“TÜM YOL VE KAVŞAKLAR GELİŞİGÜZEL”: KKTC genelinde anayollar ile şehir içi mevcut tüm kavşakların güvensiz olduğuna dikkat çekildi. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı,ülkemizde hemen hemen tüm yolların ve kavşakların gelişi güzel olduğu konusunda sürücüleri uyardı.

“DEVLET YOLLARA    BÜTÇE AYIRMIYOR”: Ülkede güvenli yol bulmanın neredeyse imkansız olduğunu söyleyen Avcı, ölümlü kazaların büyük çoğunluğunun meydana geldiği kavşaklarda ol güvenliğinin olmadığına, devlerin yollara bütçe ayırmadığına vurgu yaptı.

“BOZUK YOLDA KAMERA FAYDASIZ”: Ülkede toplam 86 faal sabit kamera bulunduğunu belirten Avcı, ölümlü kazları önlediği bilinen sabit kameraların yeterli çözüm olmadığını, bozuk yolların onarılmasının şart olduğunu söyledi. Avcı, yolların bakım ve onarımı için hükümetin bütöe ayırmamasını da eleştirdi.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, ülkemizde hemen hemen tüm yolların gelişi güzel olduğunu işaret etti ve mevcut yolların 100 kilometrenin üzerinde hıza elverişli olmadığı konusunda sürücüleri uyardı.

untitled-1-753.jpg

“ÜLKEDE GÜVENLİ YOL BULMAK İMKÂNSIZ”

Ülkede güvenli yol bulmanın neredeyse imkânsız olduğunu söyleyen Avcı, gerek şehiriçi gerekse anayolların güvenliğinin tartışmaya açık olduğunu söyledi.

Mehmet Avcı, “Her yolun, asfalt kalitesi, düzgünlüğü, banketi, kaldırımı, aydınlatması, işaretlendi-rilmesi, koruganları (bariyerleri) bütünlüklü ve eksiksiz olmalıdır” dedi.

“ÖLÜMLÜ KAZALAR KAVŞAKLARDA OLUYOR”

Öte yandan, kavşakların da görülebilir, yavaşlatıcı ve düzenli olması gerektiğine vurgu yapan Avcı, “Kavşaklarımız güvenli değildir. Ölümlü kazaların birçoğunun kavşaklarda olması da bunun bir göstergesidir. Tehlikeli kavşaklara kameralar dikilerek, önlem almaya çalışıldıysa bile, kavşakların düzeltilmemesi de, bir başka sorundur” dedi.

“BOZUK YOLLARA KAMERA ÇÖZÜM DEĞİL”

Ülkede toplam 86 faal sabit kamera bulunduğunu belirten Avcı, sabit kameraların ölümlü kazaları önlediğini de işaret etti.

Sabit kameranın olduğu yerlerde bugüne kadar ölümlü kazanın meydana gelmediğine işaret eden Avcı, “Demek ki yavaş gidince ölümler olmaz. Ancak güvenli olmayan yolların düzenletilmesi yerine kamera takma yöntemine gidilmemesi gerekir. Kameralar konur ancak yollardaki eksikliklerin de mutlaka giderilmesi gerekir” dedi.

“ÖNLENEBİLİR KAZALARA KURBAN VERİLİYOR”

2014 yılı itibariyle, ülkede toplam 15 ölümlü kazanın meydana geldiğini, bu kazalarda toplam 21 kişinin yaşamını yitirdiğini de belirten Avcı, “Kaza sayısına bakarak yorum yapmak çok sağlıklı

olmaz. Kaza şekillerini de bilmemiz gerekir. Ancak, ölümlü kazalara bakıldığında aslında önlenebilir kazalar olduğu görülebilir” diye konuştu.

Sürücüler ile yolcuların seyahat halinde ehliyet ve kask takmalarının önemine vurgu yapan Mehmet Avcı, “Ehliyet ve kask takılmadığı için ölüm meydana geliyorsa, bu kazaya ve yolların güvensiz oluşuna bağlı değerlen-dirilmemelidir” dedi.

“KORKUSUZ SÜRÜCÜ İLE ALTYAPI EŞİTTİR ÖLÜM”

Ölümlü trafik kazalarına en başta süratin ve dikkatsiz sürüşün etken olduğunu vurgulayan Avcı, trafikte ölümlere sebep olan yollardaki eksikliklerin giderilmesinin devletin başlıca görevi olduğunu kaydetti.

“DEVLET YOLLAR İÇİN BÜTÇE AYIRMIYOR”

“Fakir devlet edebiyatına sığınılmasın, çünkü bilindiği gibi, yolların kaynağı Türkiye Elçiliği tarafından karşılanıyor. Buna karşın yolların bakım ve onarımı için devlet bütçe ayırmıyor. Dolayısıyla meydana gelen kazalardan sürücüler kadar devlet de sorumludur” dedi.

“Devlet de, vatandaş da trafik kazalarının azalması için daha ciddi olmalıdır. Korkusuz sürücü ile altyapı birleşir ve ölüm olur. Bir devletin yolu da, ameliyat kadar önemlidir. Bir ameliyatın nasıl ki, kolay ve ucuzuna gitmezsen, yolun da ucuzunun tercih edilmemesi lazım. Çünkü ikisi de insan hayatıdır” şeklinde konuştu.