İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ve İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nu kabul etti.

ÖZÇINAR

Kabulde ilk sözü alan Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, bugünkü ziyaretlerini, ilçelerde gördükleri sorunları Bakan Uluçay’a aktarmak ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ülke sorunları yanında, yerel yönetimlerin sorunlarının da çözüm beklediğine işaret eden Özçınar, şehirlerdeki aydınlatmaların vatandaşların beklentisini karşılamadığına dikkat çekti.

Vatandaşların aydınlatma konusunda beklediği hizmeti alamadığını, ancak belediyelerin artık bu hizmeti veremediğini ifade eden Özçınar, bu konuda hazırlanan kararnamenin geri çekilerek, yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Mahmut Özçınar, Belediyeler Değişiklik Yasası konusuna da değinerek, yasanın bir an önce geçirilmesini istediklerini vurguladı.

Komitede olan yasa konusunda Bakan Uluçay’ı desteklediklerini ifade eden Özçınar, çalışanların terfi ve güvenceleri için Sınav Tüzüğü’nün de yayınlaması gerektiğini aktardı.

Belediyelere verilen devlet katkısının da arttırılmasını istediklerini dile getiren Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, bütçe görüşmelerinde konun ele alınmasını talep etti.

Çöp sorununa da değinen Mahmut Özçınar, çöp konusunda yeni bir modele gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Belediyelerin Türkiye’den gelecek su konusundaki tartışmalara dahil olması gerektiğine dikkat çeken Özçınar, su konusuna sadece Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın dahil olmasını doğru bulmadıklarını vurguladı.

HARMANCI

Özçınar’dan sonra söz alan Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı da, belediyelerin sorunlarının ortak olduğuna dikkat çekerek, ülkenin ortak değerlerinin eşitlik ilkesi doğrultusunda kullanılması gerektiğini kaydetti.

Bu çerçevede tüm belediyelere eşit davranılması gerektiğine dikkat çeken Harmancı, Özçınar’ın söylediğine katılmakla birlikte, intibaklar konusunun LTB’nin kanayan yarası olduğuna dikkat çekti.

GÜNGÖRDÜ

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, belediyelerin sorunlarını dile getirmekten ötürü duyduğu memnuniyeti dikle getirerek, suyla ilgili olarak belediyelerin önünü görmesi gerektiğini vurguladı.

Suyun yönetiminde belediyelerin temsilcilerinin de bulunması gerektiğine dikkat çeken Güngördü, suyun özelleştirilmesi gibi söylentilerin bulunduğunu, buna karşı olduklarına dikkat çekti.

Atama ve Sınav Tüzüğü’nün de bir an önce geçirilmesi gerektiğine işaret eden Güngördü, çöp konusundaki sıkıntılara da değindi.

Güngördü, çöpü çok büyük bedellerle naklettiklerine dikkat çekerek, sorunlarının en erken zamanda çözümlenmesini talep etti.

SADIKOĞLU

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da konuşmasında, belediyelerin sıkıntılarının ortak olduğunu dile getirdi.

Sadıkoğlu, belediyelere eşit davranılması halinde sorunların çözümleneceğine inanç belirtti.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, belediyelerin sorunlarını kendileriyle paylaşmasının önemine dikkat çekerek, belediyelerle işbirliği içinde çalışarak, sorunları çözmeye çalışacaklarını kaydetti.

Belediyelerle ilgili çalışmalara hız vereceklerini ifade eden Bakan Uluçay, Belediyeler Değişiklik Yasası’nın komitede görüşüldüğünü, bunun geçmesi için çalıştıklarını anlattı.

Yasa için önemli değişiklikler içeren öneriler sunduklarını anlatan Bakan Uluçay, yeni düzenlemeyle belediyelerin çalışmalarının daha şeffaf, daha verimli olacağını söyledi.

Yapılacak değişiklikle uzun vadede hem çalışanların performansının arttırılacağını, hem de yönetimin elinin güçlendirileceğini anlatan İçişleri Bakanı Uluçay, belediyelere verilecek katkı payı için de çalışmaları bulunduğunu ifade etti.

Bakan Teberrüken Uluçay, belediyelerin 2015 yılı mahalli gelirleri için yüzde 11’lik bir artış öngördüklerini söyleyerek, bu artışın belediyelerin katkı payına da yüzde 11 olarak yansımasını öngördüklerini kaydetti.

Bu oranın 2014 mahalli performansından yola çıkılarak öngörüldüğünü ifade eden Bakan Uluçay, 2015 tablosunun daha iyi olacağına inanç belirtti.

Kırsal kesim belediyelerinin sıkıntılarının da aşılması için bir ek katkı verilmesi yönünde çalışmaları bulunduğunu belirten Bakan Uluçay, belediyelerin tümün daha rahat bir ortamda çalışması, daha derli toplu halde yönetilmesinin hedefleri olduğunu vurguladı.

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Sınav Tüzüğü ile ilgili çalışmayı da başlattıklarına işaret ederek, 1 Ocak’ta başlayacak bütçe görüşmeleri için, belediyelerden bütçelerini Kasım-Aralık aylarında hazırlamalarını istediklerini, belediyelere bu konuda bir yazı gönderdiklerini kaydetti.

Belediyelerle işbirliklerinin devam edeceğine işaret eden Bakan Uluçay, bakanlıklarının yaptığı diğer çalışmalar konusunda da belediye başkanlarına bilgi verdi.

Bakan Uluçay, Güngör Çöplüğü konusunda ihaleye çıkılacağını ve ihale sonrasında kurulacak çöp istasyonları sayesinde çöplerin toplanmasını sağlayacaklarını anlattı.

Su konusundaki çalışmaların, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki Su Dairesi’nce yürütüldüğüne işaret eden Bakan Uluçay, konu hakkında aşamalı bir çözümün düşünüldüğünü kaydetti.

Suyun Geçitköy Barajı’ndan çıkarak, belediye depolarına, oradan da hane halkına gidene kadar olan sürecin aşamalı olarak değerlendirileceğini söyleyen Bakan Uluçay, suyun yönetiminde birkaç model düşünüldüğünü söyledi.

Bakan Teberrükken Uluçay, suyun tamamıyla özel sektöre devredilmesine çok sıcak bakmadıklarını sözlerine ekledi.