Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölümü ev sahipliğinde, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları Anabilim Dalı’nın bilimsel katkısıyla düzenlenen  “Uluslararası Akdeniz’de Çevresel Güvenlik Konferansı” başladı.

Salamis Bay Conti Resort Otel’de başlayan ve iki gün sürecek konferansta KKTC, Türkiye ve Türk cumhuriyetlerinden akademisyen, bilim insanı ve  politikacılar yer alıyor.

Konferansta,  Akdeniz havzasının kıyı alanlarını ve deniz ortamını olumsuz yönde etkileyen, demografik, ekonomik, politik, sosyal, kültürel, ekolojik ve iklime ilişkin olgular tartışılıyor.

Konferans Onursal Başkanı Prof. Dr. Ruşen Keleş’e DAÜ’ye yaptığı hizmetler nedeniyle plaket takdim edilen açılış etkinliğinde,  Prof. Dr. Keleş ve Prof. Dr. Nesrin Algan  konferans açılış sunumlarını gerçekleştirdiler.

İŞÇİOĞLU

Konferansın açılışında konuşan  DAÜ İşletme Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Deniz İşçioğlu, konferansın daha önce gerçekleştirilen Yerel Yönetimler Konferansı’nın devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

İşçioğlu,  konferansta birçok önemli sunum gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

OSAM

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam da, “ateş çemberinde” olan Akdeniz’de  güvenlik sözcüğünün büyük önem arz ettiğini söyledi.

Osam, üniversite olarak konferansta ortaya çıkacak olan fikirlerden yararlanacaklarını kaydetti.

Osam, KKTC’nin “yüz akı” olarak nitelendirdiği DAÜ’nün , savaşların olduğu coğrafyada 106  kültürü içinde barındırdığının altını çizdi

Osam, “DAÜ’nün Doğu Akdeniz’de eğitim alanında gerçek bir armada olduğunu”  söyledi.

ARTER

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de,  böyle bir konferansın yapılıyor olmasının Belediye Başkanı olarak kendisini mutlu ettiğini söyledi.

1990’lı yıllarda Çevre Koruma Dairesi’nde görev yaptığı  dönemde böylesi konferansların birçok kez yapıldığına ve emekler verildiğine işaret eden Arter,  konferansların sonuçlarına ilişkin  uygulamalarda sıkıntı olduğunu, uygulamanın istenilen hızda ilerlemediğini kaydetti.
Arter, Akdeniz’deki petrol yatakları, savaşlar ve mülteci sorunları nedeniyle çevresel güvenliğin büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, çevre boyutuna da hassasiyet göstermek gerektiğini anlattı.

ATUN

Eski Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve başbakanlardan Hakkı Atun da,  konferansın önemine dikkat çekerek,  bugün dünyayı meşgul eden en önemli sorunun çevre olduğunu vurguladı.

Atun, bilim ve teknolojide  çok ileri giden uygarlığın gezegenin tehlikeye girdiğini fark ederek önlem almaya çalıştığını kaydetti.

Çevre sorununun dünyayı tehdit eder duruma geldiğini söyleyen Atun,  dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de çevre kirliliğinin normalin 10 katı üzerine çıktığını söyledi.
 
Konferansın uluslararası boyutuna değinen Atun,  Güney Kıbrıs’ın  KKTC için “sahte devlet”  tanımı kullanarak olası çözümde taviz elde etmeyi amaçladığını belirterek, “50 yıldır  varız, denizde ve karada devlet olarak hizmet vermekteyiz” dedi.

Rumların slogan haline getirdiği bu tanıma, fazla önem vermemek gerektiğini ifade eden Atun, “Önemli olan, bizim bağımsızlığımız, egemenliğimiz ve devletimizdir” dedi.

Siyaset yaptığı dönemde DAÜ için “Bizi devlet olarak tanımayanlar isteseler  de istemeseler de DAÜ’yü tanıyacaklar” dediğini anımsatan Atun, “ Öyle olmuştur” dedi.