Trafik kazaları ülkemizde çok canlar yaktı. Trafik kazalarını minimuma indirmek, aşırı sürati engellemek için bir takım önlemler alınıyor, bunlardan bir tanesi de kasisler.

Peki kasisler ne kadar etkili, ne kadar doğru yapıldı? ülkenin dört bir yanında yer alan kasisler farklı boyutlarda, farklı özelliklerde. Uzmanlar bu kasislerin doğru uygulanmadığı görüşünde.

Kasisler araçların yavaşlamasını sağlamak, kazaları önlemek amacıyla yapılıyor ancak bunları yaparken çok daha doğru şekilde ve doğru yere konması en önemli nokta.

Trafik kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, kasislerin belli standartları olduğuna dikkat çekerken bunları, yapılan yere göre ve amaca göre; yani ana yola yapılan bir kasisin aracı durduracak şekilde olmaması, köşe başındakinin ise durduracak şekilde olması gerektiğini anlattı.

Mehmet Avcı, aslında kasislerin belli kuralları olduğunu ancak buna pek uyulmadığını, dahası trafik kazalarını önleme amacıyla yapılan kasislerin tehlike yarattığını da söyledi.

“Ulaştırma Bakanlığına bağlı Trafik Hizmetleri Komisyonu’nun tüm belediyelere standartları bildirdiği ölçüler var ancak belediyelerin bir çoğu kendi bildiği kuralları uyguladılar.

Kasis bir tehlikedir aynı zamanda, onu fark etmemek de bir tehlikedir.. süratle onun üzerinize gittiğinizde aracın sekmesi direksiyon hakimiyetini kaybetmeniz, sürücünün özellikle tecrübeli değilse paniğe kapılması, arabanın diğer şeride geçmesi gibi tehlikeleri de var dolayısı ile kasis olan yer ‘burada kasis var’ diye bağırması lazım. Bu önemli bir nokta ki bu bizde yok”
Kasislerin amacına hizmet etmeden yapılmasına örnek olarak Metehan yolunu gösteren Avcı, orada iki şerit yol olduğunu, 50 km hız limiti bulunduğunu ancak bir de kasis yapıldığını söyledi ve şunlara dikkat çekti:
Ses çıkışı.

“ o zaman keşke tek şerit yol yapsaydınız. Yaptığınız masraf ile kullandığınız yolun hesabı tutmuyor. İkincisi o yol üzerine yapılan kasisler durdurucu kasisler ama 50 km hız limiti var orada. 50 km ile o kasisin üzerinden geçersen havaya uçarsın”
Kasislerle ilgili bir diğer sıkıntı ise fark edilmemeleri çünkü boyaları yok.

Kasisler ilk yapıldıkları günlerde boyanıyor, sonra Belediyeler tarafından unutuluyor. Çoğu yolda uyarı tabelesı yok. Olanlar da genelde ışıklı değil.. Durum böyle olunca bu yollarda otomobil kullanmak pek de kolay değil.

“Her kasiste arabaların frene basması, tekrar hareket etmesi, tekrar benzin yakması, havayı daha fazla kirletmesi, sürücüyü germesi… neden gece o yolda yarış yapılıyor… siz o yarışı engellemekle mükellefsiniz. Siz süratli gideni yakalamakla mükellefsiniz. Siz bunu yapamıyorsanız o zaman kasisle bütün halkı cezalandırmaya hakkınız olmamalı diye düşünüyorum”

200 metrelik bu yolda üç tane kasis bulunuyor.. ancak gerektiği şekilde boyanmadığı için sürücüler kasisleri fark edemiyor, ve kasisler tehlike yaratıyor.

Vatandaşlar da kasislerin gelişi güzel yapılmasından şikayetçi.