Suna ERDEN 

Kanser hastalığı ülkenin kanayan yarası haline gelirken, vakaların son yıllarda arttığı ifade ediliyor. Doktorlar, sivil toplum örgütleri, dernekler, kanserle mücadelenin artırılması gerektiğine vurgu yaparken, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi yanına inşa edilen Onkoloji Hastanesi ise bitme aşamasına geliyor. Kuzey Kıbrıs’ta onkoloji uzmanı sıkıntısı olduğu, şuanda Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde sadece iki onkoloğun bulunduğu, yeni açılacak olan Onkoloji Hastanesi’nde görev alacak personel yeterliliğine ulaşılamayacağı belirtiliyor. 

Sağlık Bakanı Salih İzbul ise her şeyin yolunda olduğunu düşünüyor. Star Kıbrıs’a konuşan Bakan İzbul, şuanda mevcut bir onkoloji servisinin olduğunu, sorunlar yaşanmadığını ifade ederek, yeni açılacak olan Onkoloji Hastanesi’nde hekim ve personel sıkıntısı yaşanmayacağını ifade etti. 

İZBUL, “SORUN YOK” 

Sağlık Bakanı Salih İzbul, mevcut onkoloji servisinde görev yapan personelin, yeni açılacak hastaneye aktarılacağını belirterek şunları söyledi: “Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde şuanda iki onkolog var. İki onkoloji uzmanı da planlı bir şekilde 15 günde bir Türkiye’den gelip hastalara bakıyor. Mevcut onkoloji servisimizde şuanda bir sıkıntı yok ve yatarak tedavi gören kanser hastası sayısı az olduğu için yeterli. Yeni açılacak Onkoloji Hastanesi’ne de şimdiki onkoloji servisinde çalışan personeli göndereceğiz.” Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını ve Medical Onkolog konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydeden İzbul, yeni açılacak hastanede Türkiye’den gelecek onkologların da görev alacağını belirtti. 

BAKAN DA KABUL ETTİ 

İzbul, KKTC’de onkolog uzmanı olmadığını ifade ederek, “Türkiye’de de onkolog sayısı çok az. Bu nedenle onkoloji doktorları yüksek ücretlerle hemen işe alınıyor” dedi. İzbul, yeni mezun onkologların KKTC’ye dönmek yerine yurt dışına kalmayı tercih ettiklerine dair açıklamaların hatırlatılması üzerine ise, “Ücretlerden dolayı gelmiyorlar. Biz de buradaki doktorların maaşlarının iyileştirilmesi için uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.