Kültür sanat dalında faaliyet gösteren 5 sivil toplum örgütünün, Lefkoşa Türk Belediyesi ve Gençlik Dairesi’yle birlikte organize ettiği “10. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali”, 31 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında eski bayram yeri ruhunu hatırlatacak konseptle Çağlayan Parkı’nda yapılıyor.

Üç yıl aradan sonra bu yıl yeniden düzenlenecek festival Göçmenköy Taşkınköy Kültür Derneği (GÖÇTAŞ), Lefkoşa Folklor ve Gençlik Merkezi (FOGEM), Lefkoşa Folklor Derneği (FOLKDER), Gençlik Merkezi Birliği ve Halk Sanatları Derneği (HASDER) tarafından LTB ve Gençlik Dairesi temsilcilerinin de yer aldığı bir komite tarafından hazırlandı.

Lefkoşa’nın bir zamanlar Bayram Yeri kurulmasıyla ünlü Çağlayan Parkı’nda yer alacak ve “Çağlayan Konsepti”yle hazırlanan festivalde, KKTC’den ekipler yanında Türkiye, Kırgızistan, Slovakya ve Paraguay’dan da konuk ekipler gösteriler sunacak.

Festival Komitesi ve GÖÇTAŞ Başkanı Salim Piyale ile komite üyeleri dün akşam düzenledikleri basın toplantısında festivalle ilgili bilgi verdi ve halkı festivale davet etti.

Lefkoşa’ya, Kıbrıs Türk kültürü ve sahne sanatlarına gönül vermiş sivil toplum örgütleri olarak, kültürel değerlerin yaşatılmasına, öğrenilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Piyale, üç yıl aradan sonra yeniden festivali gerçekleştirebilecek olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

ÇAĞLAYAN’DAKİ BAYRAM YERİ RUHUNU HATIRLATACAK KONSEPT

Piyale, Lefkoşa’ya kalıcı bir festival ve aynı zamanda Lefkoşa’da unutulmaya başlayan bazı unsurların yeniden nasıl kazanılabileceği üzerine düşündüklerini; festivali eski Çağlayan Bayram Yeri ruhunu yeniden hatırlatabilecek bir konseptle oluşturmaya karar verdiklerini ifade etti.

Çağlayan Çocuk Parkı’nın festival alanı olacağını açıklayan Piyale, Türkiye’den Sis Dans, Kırgızistan’dan Aruuke Bishkek Nuru, Slovakya’dan Grup Lubovnan ve Paraguy’dan Kove isimli dans gruplarını davet ettiklerini bildirdi.

5 gün sürecek festivalde modern dans, müzik, fotoğraf ve sinema gibi etkinlikler de yer alacağını belirten Piyale, 10. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali kapsamındaki Çağlayan gecelerinde 7 farklı modern dans grubunun, 8 farklı müzik grubu ve sanatçının sahne alacağını anlattı.

Piyale, sahne üstünde yapılacak gösteriler yanında her gece tarihi Çağlayan Restoran’da (şimdiki Green Kitchen) eski Türk Filmleri Afişleri Sergisi ve film gösterimi yer alacağını; Çağlayan Parkı’nda ise “Çağlayan ve Çağlayan’da İz Bırakanlar” isimli fotoğraf sergisinin de festival boyunca izlenebileceğini, ayrıca 2 Eylül’de “Eski Çağlayan” konulu panel de düzenleneceğini kaydetti.

10. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali Organizasyon Komitesi’nden Salim Piyale, 31 Ağustos-– 4 Eylül arasındaki festival boyunca Çağlayan Parkı’ndaki alanda, nostaljik ve güncel çeşitli yiyecek, içecek, el sanatları ve Kıbrıs’a ait ürün stantlarının yer alacağını da bildirdi.