Rahme Çiftçioğlu

Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Demokrat Parti (DP) Koalisyonu’nun hükümet programına ilişkin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmesi 9 saati aşkın süredir devam ediyor.

Bağımsız milletvekili Hakan Dinçyürek’ten sonra kürsüye çıkan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, vatandaşlık konusunun her hükümet değişikliklerinde gündeme geldiğini ifade etti.

Uluçay, yurttaşlıkla ilgili tasarının komitede ele alınıp tamamlanmasının ülke için önemli olacağını söyledi.

Teberrüken Uluçay, bu hükümet programında “yol güvenliği” ifadesi kullanıldığına işaret ederek, bazı bölgede yol ışıkları yanarken başka bölgelerde yanmadığını ve bu konuda bir standardizasyonun şart olduğunu belirtti.

Limanlar konusuna da işaret eden Uluçay, Gazimağusa Limanı’nda bir otorite sağlanamadığını söyleyerek, siyasiler olarak uzun zamandır bu konunun üzerinde durduklarını ancak bu konuda bir istikrar sağlanamadığını kaydetti. Uluçay, “Gümrükler arasında da standart bir uygulama yok” ifadesini kullandı.

Kısa süre önce Meclis’ten geçirilen Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na dikkat çeken Uluçay, “2013 seçimlerinden sonra 3’üncü hükümetin kurulması söz konusu. Kamuoyunda ilk akla gelen soru yeni müşavirler yaratılacak mı?” dedi.

Hemen hemen her bütçe görüşmesinde müşavirliği ortadan kaldırmayı, siyasi atamaları daraltmayı öngören Kamu Reformu Yasa Tasarısı’nın sonuçlandırılması üzerinde durulduğunu söyleyen Uluçay, “Bu yasa önceden geçirilmiş olsa kamuoyunda müşavirler konusunda endişe oluşmayacaktı. Böylesi hususların Meclis’te hassasiyetle ele alınması ve sonuçlandırılması gerekir. Tıpkı Yurttaşlık Yasası gibi” şeklinde konuştu.

Kıbrıs konusuna da değinen Uluçay, Kıbrıs konusundaki hassasiyetin yeni hükümet kurulduktan sonra da devam etmesi gerektiğini söyledi.

Uluçay, ekonominin gelişmesi ve geliştirilmesi için görüş ve önerileri yeni hükümetle paylaşacaklarını da kaydederek, “Meclis’teki yasa tasarılarının sonuçlandırılması için komitelerdeki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Amaç ülkenin ileri noktaya taşınması” şeklinde konuştu.