmasını istedi. Bazı berberler Pazar gününü ailesiyle geçirmek istiyor. Berberler 80’li yıllarda Perşembe günleri saat 13.00’te dükkânı kapatmak zorundaydı. Pazar günleri ise kapalı olması zorunluydu. Bu 90’lı yıllara kadar böyle devam etmişti. Güney Kıbrıs’ta uygulama bu şekildedir.”