Çiğdem Aydın

Kuzey Kıbrıs’ta siyasetin istikrarsızlığı; sürekli hükümet, bakan ve yönetici değişimleri sayesinde gerekli önlemlerin alınamaması en fazla küçük esnafa zarar verdi. 

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, Diyalog’a yaptığı açıklamada yaklaşık 40 bin kişinin ortalama 200’er bin TL borç nedeniyle mahkemeye verildiğini söyledi.

Devletten alacaklı olanların uzun süre bekletildiğini, diğer taraftan bu insanların ticari bankalardan alınan kredilere yüksek faiz ödediğini belirten Kanber “tek çare sürdürülebilir bir ekonomi yaratmaktır”dedi.

Ülkede ciddi bir ekonomik daralma olduğunu ifade eden Kanber, şunları kaydetti:

“Ekonomik krizden dolayı esnaf ve zanaatkarların tamamına yakını biriken borçlardan dolayı mahkemeye verilmiştir. Yaklaşık 40 bin ticari davadan söz ediyoruz. Bu insanların  her birinin 200 bin Tl borcu vardır. Kanber, Her biri için de hukuksal işlem başlamıştır. Bu davaların hergün için artması üzüntümüzü ve endişelerimiziğ de artırmaktadır.

Sigorta affı ve yeni borçlanmalar

Mahmut Kanber, CTP – UBP koalisyon hükümeti döneminde kamu alacaklarına yönelik vergi ve sigorta aflaarı gibi bir takım kolaylıkların yapıldığını, ancak sıkıntı9nın ortadan kalkmadığını belirterek şunları kaydetti:

“İnsanlar bu aflar için başvurdu bir daha borçlandılar fakat hepsi ödenemedi. Şimdi bu süre sona erdi. Burada çok önemli bir husus var. Örneğin bir esnafın 10 bin TL borcu var ve taksitlendirildi bu sürede ödemesi gerekirdi, bir nedenden dolayı 9999 TL ödedi, şimdi süre dolduğu için bu ödedikleri  sayılmıyor, yeniden başa dönüyor. Bu böyle olmaması gerekir. Gerekli girişimleri yeni hükümetle de yaptık. Şimdi, esnafı rahatlatacak önlemlerin alınmasını bekliyoruz.”

Kuzey Kıbrıs’ta istikrarlı bir yönetim kadar, sürdürülebilir bir ekonomik modele ihtiyaç duyulduğunu belirten Kanber, aksi halde sıkıntıların daha da artacağı ve içinden çıkılmaz bir hal alacağı uyarısında bulundu.