Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Srebrenitsa'da sadece oradaki kardeşlerimiz katledilmedi, insanlık vicdanı ve uluslararası hukuk da katledildi" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, her yıl 11 Temmuz günü düzenlenen ve bu sene 20. yıldönümüne denk gelmesi dolayısıyla ayrı bir anlam taşıyan Srebrenitsa Soykırımı Anma Töreni'ne katılmak üzere geldiği Bosna Hersek'te temaslarına devam ediyor. Başbakan Davutoğlu, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç gerçekleştirdiği görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Davutoğlu açıklamaları sırasında Saraybosna ve Bosna-Hersek'le yakın ilişkileri olduğunu herkesin bildiğini kaydederek, "Kendimi bir Saraybosnalı olarak gördüğümü her fırsatta ifade etmişimdir. Dışişleri Bakanlığım döneminde 12 kez Saraybosna'yı ziyaret etmiştim. Şimdi Başbakan olarak ziyaret etmekten büyük bir onur duyuyorum. Saraybosna ve Bosna-Hersek çok kültürlü, barışın güzel örneklerini verdiği bir şehir ve ülkedir. Bir anlamda insanlık vicdanının en önemli merkezlerinden biridir. Bu ziyaretim çok acılı bir olay vesilesi ile Srebrenitsa katliamının, soykırımının 20.yılı vesilesiyle. Onun için hüzünlüyüz. Ben hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmet diliyorum ailelerine taziyelerimi sunuyorum. Srebrenitsa'da sadece oradaki kardeşlerimiz katledilmedi, insanlık vicdanı ve uluslararası hukuk da katledildi" dedi.

20 yıl sonra bu olaylardan yeterli dersin alınmış olduğunu ümit eden Davutoğlu, "Dünyanın birçok köşesinde de benzer acıların hala yaşanıyor olduğunu görmekten de büyük bir üzüntü duyuyoruz. Bu vesile ile bugün devlet konseyi üyeleri ile Sayın İvaniç ile, sayın Bakir İzzetbegoviç ve sayın Çoviç ile görüşmeler yaptım. Şimdi de Sayın Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç ile kapsamlı bir görüşeme gerçekleştirdik. Gerek konseyde gerekse hükümette gördüğüm atmosfer bütün bu acılar üzerine Bosna-Hersek için çok ümitli olmamamız gerektiğini bir kez daha bize gösteriyor. Bosna Hersek'i daha güzel bir geleceğe taşımak için güçlü bir irada gördüm ve bundan büyük bir memnuniyet duydum. Türkiye bu çabalarda her zaman Bosna-Hersek'in yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. MEB statüsü başta olmak üzere NATO üyeliği ve AB üyeliği konusunda Bosna-Hersek'e her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu Zvizdiç'in bugün aktardığı reformlar konusunda her türlü desteğin verileceğini kaydederek, "Bosna-Hersek iç barış ve etkin işleyen, süratli işleyen yönetimle Avrupa'nın yükselen ülkeleri arasına rahatlıkla girecek bir potansiyele sahiptir. Biz Türkiye olarak Bosna-Hersek ile ekonomik ilişkileri geliştirme konusunda güçlü iradeye sahibiz ve dış ticaret hacmimiz 500 milyon doları buldu. Ayrıca, en çok ihracat yapan Bosna-Hersek şirketlerinin arasında 2 Türk firmasının olması da bize güven veriyor. Bosna'ya sağladığımız 150 milyon Euroluk softluğunu da devam edeceğiz ve bu konuda desteklerimizi sürdüreceğiz. Ayrıca biraz sonra burada yeni proje başlatıyoruz. Srebrenitsa Ekonomisini Güçlendirme Projesi. Bunun da ilk açıklamasını burada bugün gerçekleştireceğiz. Özellikle her zaman Bosna-Hersek'in yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz" diyerek Denis Zvizdiç'i Türkiye'ye davet etti.