Kongre kapsamında engellilere yönelik yürütülen başarılı bilişim hizmetleri ödüllendirildi. 


Kuzey Kıbrıs Turkcell ile Yakın Doğu Üniversitesi  (YDÜ), “Engelsiz Bilişim Jüri Özel Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu’nun organizasyonu ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ev sahipliğiyle “Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım (BİLTEVT)” ana temasıyla düzenlenen kongrede, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Gazimağusa Milletvekili Dr. Hakan Dinçyürek de bir konuşma yaptı.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in de temsil edildiği kongrede Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca da bir sunum yaptı.

Kongre 25 Eylül’e kadar devam edecek.

“ENGELSİZ BİLİŞİM, KKTC’DE BİR DEVLET POLİTİKASI OLMALI”

DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, bilişim ve bilişim teknolojilerinin özel gereksinimli bireylerin hayatını kolaylaştırdığını, sosyal yaşamda yer almalarını ve üretken olmalarını sağladığını kaydetti. Dinçyürek, engelsiz bilişimin KKTC’de bir devlet politikası haline gelmesini istediklerini belirterek, bu yönde ciddi adımlar atıldığını söyledi.

Meclise sunduğu Özel Eğitim Yasası’nın henüz Meclis’ten geçirilemediğini kaydeden ve süreçle ilgili kısa bilgi veren Hakan Dinçyürek, “Bizler, neyin yanlış olduğunu ve evrensel doğruların ne olduğunu iyi biliyoruz. Dünyaya ve Türkiye’ye göre bu alanda geriyiz. Ancak bu bizi yıldırmıyor, aksine daha çok çalışmaya motive ediyor” diye konuştu.
 
KKTC’de engelliler için atılan adımlar konusunda bilgi veren Dinçyürek, özel gereksinimli bireylerin gerek özel sektöre, gerekse kamuya istihdamını kolaylaştıran, bunu teşvik eden yasalar çıkarıldığını kaydetti. 
 
“ENGELSİZ ADA PROJESİ HAYATA GEÇMEK ÜZERE”

Dinçyürek, turizmde “Engelsiz Ada Projesi”nin hayata geçmek üzere olduğuna işaret ederek, projeye katkı koyan Doç. Dr. Zehra Altınay ile Doç. Dr. Fahriye Altınay’a teşekkür etti.

Hakan Dinçyürek, Uluslararası Engelsiz Bilişim Kongresi’nin yol gösterici olması ve yeni, uygulanabilir sonuçlar doğurmasını diledi.

ENGELSİZ BİLİŞİM ÖDÜLLERİNDE KISA SÜRELİ GERGİNLİK

Açılış konuşmalarının ardından “Engelsiz Bilişim Ödül” törenine geçildi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Karaatmaca ödülünü alırken yaptığı konuşmada “Projelerimizin burada fark edilmesi bize mutluluk ve keyif verdi” dedi.

YDÜ’nün ödülünü YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Suat Günsel adına Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zehra Altınay aldı.

Öte yandan, bazı engelli vatandaşlar, "ödüllerin veriliş şeklini ve ödül alan bazı projelerin sunumunu" eleştirerek, bunu protesto etti. Kongrenin program akışı bu nedenle kısa süreliğine aksadı.

KARAATMACA SUNUM YAPTI

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, kongrenin ilk oturumunda Kuzey Kıbrıs Turkcell'in KKTC'de gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projelerini anlattığı bir sunum yaptı.

Kuzey Kıbrıs’ta 15 yıldır hizmet verdiklerini ve pazar paylarının yüzde 75 olduğunu söyleyen Karaatmaca, “Sosyal sorumlulukta ilk akla gelen şirketiz” dedi.

Kuzey Kıbrıs’taki nüfusun yüzde 2’sinin engellilerden oluştuğunu kaydeden Karaatmaca, kurumun ana sosyal sorumluluk odaklarından söz ederek çevre, trafik ve engelliler konusundaki projelere işaret etti.

Toplumdaki farkındalığı artırmak, daha fazla engelliyi evinden çıkararak, toplumla barıştırmak istediklerini dile getiren Karaatmaca, Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın Avrupa ve Türkiye’deki başarılarına dikkat çekti.

Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklere de değinen Karaatmaca, “Geçtiğimiz yıl 8 ayrı ilkokulda pilot eğitim yaptık. Adada ilk defa engelsiz yaşamı, sanatın bütün alanlarıyla buluşturduk. Cafe Down bizler için çok güzel bir örnek oldu. Engelsiz Çiçekler Sera’sını açtık. Merkezlerimizi engelli dostu haline getirdik” dedi.

Engelliler için sürdürülebilir bir yapı oluşturması için hayata geçirilen projelere dikkat çeken Karaatmaca, “Projelerimizin KKTC’de sahiplenilmesi bize ayrı bir mutluluk veriyor” dedi.

AKADEMİK VE ÇAĞRILI BİLDİRİLER SUNULACAK

Dokuz Eylül Üniversitesi - Uzaktan Eğitim Uygulama ve Merkezi’nde gerçekleşen “Uluslararası Engelsiz Bilişim 2014 Kongresi”nde engellilere yönelik bilişim teknolojisi ile hizmetler kapsamındaki konular ele alınacak.

Kongrede akademik bildirilerin yanı sıra uzmanlar tarafından "çağrılı bildiriler" sunulacak.

Sekretaryasını Dokuz Eylül Üniversitesi ile Celal Bayar Üniversitesi’nin (Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Sekretaryası) ortaklaşa yürüttüğü kongre kapsamında seminerler verilecek, firmalar sunum yapacak. Ayrıca Fatih Projesi ve Engelliler Çalıştayı’nın 3’üncüsü gerçekleştirilecek.

Kongrede ayrıca e-ticaret, bilişim ve mobil yazılım gibi atölye çalışmaları düzenlenecek.