Özge Kizir

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, devletin son 3 yıldır, bütçe uygulamaları nedeniyle yılda 360 kişiden fazla istihdam yapamadığını ifade etti. Devlet kadrolarının dolu olmasına karşın, bazı alanlarla boşlukların olduğunu ve ihtiyaçlı olduklarını alanların olduğunu belirten Uluçay, “Kapıları açacağız eksiğimiz var ama şuanda kısıtlı bir durumdayız.

Bütçede disiplinli olmak istiyoruz, harcamaları aşağıya çekiyoruz. O yüzden istihdam olanağımızı da sınırladık” dedi. 

Son 3 yıldır bu uygulamayı titizlikle uyguladıklarını belirten Uluçay, “Böyle bir ortamda halen daha mevcutta hali hazırda çalışma izniyle bulunan insanlar varken ve bunların bir kısmının sorunları çözülmemişken, bundan sonra çalışma amaçlı gelecek olanlar içinde aynı sorunlar yaşanacak. Biz bunu yapmayacağız. Bundan sonra gelecek olanlar çalışma amaçlı gelebilecek ama yurttaşlık kazanmayacak. Hali hazırda bulunanların mevcut yaşadıkları sorunları çözmek için açılımlar getirdik. O açılımlarla hiçbir ayrım gözetmeden bu kriterlere uyduğu takdirde yurttaş olabileceklerdir” şeklinde konuştu.

“Türkiye Cumhuriyetinde de aynı uygulama uygulanmaktadır”

Evlilik dolayısıyla vatandaşlığın 1 yıldan 3 yıla çıktığını ifade eden Uluçay şöyle konuştu: “Evlilikten vatandaşlık kesintisiz yapılıyordu. 1 yıl dolduktan sonra evlenen kişiler müracaatını yapar 2-3 aylık bir araştırma yapılırdı. Bu araştırmanın neticesinde evlilikten doğan yurttaşlık işlemi yapılmış olurdu. Bizim yeni tasarıdaki uygulamamız evliliği 3 yıla çıkarmaktır. Ortalama olarak evlilik süresinde 3 yıl olması normal bir süredir. Türkiye Cumhuriyetinde de aynı uygulama uygulanmaktadır. 

“Siyasetçinin yorumuna kalmayacağını söylüyoruz”

Biz yurttaşlık tasarısında böyle bir adım attık. Böylece insanlara neyin ne zaman nasıl olacaklarını bilecekleri ve siyasetçinin yorumuna kalmayacağını söylüyoruz. Bunların yanı sıra eğer o kişi sanatçıysa veya bilim adamıysa bu ülkeye katkı sağlayacak bir yabancıysa meclise müracaat edecek ve meclisin onayıyla yurttaşlık işlemini yapabilecektir.” 

“Sadece bizim sorunumuz değil”

Tasarının mecliste görüşüleceğini ve milletvekillerinden görüş alınacağını belirten Uluçay, “Bizim sorunumuz değildir bu ülkenin sıkıntısıdır. Sorunu hep beraber çözmemiz ve insanların neyin ne zaman nasıl olacağını bilebileceği bir sisteme geçmemiz lazım” dedi.

“Çalışma izniyle çalışarak yarattığı katkıdan daha az olacağını düşünmüyorum”

Uluçay sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan sonra ülkeye çalışma amaçlı olarak gelecek kişinin yurttaşlık beklentisi içerisinde olmamasından dolayı bu ülkeye ekonomik olarak sağlayacak katkının, normalde çalışma izniyle çalışarak yarattığı katkıdan daha az olacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla bu noktayı iyice tespit etmek lazım. Bununla beraber üniversite öğrenci sayısının örneğini vermiştik. İnsanın bu ülkede bulunurken ekonomiye katkı sağlamasının tek yolu yurttaş olması değildir. Yurttaşlık konusuyla verimi bağdaştırmamak lazımdır. Hali hazırda ülkemizde çalışma izniyle bulunan ve sorun yaşayan insanların yaşadıkları sorunlara sırt çevirmememiz gerekiyor. Buda bizim ülkemizin gerçeğidir, bununla yüzleşmemiz lazımdır. Bu durum için bir adım attık, ayrımcılık yapılmadan bir sistem hazırladık.”

“Geçiş noktalarının açılması o bölgelerimize ciddi kazanımlar getirecektir”

Aplıç ve Derinya kapıların açılmasını değerlendiren Uluçay, “Biz bu kapılar açıldığında ülkenin ve bölgenin ekonomisine ne sağlayabiliriz, ne kadar canlılık yaratabilir diye bir takım araştırmalar yaptık. Neticede bu geçiş noktalarının açılması elbette o bölgelerimize ciddi kazanımlar getirecektir. Bununla beraber psikolojik olarak çok ciddi bir olumluluk yaratacaktır” dedi. Uluçay, uluslararası camia açısından da görüşmelerin devam ettiği süreçte böyle adımların atılmasının dış tarafta pozitif bir düşünce yaratacağına dikkat çekti. 

“Artık yeni süreç başladı”

“Artık yeni süreç başladı. Bu süreci bütün gücümüzle destekliyoruz önümüzdeki 1-1,5 yılın gerçekten çok önemli olduğunu ve sürecin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Güven artırıcı önlemleri de işin içine katarak 2015’in sonunda belki bu işi bir noktaya taşıyıp 2016’nın ilk yarısında bir referanduma taşıma gibi bir görüşme sürecinin bizi oralara götürmesini temenni ediyoruz” diyen Uluçay, sınır kapılarında giriş kağıdı doldurulmaması uygulamasının büyük rahatlama sağladığını ifade etti.

“Kulübeleri yola kadar uzatma çalışmaları başlattık”

Pratikte bir sorun yaşanmadığını belirten Uluçay, “Bu uygulamayı hali hazırda oradaki muhaceret memurlarımız ve polisimiz kimlik kartı veya belge vatandaştan alınıyor, bilgisayar giriş kaydı yapılıyor ve buyurun geçin diyor” dedi. Giriş çıkışlarda personelin sürekli arabalara gidip gelmesinin önlenmesi için kulübelerin artık yollara daha yakın olacağını belirten Uluçay, “Kulübeleri yola kadar uzatma çalışmaları başlattık. Arabalarla geçiş yapılan yerler ekleme yapılacak ve bu eklemeler sayesinde kulübenin penceresinden arabadaki kişiler işlemlerini yapabilecektir. Bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık 10 Haziranda Metehan kapısında bu çalışma bitmiş olacaktır” dedi.

“Pasaportunuz çipliyse daha kolay geçiş olacak”

Sınır kapılarına optik okuyucular yerleştirdiklerini belirten Uluçay, daha hızlı ve güvenli geçişlerin yapılabileceğinin mesajını verdi. Uluçay, “Optik okuyucular sayesinde kimliğinin veya pasaportunuz çipliyse daha kolay geçiş olacaktır. Böyle bir uygulama bitti şuanda eğitimleri yapılıyor. 4 Haziran Perşembe günü faaliyete geçmesini planlıyoruz” ifadesini kullandı.

“Vatandaşlarımız için zorunlu bir uygulama değildir”

e-Kimlik uygulaması hakkında da konuşan Uluçay şöyle dedi:“e-kimliği devreye koyduk. 1 Hazirandan itibaren merkezde vermeye başlıyoruz. Ardından 3-4 gün sonra da Girne’de vermeye başlayacağız ve zamanla tüm bölgelere yayılmış olacağız.  e- Kimliği almak vatandaşlarımız için zorunlu bir uygulama değildir.”