Diyabet Derneği Başkanu Mustafa Oymacı, ziyareti 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında gerçekleştirdiklerini belirterek, hastalığının dünya ve ülkede hızlı bir şekilde yayılmakta olduğuna dikkat çekti.

Diyabete dikkat çekme ve farkındalık yaratma yönünde uğraş vermekte olan derneğin ülkede diyabet politikası oluşturulmasını istediğini ifade eden Oymacı, bu kapsamda yapılacak çalışmalara, Meclis Başkanlığı, hükümet, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden katkı koymalarını beklediklerini vurguladı.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber ise, Dünya Diyabet Günü’nde ülkede diyabet konusunda farkındalık yaratma, tartışma ve konuşma yapmanın önemine işaret ederek, KKTC’de her 3 kişiden birinin diyabet hastası olduğuna dikkat çekti.

İnsanların kan şekeri ölçümlerini sıklıkla yaptırması gerektiğini ifade eden Siber, diyabetin genetik bir hastalık olduğunu söyledi.

“Maalesef oturarak bir hayat yaşıyoruz. Yürüyüş ve egsersizler hayatımızda birincil yer etmiyor. Bu yüzden spor yapmaya dikkat etmek gerekiyor” diyen Sibel Siber, sağlıklı toplum politikaları devletin önceliği olduğunu kaydetti.

Diyabetin önlenebilir olması veya birlikte sağlıklı yaşam sürdürülebilmesinin öncelikli olması gerektiğinin altını çizen Siber, diyabetle ilgili hükümet değil bir devlet politikası oluşturulması gerektiğini vurguladı.

İktidar, muhalefet, milletvekili ve sivil toplum örgütlerinin sahip çıkarak etkin rol oynayacağı politikaların kendileri için önem taşıdığını ifadse eden Meclis Başkanı Sibel Siber, ülke ve toplum sağılığı için en iyi ve güzeli yapmak için çalışacaklarını belirtti.