İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Sabah Rotası’na konuk oldu, gündeme yansıyan gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.

Uluçay, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) FİFA’ya KKTC’de temsilcilik açma girişimiyle ilgili “Başbakan’ın söylediği noktadayız, herhangi bir şekilde Federasyon’un KKTC’de temsilcilik açmasına ihtiyaç yok” dedi.

“Buradaki sporcuların Türkiye’de herhangi bir takıma transfer olmaları kulübe ücret almayı sağlayacak bir düzenlemeye ihtiyaç var” diyen Uluçay, yapılan girişimin bunu çözmeye yönelik olmadığını ifade etti:

“İhtiyaç duyulmayan bir adımdı. Sorunun özünden uzaklaşıldı diye düşünüyorum ve bu spor camiası açısından yeni bir olgu oldu ve farklı konular gündeme geldi. Bu durum 50 yıllık geleneksel Türk Kıbrıs dış politikasına da aykırı ve ters. Kurumlarımızı dünyada hak ettiği yere taşıma mücadelesine de ters. Almanya’daki girişimle de benzer bir yanı yok. Bu girişim Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) ve spor camiası tarafından kabul edilmesi mümkün değil.”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yeni Dernekler Yasa Tasarısı hakkında da konuştu.

Uluçay, “Yıllardan beridir bu konuya değinilmemişti. En son değişiklikler 24 yıl önce yapıldı, biz bunu hem güncelliyoruz hem demokratik hale getiriyoruz hem de Avrupa Birliği (AB) mevzuatlarına uygun hale getiriyoruz. Yabancılara, çocuklara dernek kurma hakkı veriyoruz. Bunu da Birleşmiş Milletler’in ve AB mevzuatına paralel olarak öngörüyoruz. Derneklerin “tabela dernek” olmaktan çıkmalarını istiyoruz. Her yıl faaliyetleriyle ve gelir giderleriyle ilgili yeni düzenlemeler getiriyoruz. Daha şeffaf bir anlayış getiriyoruz. Bu düzenlemeleri yapmaları için de mevcut derneklere bir süre veriyoruz” dedi.

Uluçay, yasanın son şekliyle derneklerin demokratik yaşamda daha fazla yer alacağını, daha aktif olmalarının sağlanacağını kaydetti.

Bakan Uluçay, Merkezi Cezaevi’nde uyuşturucu bulunduğu iddialarına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Uluçay, bu tür olayların önlenebilmesi için bazı tedbirlerin alındığına dikkat çekti:

“Cezaevine giriş çıkış aynı kapıdan yapılıyor. Her şey cihazdan geçiriliyor ve cezaevinde narkotik köpek bulunduruluyor. Alınan ihbarlar ise değerlendiriliyor. Son olayda da polis, konunun sadece bir duyum olduğunu bize bildirdi.”

Bakan Uluçay, mahkumlara okuma yazma öğretildiğini, bilgisayar ve İngilizce dersleri verildiğini de anımsattı.

Uluçay, cezaevi şartlarının ve mahkumların durumunun iyileştirilmesi düşüncesinden hareketle seçimlerden sonra diş ünitesinin hizmet vermeye başlayacağını da sözlerine ekledi.