Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 2016 Perşembe günü, DAÜ’de düzenlenecek olan çeşitli törenlerle ölümünün 78’inci yılında anılacak. DAÜ akademisyen, personel ve öğrencilerinin katılımı ile ilk tören Perşembe günü, saat 08:45’te, DAÜ Atatürk Anıtı önünde başlayacak. Marşlar ve Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nun ardından DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile devam edecek olan törende, saat 09:05’te Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı yer alacak. Ardından Prof. Dr. Osam konuşma gerçekleştirecek. Törende DAÜ Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Öğretmenliği Programı öğrencilerinden oluşan koro da günün anlam ve önemi ile ilgili şarkılar söyleyecek.

Aynı gün saat 10:30’da ise, Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda bir panel gerçekleştirilecek. Söz konusu panelde Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAÜ – ATAUM) Başkanı Doç. Dr. Hasan Cicioğlu “Atatürk’ün Vasiyeti”, DAÜ ATAUM Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Turhan “Atatürk’te Ölüm Düşüncesi”, DAÜ – ATAUM Öğretim Üyesi Dr. Turgay Bülent Göktürk “Mustafa Kemal’i Anlamak” ve DAÜ Atatürkçü Düşünce Kulübü (ADK) Başkanı Çağatay Kır “Mustafa Kemal ve Gençlik” konulu birer konuşma yapacaklar. Konuşmaların ardından belgesel gösterimi gerçekleştirilecek.

DAÜ – ATAUM Başkanı Doç. Dr. Hasan Cicioğlu’nun 10 Kasım Bildirisi

Öte yandan DAÜ – ATAUM Başkanı Doç. Dr. Hasan Cicioğlu, ölümünün 78. yılında çeşitli törenlerle anılacak olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bir bildiri yayınladı. Doç. Dr. Cicioğlu bildirisinde şu ifadelere yer verdi:

“Tarihte öyle liderler vardır ki, onlar ölümsüzdürler; insanlığa malolan eserleriyle her gün yeniden doğarlar; yüksek ülküleri, düşünceleri ve ilkeleriyle yol gösterici olmayı, düşüncelerde ve yüreklerde yaşamayı sürdürürler. İşte böyle bir lider olan, ulusal bağımsızlık savaşımızın önderi, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, eşsiz devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ü sonsuzluğa uğurladığımız günün 78’nci yıldönümünde büyük anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Bugün, O’na olan özlemimizi, bağlılığımızı ve sevgimizi ortak düşünce ve duygularla dile getiriyor, ölümsüz önderimize gönül borcu duyarak, özlemle anıyoruz. Onu ölümsüzlüğe uğurladığımız günün yıldönümünde Türk Ulusundan yükselen ortak ses Cumhuriyetimizin tüm kazanımlarıyla korunarak geleceğe taşınacağının güvencesi, ulusumuzun bu konudaki kararlılığının önemli göstergesidir. Bu maksatla, Türk Ulusu’nun ışık kaynağı olan Atatürkçü Düşünce Sistemi’ni her koşulda yaşatmak ve geliştirmek, bugünümüze olduğu kadar geleceğimize karşı da ortak sorumluluğumuz olduğunun bilincindeyiz.

En büyük güvencemiz, çağdaşlığı bir yaşam biçimi olarak özümsemiş, aydınlık geleceğe inanan, Atatürk ilke ve devrimlerini yol gösterici kabul eden ve bu uğurda hiçbir özveriden kaçınmayacağını gösteren yüce Türk Ulusu’dur.Türk Ulusu’nun ayrılmaz bir parçası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de Atatürk ilke ve inkilaplarına sonsuz bir inanç ve bağlılık vardır. İşte bu inanç ve bağlılık, Atatürk’ün “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” sözünü rehber almış olan Kuzey Kıbrıs Türk Halkı’na, 42 yıldır kendi topraklarında, özgür bir devlet halinde yaşama ortamı sağlamıştır. Kıbrıs Türk Halkı, devletiyle birlikte Atatürk ilke ve inkilaplarını da sonsuza dek yaşatma azim ve kararlılığında olduğunu göstermiştir.

Ulusumuzun kurtarıcısı, laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Yüce Önder Atatürk, sonsuza kadar yolumuzu ve yüreğimizi aydınlatmayı, ilke ve devrimleri, ulusumuzun geleceğine yön vermeyi sürdürecektir. Aramızdan ayrılışının 78’nci yılında, Türk Ulusu’nun gönlünde ölümsüzleşen Yüce Önder Atatürk’ü bir kez daha saygı, gönül borcu ve şükranla anıyoruz.”