Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, Çalışma ve Muhaceret Affı konusunda bilgi vermek amacıyla, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nı ziyaret etti.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Oda bünyesinde işbaşı eğitim modeliyle hizmet veren Çıraklık ve Ustalık Eğitim Merkezi’ni de dolaşan Saner, merkezin çalışmaları hakkında  yetkililerden  bilgi aldı.

K.T.Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber,  bugüne kadar olduğu gibi bütün aflarda kayıt altında bulunan ve gerektiğinde borçlanarak  yükümlülüklerini yerine getirenlerin ezildiğini söyleyerek, hükümetler tarafından hayata geçirilen afların sistem bozmak için değil, sistem kurmak için olması gerektiğini savundu.

Kanber, sistem kurulmadıkça afların haksız rekabeti ve adaletsizliği çoğaltacağını söyleyerek, yerel işgücü istihdamının desteklenmesi için Oda’nın işbaşında eğitim modeli ile  çalıştığını anlattı.

Kanber, yerel işgücünün nitelikli ve sertifikalı istihdam edilmesi gerektiğini savunduklarını belirterek, ülkede 10 bin dolayında işsizin bulunduğunu, lokomotif sektör olan turizm ve inşaat alanında, yabancı işgücünde mesleki ehliyetin ve sertifikasyonun aranmamasının yerel işgücü istihdamının önünde büyük engel oluşturduğunu söyledi.

Yurtdışından gelen plansız ve sınırsız işgücünün ülke ekonomisinin planlamasını zorlaştırdığını ifade eden Kanber, Bakan Saner’den yerel işgücü  istihdamını teşvik edici  önlemlerin konusunda  söz almak istediklerini kaydetti. Kanber, bu önlemlerin ne zaman alınacağını ve açıklanacağını sordu.

SANER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de, kanun hükmünde kararname ile yapılan ve 90  gün içerisinde  yasallaşması sağlanacak olan affın artık toplumun  ve çalışanların  birçok sıkıntısını  gidereceğini  kaydetti.

Saner, af ile işverenin bildirim koşullarının yeniden düzenlendiğini,  işçilerin de kademeli bir sistem ile  hem kendi haklarını araması hem  de çıkarlarını kollayabilmesi  için  düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Çalışma affı konusunda bilgi veren Bakan Saner, “İlgili sivil toplum örgütlerinin nitelikli  işgücü ile ilgili sıkıntılarına kulak tıkayamazdık. Ekonomik koşullardan dolayı cezaya düşen işçilerin ülkemize turist olarak dahi gelememesi kabul edilebilir bir durum değildi.  Hem çalışanları hem işverenleri rahatlatıcı düzenlemeler yaptık” dedi.

Bakanlık olarak yerel işgücü istihdamının arttırılmasına öncelik verdiklerini söyleyen Saner, “Rakamlara bakıldığında ülkemizde  kayıtlı 85 bin sigorta mükellefinin  37 bini yabancı işgücü, 13 bini devlet çalışanı. Ülkemizdeki işsiz sayısı ise 12 bin. Kendi vatandaşlarımızı  ekonomimize kazandırarak iş kollarına  yönlendirmemiz önemli.  Diğer sivil toplum örgütlerimizle de işbirliği içinde yerli istihdamın teşvik edilmesi için gerekeni yapacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Saner, ülkenin rekabet edilebilirlik koşullarını düzenleyecek ve denetleyecek bir yapının sağlanması, ülkedeki yabancı işgücü sayısının belli bir kotaya taşınması ve yerel işgücünün meslek sahibi olması için Bakanlığın çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.